avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 890 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... LEGEA GESTIUNII
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

LEGEA GESTIUNII

Am fost angajat la un moment dat pe postul de director adjunct al unui magazin. La acel moment exista si un director plin. De la o vreme acesta a plecat, eu ramanand singur pe functie de conducere. Nu a existat nici un inventar, nu mi s-a intocmit contract de garantie( care din cate stiu este obligatoriu pentru orice persoana care gestioneaza bunuri). Acum s-a efectuat un inventar, cu rezultate dezastruoase din varii motive.Viciile de procedura au fost multiple. Sub amenintari si presiune psihologica m-au obligat sa semnez eu singur ca ma oblig sa restitui lipsa, desi manipularea marfii se face in doua schimburi, de-a valma, fara predare de gestiune. Dupa ce am semnat am descoperit ca valoarea gestiunii care mi se atribuie a fost umflata artificial cu niste sume destul de mari, care nu nici o acoperire in marfa, si nici nu au avut vreodata.
Pe de alta parte, dupa ce am semnat angajamentul de plata, mi se promit diverse beneficii, inclusiv avansare. Mentionez ca imi place mult de tot munca pe care o fac, si mi-as pastra locul de munca, dar nu intentionez sa platesc niste lipsuri la care nu am contribuit, si in nici un caz singur, fara participarea celorlalti angajati.
Am mare nevoie de un sfat!
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 15:49, 3 Mai 2008
Dispoziţiile art. 270 din Codul muncii privind răspunderea patrimonială a salariaţilor sunt aplicabile şi în cazul gestionarilor, fiind implicit şi parţial modificate dispoziţiile art. 22-23 din Legea 22/1969 privind angajarea gestionarilor, constituirea de garanţii şi răspunderea în legătură cu gestionarea bunurilor agenţilor economici, autorităţilor sau instituţiilor publice, care se referă la răspunderea materială a gestionarilor.
În acelaşi sens, prin Codul muncii a fost implicit restrânsă sfera de aplicare a art. 32 din aceeaşi lege, având în vedere că în Cod nu se mai prevede angajamentul de plată ca mijloc de stabilire a răspunderii salariaţilor.
Nu am reţinut dacă în fişa postului aveaţi ca atribuţie şi responsabilitate gestiunea valorică a magazinului.

De asemenea, Legea nr. 22/1969 prevede că atunci când gestiunea este încredinţată mai multor persoane, angajarea sau trecerea în funcţia de gestionar se face cu avizul scris al celorlalţi gestionari, iar angajarea/ trecerea unei persoane într-o funcţie din subordinea gestionarului se face cu avizul scris al acestuia. Lipsa acestui aviz, conduce la răspunderea, în limita valorii pagubei rămase neacoperite de autorul direct al ei, din momentul constatării insolvabilităţii acestuia, celui vinovat de angajarea sau trecerea unei persoane într-o funcţie de gestionar sau din subordinea gestionarului.
Art. 32 din Legea nr. 22/1969 prevede că, la constatarea unei pagube în gestiune, gestionarul poate să-şi ia un angajament scris pentru acoperirea acesteia, iar angajamentul scris constituie titlu executoriu.
Dacă, ulterior, această persoană constată că nu datorează sau că datorează numai în parte suma pentru care şi-a luat angajamentul, ea va putea introduce o cerere de desfiinţare a angajamentului la Judecătorie, în termen de 30 zile de la data când a cunoscut această împrejurare.
De asemenea, validitatea angajamentului va înceta în tot sau în parte când instanţa constată, cu prilejul soluţionării cauzei, că angajamentul a fost luat pentru o sumă nedatorată. Instanţa, la cererea contestatorului, poate suspenda executarea angajamentului.
Astfel, introduceţi acţiune în instanţă pentru anularea angajamentului ca fiind făcut pentru o plată nedatorată, şi obligarea angajatorului la restituirea sumelor reţinute pe baza angajamentului, actualizate.;)
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Mai 2008
Corina Capotã, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajament de plata gestionar lorefaur lorefaur Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: In urma inventarului facut la o societate comerciala se constata un minus de inventar pe care gestionarul si-l ... (vezi toată discuția)
Recuperare garantie de la fostul angajator ramona maria ramona maria Buna, ce trebuie sa fac sa imi recuperez garantia de la un fost angajator? mentionez ca nu mai lucrez la el din august anul trecut. in toata perioada in care ... (vezi toată discuția)
Lipsa foarte mare la inventar crisulici21 crisulici21 lucrez de 10 ani la o firma cu materiale de constructii ca gestionar iar anul acesta ma scos lipsa 100 de milioane. bani pe care nu i-am furat eu .tin sa ... (vezi toată discuția)