Dispoziţiile art. 270 din Codul muncii privind răspunderea patrimonială a salariaţilor sunt aplicabile şi în cazul gestionarilor, fiind implicit şi parţial modificate dispoziţiile art. 22-23 din Legea 22/1969 privind angajarea gestionarilor, constituirea de garanţii şi răspunderea în legătură cu gestionarea bunurilor agenţilor economici, autorităţilor sau instituţiilor publice, care se referă la răspunderea materială a gestionarilor.
În acelaşi sens, prin Codul muncii a fost implicit restrânsă sfera de aplicare a art. 32 din aceeaşi lege, având în vedere că în Cod nu se mai prevede angajamentul de plată ca mijloc de stabilire a răspunderii salariaţilor.
Nu am reţinut dacă în fişa postului aveaţi ca atribuţie şi responsabilitate gestiunea valorică a magazinului.
De asemenea, Legea nr. 22/1969 prevede că atunci când gestiunea este încredinţată mai multor persoane, angajarea sau trecerea în funcţia de gestionar se face cu avizul scris al celorlalţi gestionari, iar angajarea/ trecerea unei persoane într-o funcţie din subordinea gestionarului se face cu avizul scris al acestuia. Lipsa acestui aviz, conduce la răspunderea, în limita valorii pagubei rămase neacoperite de autorul direct al ei, din momentul constatării insolvabilităţii acestuia, celui vinovat de angajarea sau trecerea unei persoane într-o funcţie de gestionar sau din subordinea gestionarului.
Art. 32 din Legea nr. 22/1969 prevede că, la constatarea unei pagube în gestiune, gestionarul poate să-şi ia un angajament scris pentru acoperirea acesteia, iar angajamentul scris constituie titlu executoriu.
Dacă, ulterior, această persoană constată că nu datorează sau că datorează numai în parte suma pentru care şi-a luat angajamentul, ea va putea introduce o cerere de desfiinţare a angajamentului la Judecătorie, în termen de 30 zile de la data când a cunoscut această împrejurare.
De asemenea, validitatea angajamentului va înceta în tot sau în parte când instanţa constată, cu prilejul soluţionării cauzei, că angajamentul a fost luat pentru o sumă nedatorată. Instanţa, la cererea contestatorului, poate suspenda executarea angajamentului.
Astfel, introduceţi acţiune în instanţă pentru anularea angajamentului ca fiind făcut pentru o plată nedatorată, şi obligarea angajatorului la restituirea sumelor reţinute pe baza angajamentului, actualizate.;)