avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1278 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Amenintare cu concedierea pt. existenta cv-ului online
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Amenintare cu concedierea pt. existenta cv-ului online

Buna ziua

Situatia este urmatoarea: in cadrul unei firme, toti angajatii au primit un email in care li se aduce la cunostinta faptul ca daca au cv-uri online activate (publice) pe site-urile de specialitate (cum ar fi ejobs sau bestjobs) inseamna ca nu isi doresc o colaborare pe termen lung cu compania. Iar daca in urmatoarea perioada angajatii nu isi vor dezactiva cv-urile online, compania va incepe procedura de recrutare pentru pozitiile respectivilor.
Bineinteles, mi se pare o incalcare grava a dreptului muncii,

"Art. 3. -
(1) Libertatea muncii este garantată prin Constitutie. Dreptul la muncă nu poate fi îngrădit.
(2) Orice persoană este liberă în alegerea locului de muncă si a profesiei, meseriei sau activitătii pe care urmează să o presteze.
(3) Nimeni nu poate fi obligat să muncească sau să nu muncească într-un anumit loc de muncă ori într-o anumită profesie, oricare ar fi acestea. "

Va rog sa-mi spuneti daca se poate pe baza acestei dovezi (e-mail-ul respectiv) sa se faca o plangere la ITM sau la oricare organism abilitat. Daca da, v-as ruga sa-mi spuneti ce sanctiuni poate primi firma in acest sens.

De asemenea, v-as ruga sa-mi spuneti ce drepturi din constitutie sau dreptul muncii incalca acest e-mail.

Va multumesc anticipat

Ultima modificare: Luni, 14 Aprilie 2008
vorbaretu, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 14:00, 15 Aprilie 2008
a_k, multumesc de raspuns, dar nu cred ca ai inteles ce intrebam eu.

Nu ma tem de nimic, tocmai. Ceea ce mi se pare inadmisibil este acest mail oficial, trimis tuturor angajatilor. Nu pot sta cu mainile in san. Vreau ca pe baza acestui mail sa se ia o masura impotriva firmei sau chiar a angajatei care a trimis acest mesaj. Ma intereseaza daca pot face o plangere in acest sens, cui trebuia facuta plangerea, daca acest mesaj reprezinta o dovada a constrangerii pe care o incearca angajatorul si daca da... care sunt sanctiunile conform legii care pot fi aplicate?
vorbaretu, utilizator
Stimate domn,
nu stim de ce mai apelati la sugestii si sfaturi daca tot le stiti pe toate.Doamna,colega noastra, si-a spus doar un punct de vedere si a pus o intrebare.Pentru asta nu trebuie sa va "mutilati "#-o.
eu.ro.lex a scris:

Stimate domn,
nu stim de ce mai apelati la sugestii si sfaturi daca tot le stiti pe toate.Doamna,colega noastra, si-a spus doar un punct de vedere si a pus o intrebare.Pentru asta nu trebuie sa va "mutilati "#-o.

Domnul meu, acest forum se doreste a fi o modalitate prin care sunt facilitate discutiile intre utilizatori si niste cunoscatori ai legii. In cazul in care apar raspunsuri din partea unor utilizatori obisnuiti, e normal, oamenii isi dau cu parerea, nu e nimic grav daca raspunsurile sunt pe langa. Dar daca asemenea impresii vin din partea unor membri ai forumului, care se presupun a fi avizati, devine o problema. Acest forum devine total inutil cand se dovedeste incompetenta celor care ar trebui sa dea raspunsuri din calitatea de avocati, consilieri juridici etc. E adevarat, nu sunt eu in masura sa judec competenta d-voastra, dar cred ca logica sta la baza oricarei legi. Facand o comparatie, cred ca pot sa acuz un doctor care imi spune sa-mi tai mana dreapta daca am o simpla raceala, nu? (nu trebuie sa fiu doctor pentru a face acest comentariu). Faptul ca va declarati avizati in acest forum inseamna ca aveti anumite responsabilitati. Faptul ca nu castigati nimic daca va expuneti punctul de vedere, nu inseamna ca nu trebuie sa va asumati responsabilitatea raspunsurilor date.
vorbaretu, utilizator
binenteles ca " Orice persoană este liberă în alegerea locului de muncă si a profesiei, meseriei sau activitătii pe care urmează să o presteze".
care este motivul pentru care un angajat isi pune cv-ul on-line ? - dupa cum ati spus, pentru a fi vazut de "posibili angajatori, urmand sa-ti faca o propunere de colaborare ....."
Ai dreptate, poate ca n-am inteles ca de fapt vroiai sa treci la fapte impotriva firmei doar pe baza unui email.

Mijloace legale exista, numai ca ele pot fi costisitoare ca timp, nervi, bani si situatie la actualul loc de munca.

1. Te poti adresa tribunalului, invocand prejudicii morale (articolul 269 din Codul muncii). In Romania sunt sanse mici sa castigi un asemenea proces (si e destul de greu de evaluat ce prejudiciu moral ai suferit ca urmare a abuzului angajatorului).

2. Te poti adresa cu o plangere parchetului pentru a cerceta infractiunea de santaj

"Articolul 194 din Codul penal
Constrângerea unei persoane, prin violenţă sau ameninţare, să dea, să facă, să nu facă sau să sufere ceva, dacă fapta este comisă spre a dobândi în mod injust un folos, pentru sine sau pentru altul, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.(...)"

... dar, la fel, slabe sanse sa miste un deget cineva (din experienta spun ca procurorii n-au reactionat la cazuri mult mai grave - gen fiu betiv isi bate mama si o goneste cu zilele de acasa...).

3. Le poti trimite un raspuns in care sa le explici ca isi depasesc drepturile contractuale prin cererea lor si ca nu iti vei sterge conturile respective intrucat e dreptul tau legitim sa le ai (abordarea "I'm sorry Dave, I'm afraid I can't do that."), iar in situatia in care presiunile abuzive vor continua iti rezervi dreptul de a te adresa institutiilor statului pentru inlaturarea abuzului.

Sfatul meu e sa alegi calea pasnica, a dialogului rational. Evita, te rog, schimburile de replici intepatoare si cu angajatorul, si cu oamenii de pe forum... se pot rezolva multe asa ;)
klewos, utilizator

Alte discuții în legătură

Publicitatea locurilor de munca ContSters87904 ContSters87904 As dori sa stiu daca firmele private au obligativitatea publicitatii locurilor de munca sau doar statul, deoarece nu imi explic cum pe ejobs dau anunturi mii ... (vezi toată discuția)
Angajari avocati stagiari la societatile de avocatura? Iulian81 Iulian81 Buna ziua! As dori sa stiu daca se marile societati de avocatura din Bucuresti mai sunt interesate de avocati stagiari? Le-am dat niste telefoane, nu mi s-a ... (vezi toată discuția)
Redactarea unui cv D-ele-A D-ele-A Buna seara. Sunt proaspat absolvent de Drept, si imi doresc sa-mi incep o cariera in acest domeniu. Sunt in cautarea unui job, si vreau sa va adresez o ... (vezi toată discuția)