avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 147 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... avocat pledant sau consilier
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

avocat pledant sau consilier

Cine astiga mai mult in Romania si de ce dintre cele 2 categorii?
Cine rezolva de fapt problemele avocatul pledant sau consilierul care inormeaza in timp util si redacteaza actele avocatului pledant?
Cine e mai respectat?


Va rog sa completati lista cu intrebari si raspunsuri la ele pentru ca sunt de parere ca in timp va trebui sa se faca si la noi o delimitare intre cele doua tipuri de avocati , care sa aiba si drepturi si obligatii distincte pt. a evita amatorismul deoarece nu e cu putinta ca un avocatel cu un laptop si o masa la un restaurant drept birou sa le stie pe toate! Cel putin noua generatie trebuie sa incepem sa ne preocupam si de prestigiul si prestanta acestei meserii!
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 19:13, 21 Mai 2008
Sunt de parere ca un avocat poate sustine ceea ce este bazat bine in fapt si in drept.Daca este aiurea facuta sigur ca apar probleme.
Marile Case de avocatura practica redactarea actiunii de catre unul si sustinerea de altul.Daca te judeci numai pe inscrisuri nu vad probleme.

Din punctul meu de vedere avocatul pledant trebuie sa aiba calitati net superioare fata de cel consultant.
Cel consultant se bazeaza numai pe lege, iar cel pledant speculeaza orice greseala a adversarului, are vointa, talentul si mentalitatea de invingator.Stie sa lupte in instanta si stie sa argumenteze oral intr-un mod net superior fata de adversarul lui.
Practic diferenta se vede de catre judecator (si nu de catre sala ) si se materializeaza in obtinerea rezultatului.
Ca avocat pledant, in procesele penale diferentele se vad in rezultate.Sa obtii cel mai bun lucru posibil pt client.
Un avocat care nu are talent oratoriu este plictisitor si unele instante ajung de a casca de plictiseala ( si pun mana la gura).
Diferenta dintre consultant si pledant este in esenta aceea ca pledantul stie sa atraga atentia instantei si aceasta sa nu isi dea seama cat timp a trecut de cand acesta si-a inceput pledoaria.Si chiar mai mult, instanta chiar sa regrete ca acesta si incheiat pledoaria.
In procesele penale de multe ori avocatul pledant decide soarta inculpatului.Nota pe care o da instanta se vede in solutia pronuntata.Totul se bazeaza insa pe forta argumentelor invocate si acestea trebuie orientate si in functie de personalitatea judecatorului si circumstantele concrete ale cauzei.Instanta trebuie sa intelega si sa nu aiba temerea ca in cazul unei cai de atac va pierde partea careia ii da dreptate, adica sa hotararea sa sa fie mentinuta si in caile de atac daca partea adversa declara vreo cale de atac.
Consultantul expune textul de lege si acest lucru e suficient pentru client.
Cu toate acestea, nu sunt de acord cu reglementarea legala pe consultanti si pledanti.In timp lucrurile se vor reglementa de la sine.Un avocat care pierde prea multe procese intelege singur ca nu are talent si se retrage singur in directia in care are vocatie.Poate sa fie o persoana foarte vorbareata dar sa vorbeasca aiurea si sa nu stie sa prezinte lucrurile relevante.
Nu sa vorbesti mult este important, ci sa vorbesti atat cat trebuie si sa stii intotdeauna acest lucru.Sa il simti in functie de caz.

avocat Claudiu Lascoschi
Ultima modificare: Miercuri, 14 Mai 2008
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:
Cel consultant se bazeaza numai pe lege, iar cel pledant speculeaza orice greseala a adversarului

Cat va inselati, domnule "avocat Claudiu Lascoschi"... Nu pot decat sa concluzionez ca nu stiti ce e aia avocatura de consultanta in adevaratul sens.
Dumnezeule, Claudiu, ma uimesti! NU mai contenesc a ramane uimita de unele interventii!

Cum sa spui ca la casele mari de avocatura redactarea actiunii se face de un avocat si se sustine de altul? Acolo avocatii sunt pe proiecte si pe domenii, in niciun caz nu face unul penale si civile, fie consultanta ori instanta... Acolo se sustine ideea ca un proiect se face cap-coada de acelasi avocat sau aceeasi echipa...
Nu stii mare lucru despre casele astea, nu? Ai lucrat cu vreuna, sau de unde stii?
Este aberant...
Exista anumite departamente de litigii care sunt scurte si bazate pe cateva acte numai, de regula asistenta judiciara la executare sau somatii de plata, similar. Numai acolo mai au voie sa se inlocuiasca avocatii unul pe altul.
Am vazut casa de avocatura unde avocatul dintr-un dosar plecase la mare in Bulgaria in septembrie... avea termen in timpul concediului si-mi zice cineva: nu-i nimic, vine pentru termen... :O Si a venit... Dimineata era in instanta, seara a plecat inapoi la mare...

Da, nici eu nu cred ca stii exact ce presupune consultanta in conditiile in care poti spune ca in consultanta nu speculezi greselile adversarului... e mult mai dificila o negociere pe contract decat in instanta, caci adversarul are mereu termen pana la semnarea actului in sine sa vada una-alta, in instanta sunt termene procedurale pe care, daca le-a scapat, la revedere!

Si nu numai asta, era doar un exemplu...
Dar, sincer, daca inginerii sunt civilisti, drumari, electicieni etc., avocatii incep a se specializa si ei ca sa fie buni, ca bun in toate e o utopie, stim cu totii... Atunci inteleg ca nu ai de unde sa stii unele probleme majore dintr-o materie, caci e greu sa stii si civil si penal cat de cat bine!
Iti doresc multa bafta! Si poate inclinare mai multa spre una dintre cele doua: civil ori penal, caci altfel cred ca vei vedea lucrurile atunci. ;)
Ultima modificare: Joi, 15 Mai 2008
Liliana Gradinaru, Avocat
Stimata domnisoara Andreea L. stiu, de principiu, ceea ce este avocatura de consultanta.Eu ma refeream insa la instanta.

Avlil, eu am lucrat in modul descris de mine cu redactarea facuta de cineva si sustinerea actiunii de catre mine si a mers foarte bine.Depinde foarte mult cine iti face actiunea si cat de bine argumentata este in fapt si in drept.De asemenea, depinde de natura procesului.Personal, pana in prezent nu am lucrat in aces mod decat cu o persoana persoana (avocat)in acest fel.Ma refer la drept civil.

Nu exista o definitie legala a consultantei si daca precizati exact la ce va referiti putem expune parari argumentate.
Eu nu sunt negociator si nici diplomat.
Eu inteleg ce ziceti voi, dar depinde mult si pe cine ai in fata.Eu la instante nu obisnuiesc sa negociez decat daca stiu ca procesul va fi pierdut ( daca ma judec) , clientul stie acest lucru deoarece l-am informat anterior angajarii mele dar datorita duratei procesului partea adversa este nevoita sa negocieze si din acest motiv ajung sa nu pierd procesul.V-am dat cu titlu de exemplu.Alti avocati chiar specializati pe o ramura in mod exclusiv nu sunt obisnuiti cu o abordare a problemei in acest fel.

In dreptul penal nu se poate vorbi de consultanta decat cel mult la infractiunile cu plangere prealabila (impropriu spus pe negociere).Aici exista cazuri in care se incheie contractul cu cineva si vine la instanta altcineva.

Iar cat priveste a stii sau a nu stii o materie daca nu stii nu te bagi.Studiul individual joaca un rol vital in pregatirea apararii in toate ramurile de drept.Cine se judeca cu mine doar pe experienta care o are va avea surprize neplacute oricat de specializat ar fi intrucat caut sa obtin ceea ce ma intereseaza si spetele instantelor au succes de cate ori le folosesc.
Stiu ca nu suntem in dreptul anglo-saxon dar merge si la noi.

avocat Claudiu Lascoschi
Sincer, ma cam indoiesc, domnule "avocat Claudiu Lascoschi" ca sunteti in masura a sti, sau a nu sti despre ce este vorba in avocatura asta de consultanta, sau de pledanta...
No offence...

Alte discuții în legătură

In ce ramura de drept se castiga mai bine lautz lautz Salutare, Adresez si eu o intrebare specialistilor in domeniu. In ce ramura de drept se castiga cel mai bine ca avocat? Multumesc (vezi toată discuția)
Calitatile avocatului tdkappa13 tdkappa13 de cateva zile tot citind forumurile ma intreb ce calitati trebuie sa posede un avocat si cat de mult examenul de admitere in avocatura „testeaza” ... (vezi toată discuția)
Cabinet de avocatura...necunoscut? Avocat Liviu Samoila Avocat Liviu Samoila A auzit cineva vreodata de Cabinetul de avocatura "Cosmin Badea si avocatii" din Bucuresti?? Va deranjez cu o astfel de intrebare pentru ca anunturile de ... (vezi toată discuția)