avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 774 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM august 2011
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM august 2011

Avand in vedere ca s-au afisat rezultatele concursului din ianuarie 2011 si ca threadul pt acel examen a ajuns deja la o cifra impresionanta de pagini si luand de asemenea in considerare ca incepand de astazi interesele multora dintre noi se despart (unii vor ramane acolo pt a dezbate probleme in legatura cu probele care urmeaza in concursul in curs de desfasurare), propun ca cei care au note sub 7.00 (si care vor sa dea examen in august) sa treaca pe acest thread, urmand ca dupa ultima proba din concursul aflat in desfasurare sa ni se alature si cei care, din nefericire, vor fi nevoiti sa dea si in august.
adrianicet a scris:

"Lipsirea de libertate este absorbita in infr de talharie daca pe aceasta cale infractorul urmareste pastrarea bunului sustras sau asigurarea scaparii" (Udroiu)

Daca lipsirea de libertate are loc pentru savarsirea talhariei, atunci este concurs?

====================================================================
daca lipsirea de libertate are loc pentru savarsirea talhariei , e absorbita, iar daca se prelungeste mai mult decat este necesar pentru savarsirea infractiunii-scop ( luarea bunului), atunci faptul material al lipsirii de libertate isi dobandeste individualitatea si devine infractiune distincta , in concurs cu talharia

Patrick_ a scris:

isis23 a scris:

biancaelena84 a scris:

buna..imi puteti spune,va rog, dk recuzarea in penal nu poate fi ceruta d procuror?sau doar d catre parti?

Eu stiu ca numai de parti ....Procurorul face parte din cei care pot fi recuzati

Asa ar fi normal isis23 cum spui :)

Dar revin la o discutie de acum cateva zile in care sustineai opinia lui U si a majoritatii ca incompatibilitatea in peanl e cauza de nulitate absoluta, pe motiv de nelegala constituire a completului de judecata.

Pai daca e nulitate absoluta, nu poate fi invocata de oricine are un interes? Inclusiv de procuror sau de instanta din oficiu? Adica si procurorul sa poata sa-l recuze pe un judecator incompatibil. Sau nu? B-)

Eu am retinut doar opinia majoritara nu am o explicatie. In plus fata de cele afirmate de tine , Patrick, ma repet : Recuzarea poate fi ceruta DE INDATA ce cunosti cazul de incompatibilitate. Dar incompatibilitatea fiind o cauza de nulitate absoluta poate fi invocata oricand , adica nu trebuie sa aiba o limitare in timp. Sa zicem ,...ca eu inculpat cunosc cauza de incompatibilitate in prima instanta si o invoc la recurs. Cand o invoc , judecatorul ma intreaba cand am luat la cunostinta de existenta incompatibilitatii , si eu spun ca la judecare in prima instanta. Atunci instanta de recurs imi respinge cererea de recuzare. Dar asta nu schimba cu nimic faptul ca eu am fost judecata de un complet nelegal constituit, ca de aia e nulitate absoluta sa nu poata fi acoperita decat prin desfiintare. Si in timp ce scriam , mi-am mai adus aminte de ce spuneai Patrick cu invocarea tocmai in recurs , de altfel in legatura si cu ce spun eu aici. Pai iar apare o limitare in timp , pt ca recuzarea nu poate fi ceruta decat numai in legatura cu Judecatorii ( sa zicem ) care fac parte din complet. Pai atunci mai pot eu sa cer recuzarea in recurs ? Nu . Dar ma gandesc ca fiind caz de nulitate absoluta pot totusi sa cer constatarea ei prezentand cazul de incompatibilitate. Si acum cum se va constata incompatibilitaea judecatorilor de la prima instanta? Dupa ce procedura ?Nu stiu ...totul pare sa fie in defavoarea nulitatii absolute
Pana la urma cred ca trebuie facuta distinctie intre recuzare , abtinere si incompatibilitatea ca motiv de nulitate absoluta . Ma gandesc ca primele doua sunt proceduri , tocmai pentru a preintimpina incidenta constatarii nulitatii absolute . Iar incompatibilitatea este cauza de nulitate absoluta care poate fi invocata de oricine , pe tot parcursul procesului penal , si nu este conditionata de primele doua.Nu stiu...cam asa imi explic ....Asteptam opinii. Desi e aproape concursul ....si cred ca trebuiesc retinute opiniile majoritare si jurisprudenta

Facand aceasta distinctie , de aceea cred ca recuzarea nu poate fi ceruta de procuror. Ca si procedura . Dar cred ca o va putea invoca daca are la cunostinta cazul de incompatibilitate
Ultima modificare: Marți, 16 August 2011
isis23, utilizator
isis23 a scris:

biancaelena84 a scris:

buna..imi puteti spune,va rog, dk recuzarea in penal nu poate fi ceruta d procuror?sau doar d catre parti?

Eu stiu ca numai de parti ....Procurorul face parte din cei care pot fi recuzati

ms mult..eu retinusem din anii anteriori d studiu k poate si procurorul..dar udroiu zice clar k numai partile pot cere recuzarea judecatorului..
Esenta discutiei este daca procurorul poate solicita recuzarea unui judecator. De ce nu ar putea? Nu vad niciun motiv..

Alte discuții în legătură

Viol sau profanare de morminte (cadavru)? avTodincaVeronica avTodincaVeronica Speta: daca o femeie ajunge la morga, presupusa decedata si un angajat intretine relatii intime si aceasta isi revine, care este calificarea juridica a ... (vezi toată discuția)
Admitere inm 2013 ContSters262049 ContSters262049 Deoarece topicul pentru Admitere inm 2013, deschis de un coleg de forum , nu poate fi decat citit, nepermitand adaugiri -o problema tehnica, banuiesc- voi ... (vezi toată discuția)
Admitere barou 2013: data examenului, bibliografie, spete, experiente Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Imi poate spune cineva daca pentru 2013 se va da examen de admitere in Barou din noul Cod Civil? Si daca da au aparut deja carti de civil? La drept ... (vezi toată discuția)