Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.
Sau pentru ca am vorbit de amenintare , nu e si aceasta de pericol concret ? Pentru ca trebuie probata ca acea amenintare a fost de natura sa creeze o temere reala subiectului pasiv
Da, asa e. E vorba de infractiunile pt care trebuie probat pericolul produs.
Nu-mi vine acuma in minte vreo infractiune de asta, dar stiu ca de exemplu conducerea pe drumurile publice cu alcoolemie peste limita admisa e o infra de pericol abstract pt ca nu treb sa se probeze pericolul.
Am gasit pe net urmatoarele:
"În cadrul acestora, unii autori disting subgrupele: infracţiuni de pericol concret ? la care urmarea pretinsă de lege este verificarea efectivă a apariţiei unei stări de pericol [de pildă, infracţiunea de ?Neîndeplinire cu ştiinţă a îndatoririlor de serviciu sau îndeplinirea lor defectuoasă?, prev. la art. 274 alin. 1 C. pen.] ? şi infracţiuni de pericol abstract ? la care existenţa stării de pericol nu trebuie probată în mod expres, ea rezultând din lege, ca o prezumţie, în momentul dovedirii comiterii elementului material specific [cum ar fi ?Exercitarea fără drept a unei profesii?, art. 281 C. pen."
Se considera dat si dreptul de reprezentare in judecata, chiar daca e vorba de o procura generala cand:
a) cel care a dat procura nu are domiciliu in tara
b) cel are a dat procura nu are resedinta in tara
c) procura este data unui prepus