avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 423 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... vreau sa trec copilul pe numele meu
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

vreau sa trec copilul pe numele meu

Sotia mea are un copil cu un alt barbat,si eu as dori sa stiu ce trebuie sa fac pt a-l trece pe numele meu.( tin sa precizez ca copilul nu a beneficiat de pensie alimentara din partea tatalui deoarece nu i s-a cerut ).Tatal copilului este de acord cu cererea mea de a-l trece pe numele meu.

CE TREBUIE SA FAC?????

Multumesc!
gi_jane2 a scris:

ii puteti schimba numele pe cale administrativa, daca nu doriti sa-l adoptati. tatal natural isi va da acordul in fata unui notar
www.avocatnet.ro/content/art...


Doamna gi_jane2, va rog sa cititi cu atentie Ordonanta Guvernului nr. 41/2003 din link-ul dat de dv si sa citati paragraful ce ii este util domnului Zeus.

Parerea mea este ca ce doreste domnul Zeus nu poate fi rezolvat prin aceasta ordonanta.
Un parinte are aceleasi drepturi asupra copilului, ca si mama, astfel ca nu poate merge la notar, si pur si simplu sa renunte la numele copilului, pentru ca asta inseamna sa renunte la propriul copil, in forma autentica, ceea ce nu este prevazut in nici-un act normativ.

In aceasta situatie parintii copilului si actualul sot al mamei trebuie sa mearga la Autoritatea Tutelara, singura institutie competenta a solutiona astfel de situatii.
Ultima modificare: Duminică, 30 Ianuarie 2011
aly_yoana, utilizator
zeus29 a scris:

... eu as dori sa stiu ce trebuie sa fac pt a-l trece pe numele meu.


Ce intelegeti dvs. prin asta?
Vreti ca in rubrica tata din certificatul lui sa apara numele dvs.? Daca DA atunci singura solutie e adoptia. Prin adoptie deveniti tatal lui si ii schimbati si numele de familie.

sau vreti ca sa aiba doar numele dvs. de familie dar sa nu fiti tatal lui?

Aly, depinde ce anume vrea domnul; schimbarea numelui nu inseamna renuntarea la copil, ce dumnezeu!
Depinde daca e incredintat cuiva minorul, ce exact dorecte domnul... cum spune si Dan Daniel...
eu asa am inteles, ca nu vor sa-i schimbe tatal, ci doar numele, sa-l aiba comun toti 3.
poate revine domnul si aflam ce doreste


Reiese ca minorul este incredintat mamei.
Reiese a domnul Zeus vrea sa ii dea copilului numele sau fara adoptie.
Domnule Zeus nu se poate, nici pe cale administrativa, nici daca tatal renunta la numele copilului in favoarea dv. Numele copilului nu poate fi schimbat decat prin adoptie.

In Romania sunt atatia copii ce asteapta sa fie adoptati.Locuiesc impreuna cu viitorii parinti, sunt crescuti de catre viitorii parinti, dar acestia nu le pot schimba numele pentru ca parintii naturali nu vor sa semneze actele de adoptie, sau nu sunt de gasit.
Ultima modificare: Duminică, 30 Ianuarie 2011
aly_yoana, utilizator

Alte discuții în legătură

Trecerea copilului pe numele tatalui vitreg ! gigelas gigelas Buna ziua, O doamna,are un copil dintr-o casatorie anterioara.Copilul este trecut pe numele tatalui biologic.Doamna,a divortat de acesta in ... (vezi toată discuția)
Incuviintare schimbare nume copil minor dupa noul tata floare de gheata floare de gheata Buna ziua , Va rog sa ma ajutati cu un temei legal tinand cont ca sa schimbat noul cod civil M-am recasatorit si am un copil de 5 ani din prima ... (vezi toată discuția)
Schimbarea numelui unui minor rezultat din casatoria anterioara amyamely amyamely Doresc sa stiu care sunt prevederile care reglementeaza schimbarea numelui unui minor rezultat din casatoria anterioara, situatia fiind urmatoarea: Sunt ... (vezi toată discuția)