avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 167 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Manipularea prin mass-media
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Manipularea prin mass-media

Efectul mass-media asupra opiniei publice se explica prin influenta directa a continutului sau asupra auditorilor,cititorilor,telespectatorilor sau prin starea acestora,dar si prin relatia:public-sistem mass-media-sistem social.
Aceasta este o relatie,in care satisfacerea necesitatilor indivizilor si diferitelor grupuri sociale cu probleme de informare,precum si realizarea scopurilor acestora este subordonata in totalitate acestei interdependente.
Notiunea de "mass-media" sau de "mediumuri de masa" a fost formulata de anglo-saxoni ca urmare a unirii cuvantului latin"media"(mijloace) si a cuvantului "mass"(cantintate mare),ea referindu-se la suporturile si mijloacele tehnice de transmitere a mesajelor,care sunt instrumente ale comunicarii.
Notiunea de"comunicare in masa" se refera la ansamblul procesului de comunicare,el incorporand ceea ce este vehiculul,pe cine vehiculeaza si pe cei care recepteaza mesajele.
In fiecare zi,milioane de oameni cauta in toate sursele mass-media informatii si divertisment.
Toiate aceste mijloace de comunicare au fost si sunt controlate de tot felul de moguli-in general acuzati si nu de acum ,de manipularea surselor de informare-in vederea realizarii propriilor lor politici si scopuri.
In Romania de ieri si de azi,manipularea prin presa a continuat si continua sa se realizeze,iar motto-ul lui V.I.Lenin:"spuneti-le ce vor sa asculte",continua sa fie actual.
Acest mottou se refera in principal,la cei care trebuie manipulati prin presa,presa devenind astfel,o cutie de rezonanta prin care unii trag foloase,iar altii sunt manipulati.
Astfel se realizeaza celebra sintagma de"informare prin dezinformare",prin prezentarea unor parti ale unor adevaruri sau prin mixarea cu abilitate a adevarului si a minciunii si de ce nu,prin prezentarea minciunii,ca fiind adevar.
Cel mai clasic exemplu in Romania, a fost transmisia la TVR ,in direct ,a evenimentelor din 1989.
Un alt procedeu folosit este discreditarea prin distrugerea imaginii persoanei vizate.
Istoria ne-a aratat ca,fie ca este vorba despre o natiune,despre o clasa sociala sau chiar,despre o religie,metoda manipularii indivizilor prin discreditare este deosebit de eficienta,realizandu-se distrugerea unui "mit",a unei imagini,prin pierderea de catre subiect a increderii de care se bucura.
De asemeni,nu trebuie uitat rolul presei ca mijloc propagandistic,propaganda fiind cea ma raspandita forma de manipulare a populatiei,iar aventajul manipulatorilor fiind , ca de multe ori cei manipulati ,o confunda cu publicitatea sau cu reclama.
Aici,exemplele cele la mai la indemana sunt celebra propaganda socialista,propaganda diferitelor partide si nu in ultimul rand,putem discuta si despre propaganda de razboi.
Toate aceste forme ale manipularii le-am gasit si continuam sa le gasim si in tara noastra,sub forme dintre cele mai variate,cu referiri dintre cele mai diferite.
Dupa niste ani de deomcratie sui generis,cat de eficienta considerati ca este la aceasta ora, manipularea prin presa a romanilor ?
Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 03:25, 2 Octombrie 2011
Aveti dreptate.
De ce manipularea apare la copil, si imi mentin afirmatia...
Niciodata nu stim ce este in mintea unui copil, el mereu ne uimeste...
Atunci cand aude o informatie, subconstientul sau o pastreaza si o dezvolta acolo, in subconstient...Din pacate multe sunt informatiile negative, pentru ca copii au o atractie catre ceea ce este rau si interzis...
Aici apare si permisiunea parintilor fata de copii.li se pare comod si hazliu sa isi lase proprii copii sa fie manipulati, rad de proprii copii si sunt mandrii de acestia cand acestia imita diverse scene vulgare vazute la tv, sau cand adopta un limbaj de la televizor, pentru ei este o mandrie, rezultand o atitudine inconstienta.

Din pacate, cred ca in mai toate gradinitele, ca si in cea la care merge fiul meu, se promoveaza cd-urile si dvd-urile, care numai educative nu sunt.Educatoarele invata copilul ca este bine folosirea calculatorului, dar doar pentru ca le iese si lor un bacsis. Si pentru a sta ele linistite le mai pune cate un desen animat de actiune.Din pacate eu sunt in minoritate. Si ceilalti parinti sunt atrasi de ideile educatoarei , tot ca sa fie lasati in pace de catre proprii copii.

Eram mica, insa imi aduc aminte ce frumoase erau desenele si filmulete pentru copii acum 20 ani
Acum acestea au un caracter vulgar, agresiv, mizerabil, manipulant, ca un drog pentru copii.
MANIPULAREA SE FOLOSESTE PENTRU A MANIPULA.
Buna seara, aveti foarte mare dreptate in ce priveste influenta negativa si manipularea copiilor de catre mass media, este daunatoare si foarte periculoasa dar uneori destul de rar mass media mai face si bine ce am face oare daca acei copii si sunt destui care au un mare potential si statul care ar trebui sa ajute si sa permita celor dotati sa mearga mai departe nu o face ,ce sanse am avea noi toti cei care suntem furati de oameni cu bani si rar foarte rar cu ajutorul mass media mai putem face ceva ? Stau si ma gandesc cum era acum 21 de ani cu conducatorul nostru iubit adevarata manipulare si totsi oameni au iesit in strada si au incercat sa faca ceva daca televiziunea la vremea acea nu ar fi existat probabil acum am fi plans mai multi morti . Dar faptul ca acolo sus omul care ar trebui sa stea la carma tari si sa respecte, legile si justitia nu o face desi se vede la televizor la aceasta mass media a mogulilor cum tare ai place sa spuna nu al afecteaza sunt multe bune si rele uneori este buna si utila alteori rea si nefolositoare dar toti traim cu ea si uneori traim cu speranta ca va veni si ziua in care democratia va invinge si tot acest carusel va disparea oare???????????
După Christian Wright, „comunicarea de masă este orientată către audienţe largi, eterogene, care nu sunt cunoscute de către comunicator; mesajele sunt transmise în mod public şi sunt calculate astfel încat să ajungă repede la public”. Mass-media reprezintă “Totalitatea mijloacelor tehnice de comunicare în masă a informaţiilor (radio, televiziune, cinematograf, publicaţii,... etc.)”.
ªtirile “bombă” şi manipularea societăţii:
“ªocant: un muncitor rămas fără de lucru şi-a pus capăt zilelor”… “Exploziv: Bob Saap vs. Mike Tyson numai pe canalul nostru”… ”ªocant: cîteva mii de ortodocşi întoleranţi au protestat contra paşapoartelor biometrice”…. etc.

Astfel de informaţii avem noi zilnic la TV. ªtirile “bombă” au devenit o obisnuinta,la o anumita ora,iar delectarea cu astfel de reportaje este considerată “informare”, înseamnă pentru ei “a fi în pas cu lumea”. În faţa acestei avalanşe mediatice, noi apărem slabi şi imuni,o mica parte dintre noi o considera mediocra si nu o vizioneaza,restul...dar o mare parte din telespectatotri o comenteaza cu anume trairi.... Dacă am avea un set de valori care să ne ghideze în această societate, spălarea creierelor ori imbicsirea lor prin mass media ar deveni practic imposibilă.
Mass media, constituie în societatea noastra o instituţie cu puteri nelimitate . Datorită încrederii oarbe de care de bucură printre oameni, mass media are o putere de manipulare enormă, pe care şi-o exercită fara constringeri,doar este considerata..putere in stat,nu-i asa?. Acest lucru fiind specific aproape majorităţii statelor lumii datorită tendinţei oarbe de globalizare.
De fapt, manipulare a existat dintotdeauna. Manipulare, adica influenţarea directă a unei persoane de către o alta.Există manipulare pozitivă şi manipulare negativă. Educaţia părinţilor, ( cei 7 ani de acasa,cum suntem obisnuiti sa spunem )din sînul familiei, însuşirea idealului naţional de la o persoană mai în vărstă, desigur că reprezintă ”manipulări”, dar în sens pozitiv.
Societatea noastră insa este, manipulată direct de către mass media, pentru a putea fi mai uşor condusă.
Dacă ar fi să fac o diferenta între o persoană ”informată” pur şi simplu şi o persoana "informata corect" ajung la concluzia aceasta: persoana informata corect, supune informaţia pe care o primeste (printr-o cenzura-proprie), prin care tot ce este imoral şi nu corespunde valorilor în care a fost crescut este eliminat, în timp ce cei “informaţi” pur şi simplu asimilează brut orice informaţie, nu o supun nici unei gindiri logice, devenind astfel simplu " copy-paste"în care orice, asa este-pentru ca asa au spus la tv.
Cred ca societatea nostră de azi a luat-o pe o cale total eronata. Cineva,bine intentionat pentru el, folosindu-se de promovarea democraţiei şi a drepturilor omului, ne transformă în fiinte robotice. În numele toleranţei, trebuie să înghiţim orice neadevar, si atac la identidatea noastră. Am ajuns să fim atît de uşor de manipulat…
Totul depinde de noi,de fiecare in parte...

"Trei ziare ostile sunt mai de temut decat o mie de baionete".
NAPOLEON BONAPARTE














"Totul depinde de noi,de fiecare in parte..."

Crezi ca suntem atat de puternici!!! Sa facem alegerea corecta?

Dupa parerea mea, nu exista societate libera fara presa libera, la fel cum nu exista libertate personala fara dreptul fiecaruia de a citi exact ce isi doreste si de a se uita la ce programe ii plac. In Romania societatea s-a maturizat, in sensul in care filtreaza critic informatiile si poate sa aleaga canalele de informare.
- s-a ales un presedinte contra majoritatii presei, deci media nu este atotputernica;
- exista presa pentru absolut toate gusturile (zeci de reviste culturale, zeci de reviste generaliste, zeci de reviste de specialitate);
- majoritatea cetatenilor stiu (desi nu cumpara) care este presa credibila si care este de consum. Comparati sectiunea de anunturi de la un ziar de calitate cu cea a unui ziar de scandal pentru a vedea unde prefera oamenii sa-si puna banii.

Alte discuții în legătură

Avocatnet 2011: intre precar, penibil si ,,tabloidizare" Radu Gabrian Radu Gabrian Realitatea cotidiana este din ce in ce mai mult \"mascata\" , in presa noastra , de \"stiri\" sau de simple \"informatii\" care prezinta cu lux de amanunte ... (vezi toată discuția)
Ce parere aveti despre televiziuni,dar mai ales despre prestatiile si profesionalismul oamenilor de televiziune ? Radu Gabrian Radu Gabrian Am sa deschid acest subiect,cu o opinie care mi se pare deosebit de sugestiva ,emisa intr-un interviu,acordat in Gazeta Sporturilor,din 02.04.2010 de catre ... (vezi toată discuția)
Posturi tv romanesti vs. posturi tv straine georgianaflorina georgianaflorina Buna seara, Va sugerez eu un subiect de articol. Si ar trebui sa fie mediatizat dupa ce va scris - poate asa schimbam ceva in tara asta. Zilele trecute am ... (vezi toată discuția)