avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1515 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Plata nedatorata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Plata nedatorata

Ma confrunt cu o problema de care nici macar in filmele sf nu am auzit.Mai exact,am un cont de ecomonii la o banca din Romania in care cont depun bani eu sau prietenul meu care este in strainatate.Acum o saptamana sunt sunata de cei de la banca sa mi se comunice ca in luna februarie in contul meu au fost livrati "din greseala" sau "dintr-o eroare tehnica"niste bani care aparent nu imi apartin si ca banca doreste sa ii returnez,sau sa fac depunere spre cel care ar fi trebuit de "drept"sa primeasca acesti bani.Din luna februarie pana in prezent eu am retras din "contul meu personal!"bani ptr "nevoile mele personale",iar acum aflu ca "de fapt" banii nu erau ai mei.Mi s-a dat de la banca un extras de cont in care mi se arata ca banii provin intr-adevar de la altcineva.de la alta banca si erau ptr o alta persoana.problema e ca eu nu mai am banii aia in cont ptr returnare iar in al doilea rand mi se pare corect sa platesca cine a facut greseala.Partea si mai "dura"este ca in momentul cand am discutat cu cei de la banca le-am spus ca daca intr-adevar banii nu imi apartin nu am alta optiune decat sa ajung la o intelegere cu banca si sa mi se acorde un credit ptr a returna banii,dar! solicit sa nu platesc comisioane si dobanzi bancii,ci doar sa platesc esalonat banii care aparent nu erai ai mei,desi erau la mine in cont! raspunsul bancii a fost...liniste totala,altfel spus,noi am gresit,dar...tu plateste la noi dobanzi si comisioane plus suma pe care noi am gresit si am "pierdut-o" in contul tau.
Toti prietenii mei imi spun ca de fapt nu ar trebui sa platesc nimic nimanui si sa plateasca cine a gresit de fapt,mai ales ca mi s-a impus mie sa platesc ptr o greseala de-a lor,chiar daca din greseala asta am beneficiat eu.Sincer,inteleg ca e omeneste sa gresim si eram dormica de o rezolvare chiar cu riscul de a returna banii,dar atitudinea si reactia lor m-au indignat in asa masura incat sincer ma indoiesc daca chiar trebuie sa "platesc"eu greselile lor.As dori ,daca se poate,sa ma sfatuiti daca exista cu adevarat vre-un articol de lege in acest sens care ar putea sa ma "protejeze"sau daca ei chiar eu dreptul sa-mi faca aceasta solicitare.
Multumesc mult ptr eventualele lamuriri in acest sens.
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 19:47, 22 Aprilie 2008
1) Trebuie sa returnati banii. Chiar daca atunci nu stiati ca nu sunt ai d-voastra acum stiti.
2) Buna credinta se prezuma. Cine sustine ca ati fost de rea-credinta n-are decat sa o dovedeasca.
3) Banca, in calitate de comitent, raspunde pentru fapta functionarului (ca prepus) care a savarsit eroarea insa repararea erorii priveste in opinia mea numai eventualele dobanzi si comisioane si prejudiciul suferit de tert (daca exista), suma trebuind sa fie returnata de d-voastra.
4) In mod firesc banca ar trebui sa va acorde un credit pentru returnarea banilor intrucat in cazul unui proces va raspunde oricum pentru fapta functionarului sau (art. 1000 alin. 3 Cod civ.) si pentru prejudiciile cauzate ambelor parti (daca viramentul s-a facut din culpa functionarului sau)
5) Asa cum a scris Andreea =D> nu aveti nici o treaba cu Codul Penal.
6) In oricare tara normala banca ar avea tot interesul sa solutioneze repede si fara "galagie" problema pentru ca eventualele prejudicii de imagine pot fi muuuuult mai mari decat suma pe care ar trebui sa o acorde cu titlu de credit catre d-voastra.
Ultima modificare: Marți, 22 Aprilie 2008
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
Lulica a scris:

" Art. 216. Cod Penal - Insusirea bunului gasit - Fapta de a nu preda in termen de 10 zile un bun gasit autoritatilor sau celui care l-a pierdut, sau de a dispune de acel bun ca de al sau, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 3 luni sau cu amenda.
Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza si insusirea pe nedrept a unui bun mobil ce apartine altuia, ajuns din eroare in posesia faptuitorului. "

Ar fi trebuit sa va ganditi de doua ori inainte de a da iama in bani! Daca vi s-ar fi intamplat dvs.?

Ce legătură are aici art. 216 din Codul penal? Citeşte, te rog, conţinutul constitutiv al acestei infracţiuni dintr-un manual de de drept penal, partea specială!

Cu privire la situaţia expusă mai sus, toţi consultanţii care au răspuns acestui topic au fost de acord că banii trebuie returnaţi. Dacă la început, spuneţi dv. că nu aţi ştiut că banii nu vă aparţin, acest fapt s-a schimbat din momentul în care vi s-a comunicat de către bancă faptul că aţi cheltuit banii altuia, ajunşi - este adevărat - în contul dv. din culpa unui funcţionar al băncii. Deci, din acel moment nu mai beneficiaţi de buna-credinţă astfel încât nu sunteţi exonerată de restituirea unei plăţi nedatorate, pentru că altfel v-aţi îmbogăţi fără just temei.
Ceea ce am scris am scris din experienta propie. Am primit acum 4 ani aproape 18.000 EUR in cont, nu am primit nici un extras, nici o instiintare, habar nu am avut de existenta lor si vreo 3 luni am adunat dobanda. Dupa 3 luni primesc o scrisoare de la o firma de avocatura, angajata de unii din Olanda, prin care eram amenintata cu acest art.216. Mi s-a spus foarte clar ca era obligatia mea sa-mi verific contul si sa sesizez neregula, nu a bancii sa-mi comunice cand se petrec tranzactii in cont (respectivul cont era cu ridicarea extrasului de la ghiseu, iar eu, daca stiam ca nu-l folosesc nu m-am agitat). De asemenea, banca nu le putea da detalii despre contul meu sau despre mine si a durat foarte mult pana au reusit sa afle unde s-au dus banii. Asadar a trebuit sa restitui suma si abia am scapat sa nu le restitui si dobanda si cheltuielile cu firma de avocatura.
Lulica a scris:
Dupa 3 luni primesc o scrisoare de la o firma de avocatura, angajata de unii din Olanda, prin care eram amenintata cu acest art.216.

Intimidare... se pare ca a mers! Apoi, din cate inteleg, greseala a fost a "celor" din Olanda, si mi se pare cel putin ciudat ca niste avocati sa recurga la asemenea amenintari...

Mi s-a spus foarte clar ca era obligatia mea sa-mi verific contul si sa sesizez neregula, nu a bancii sa-mi comunice cand se petrec tranzactii in cont

Foarte interesant! Si foarte falsa a doua parte, in plus nu mai inteleg cum naiba niste olandezi isi dau cu parerea pe obligatiile cf dreptului roman! :-/

Asadar a trebuit sa restitui suma si abia am scapat sa nu le restitui si dobanda si cheltuielile cu firma de avocatura.

Dobanda da, ar fi putut sa-ti ceara, dar numai pe perioada cat au stat banii in cont si s-a acumulat dobanda. Cheltuielile cu avocatii - sub nicio forma!!!
De ce ti se pare aiurea sa recurga la asa ceva? E si o metoda in negocieri, nu numai in notificari.
In notificare, daca omul se sperie si-i spui apoi: uite, scapi numai asa usor... el zice "Bogdaproste!" si se conformeaza.
E o metoda larg utilizata de avocati. Si, sincer, functioneaza.
Fiecare insa este liber sa se opreasca mai devreme sau mai tarziu din "amenintari". Caci nu e amenintare daca il avertizezi pe om ca vei aplica legea.

Nu cred ca, in caz ca nu ai un contract special incheiat cu banca, aceasta are datoria sa-ti transmita date despre miscarile din conturile tale...

Nu vad de ce sa-i fi cerut dobanda! Legea romana nu stiu sa prevada o culpa anume in aceste cazuri... Daca exista undeva prevazuta o culpa, da, altfel insa, nu cred. Caci este o datorie civila si ea nu poarta dobanzi (decat de la data notificarii si e vorba de dobanda legala). Deci de la data cand au ajuns banii in cont si pana a fost notificat detinatorul lui nu vad sa fie plicabila dobanda, nici macar legala.

Referitor la autoarea topicului, banii trebuie dati inapoi. Daca vreti sa va protejati cat mai mult de unele cheltuieli suplimentare, va luati un avocat. Daca vreti dv. sa stiti cum sa va aparati, nu conteaza, ca la orice text de lege vin cu un alt termen legal sau financiar si gata! S-a dus articolul invocat de dv.
Asa ca, nu va avea niciun efect.
Oricum, dv. datorati banii catre cel care vi i-a virat, in mod gresit, in cont. Nu catre banca.
Daca aflati cine anume a gresit, acel om sau firma ar trebui sa suporte costurile. Daca nu gasiti, asta e! luati credit si platiti dobanda! :(

Alte discuții în legătură

Se pare ca marian godina ma da in judecata blueobelix blueobelix Nu e o gluma. Mister Marian Godina; ocupatie: eroul national al Romaniei ma ameninta ca ma va da in judecata si sa ma pregatesc . Ce e de facut in acest caz? ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! am si eu o problema acum cateva luni mi sau virat ... LaviniaSm LaviniaSm Buna ziua! Am si eu o problema si as vrea sa ma ajutati va rog frumos ,acum cateva luni mi sau virat 100 de mil din greseala la salariu,o clinica stomatologica ... (vezi toată discuția)
Cum pot recupera o suma imprumutata unei persoane daca nu exista un act notarial care sa ateste imprumutul? Cristina2512 Cristina2512 Buna ziua! In anul 2006, un prieten m-a rugat sa il ajut cu o suma mai mare de bani, aproximativ 2000$.Cum nu aveam acesti bani, dar am inteles situatia ... (vezi toată discuția)