Legat de acest subiect exista se pune problema daca CCMN 2007/2010 este sau nu in vigoare.
Haideti sa vedem daca d.p.d.v. juridic sustinerea Ministerului Muncii (www.avocatnet.ro/content/con... )
are sau nu temei legal.
Prin acord intre cesionar si reprezentantii salariatilor, clauzele contractului colectiv de munca valabil in momentul efectuarii transferului pot fi renegociate, dar nu mai devreme de un an de la data transferului.
In situatia in care, in urma transferului, intreprinderea, unitatea sau parti ale acestora nu isi pastreaza autonomia, iar contractul colectiv de munca aplicabil la nivelul cesionarului este mai favorabil, salariatilor transferati li se va aplica contractul colectiv de munca mai favorabil.
Va multumesc pentru raspuns. Nu exista ccm la nivelul cesionarului care sa fie aplicabil dar exista 2 categorii se salariati: cei proprii si cei preluati prin transfer care au ccm si conditia transferului a fost tocmai respectarea acestui ccm. Am citit L130 si am vazut la art. 9 ca ccm se aplica tuturor salariatilor unui angajator. In aceasta situatie, desi ccm nu este al meu ci al cedentului, eu sunt obligat sa ofer aceleasi conditii din ccm si pentru salariatii proprii?
Va multumesc anticipat
Art. 5. - (1) Orice cerere de modificare a prezentului contract va face obiectul unei negocieri.
(2) Cererea de modificare se aduce la cunoştinţă, în scris, celeilalte părţi cu cel puţin 30 de zile înainte de data propusă pentru începerea negocierilor.
(3) Părţile convin ca în perioada negocierilor, atât în cazul în care se fac modificări, cât şi în cazul denunţării contractului, la nivelurile de negociere să nu declanşeze greve, iar la nivel de unitate sau grup de unităţi să nu se efectueze concedieri din motive neimputabile salariaţilor
Art. 6. - Suspendarea şi încetarea contractului au loc potrivit legii.
Art. 7. - (1) Pentru rezolvarea problemelor ce apar în aplicarea prevederilor prezentului contract precum şi pentru monitorizarea aplicării lui, părţile convin să instituie o comisie de aplicare şi monitorizare a Contractului colectiv de muncă unic la nivel naţional.
(2) Competenţa, componenţa, organizarea şi funcţionarea comisiei prevăzute la alin. (1) sunt stabilite prin regulamentul din anexa nr. 1 la prezentul contract.
6. Comisia este împuternicită să formuleze interpretări ale prevederilor contractului colectiv de muncă, în funcţie de condiţiile concrete şi de posibilităţile unităţilor, la solicitarea uneia dintre părţi, precum şi să analizeze modul în care se aplică şi este respectat Contractul colectiv de muncă unic la nivel naţional şi să adopte măsuri corespunzătoare în acest sens.
Astfel fiind prevederile in opinia mea partile contractului colectiv de munca care sunt agenti ai statului (ministerele) trebuiau sa ceara inainte de a asumarea raspunderii Guvernului si adoptarea masurilor legislative care ar fi modificat prevederi ale acestuia avizul Comisiei de aplicare si monitorizare a CCMN. Aici a fost facuta afirmatia ca a fost inregistrata denuntarea la Ministerul Muncii de catre o oarecare organizatie patronala? Oare acolo trebuia inregistrata denuntarea? Ma intreb retoric cei care au negociat acest Contract - capii sindicatelor din Romania - au negociat oare si sanctiunile aplicabile partilor pentru denuntarea unilaterala?