avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 374 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... taxa pe habitat
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

taxa pe habitat

Daca o persoana isi are domiciliul legal la o adresa dar ,in fapt, locuieste la o alta adresa,la care dintre cele doua adrese trebuie sa plateasca taxa anuala de habitat?
Cel mai recent răspuns: Corsin , utilizator 13:58, 9 Mai 2008
:slap:
Mare ti-e gradina Doamne!
Dar habitat inseamna teritoriu locuit (de oameni, de plante, de animale); suprafata locuita de o populatie, de o specie de plante sau de animale .
Cam care ar fi diferenta dintre taxa asta si impozitul pe cladiri si terenuri pe care il plateste omul-contribuabil sau pers. juridica?
Este o taxa in plus. Impozitul pe cladire se plateste in functie de suprafata, cladirii, in timp ce impozitul pe habitat se plateste in functie de numarul de persoane care locuiesc la acea adresa. Daca ar fi proprietatea primariei, as intelege sa-i impoziteze, dar fiind proprietate privata, cum poate sa impoziteze persoanele care locuiesc acolo. NU ajunge ca mi-am cumparat casa, ca sa nu mai fiu nevoit sa platesc chirie? Mai trebuie sa platesc impozit anual pentru asta? Chiriasii, pe langa chirie, platesc si aceasta taxa, daca au trecuta resedinta in buletin la adresa respectiva.
Oare nu a contestat nimeni taxa asta?
romascanu a scris:

:slap:
Mare ti-e gradina Doamne!



Pe cand impozitul pe metru cub de aer respirat si taxa ecologica pe aerul expirat?:)):)):))
Poate si un impozit pe viata??? sa se calculeze proportional cu etatea persoanei si sa se transmita spre plata succesorilor(purtatoare de TVA, fireste)#-o:-/:))
Ultima modificare: Vineri, 25 Aprilie 2008
Darius Bobic, Avocat
romascanu a scris:

:slap:
Mare ti-e gradina Doamne!
Dar habitat inseamna teritoriu locuit (de oameni, de plante, de animale); suprafata locuita de o populatie, de o specie de plante sau de animale .
Cam care ar fi diferenta dintre taxa asta si impozitul pe cladiri si terenuri pe care il plateste omul-contribuabil sau pers. juridica?


Din punct de vedere lexical pare destul de evident ca ne gasim in fata unei aberatii sau a unei contrageri pur romanesti a termenului francez "habitation" (locuire).
In acest sens suspectez ca numita taxa constanteana face referire (inspirandu-se probabil) din cunoscuta "taxe d'habitation" practicata (din ce cunosc) de toate colectivitatile locale (comune) de pe teritoriul Frantei.
Inainte vreme, o asemenea taxa s-a practicat si in Romania (sau pe teritoriul principatelor romanesti) avand numele de trista memorie colectiva de "bir pe fumarit" motivatia lui fiind una de tip feudal iar beneficiile apartinand atotputernicilor ispravnici sau stapani ai diverselor entitati teritoriale.

Motivatia numitei "taxe d'habitation" in acceptiunea democratica moderna face referire la finantarea eforturilor comunitatilor locale, departamentale (judetene) si ale statului pentru crearea de infrastructuri incepand de la cai de comunicatie de interes local, intretinerea dotarilor urbane si a serviciilor publice locale, contributia colectivitatii la construirea de locuinte sociale pe teritoriul sau, asigurarea diverselor servicii de asistenta locala sau delocalizate, parcuri, spatii de joaca, dotari sportive sau pentru practicarea de activitati culturale, biblioteci, centre de assistenta etc.

Taxa de habitatie (de habitatiune) si nu "de habitat" astfel practicata a inspirat probabil si pe unii primari din Romania care au sesizat existenta respectivei taxe si in alte tari ale CE.
Aceasta taxa nu este un impozit pe proprietate (platit oriunde in lumea democratica) si nici un impozit pe venit.

In Franta regula este ca orice locuitor (cap de familie indiferent ca este chirias sau proprietar sau ocupa o locuita sociala sau de functiune) care beneficiaza de dotarile publice locale are in sarcina si in contrapartida contributia personala la alcatuirea surselor(veniturilor) bugetelor locale. Se exonereaza de la aceasta taxa numai cazurile sociale cu adevarat dificile, marii invalizi, handicapatii sau persoanele cu venituri sub venitul minim de insertie (ajutorul social minimal). Cuantumul ei este stabilit prin concertare intre colectivitatea comunala si cea judeteana si este diferit pentru fiecare localitate (cf. hotararii Consiliului Comunal) in functie de criterii ce au legatura cu obiectivele ce trebuiesc finantate de comunitate.

Cuantumul procentula al acestei taxe este unic/specific fiecarei comune /comunitati rurale/urbane si se aplica nu la valoarea veniturilor familiei ci la valoarea corijata a suprafetei locative ocupate cu luarea in calcul al indicelui preturilor de de constructie furnizate de statisticile oficiale pentru teritoriul considerat.

Pe avizul de plata al respectivei taxe francezii gasesc de circa 3 ani incoace si taxa pentru televiziune (taxa radio a fost abolita). In aceste conditii, circa 80 % din familiile franceze sunt subiect platitor al numitei "taxe d'habitation".

Regula este ca proprietarul locuitor este platitor iar daca locuinta este inchiriata sarcina revine chiriasului.

Sustragerea, in masura in care sunteti contribuabil declarant de impozit pe venit, este practic extrem de dificila deaorece fisierul platitorilor de impozit pe venit (al contribuabililor) locatari ai comunei este practic conexat cu acela al redevabililor de taxa de habitatie.

Cu esceptia titulaturii si a intrebuintarii fondurilor astfel colectate, taxa constanteana "de habitat" nu ar aparea ca ceva neobisnuit sau abuziv unui locuitor al Frantei (fie el si Roman daca isi are domiciliul fiscal in Franta).
Taxa de habitat este o taxa speciala instituita prin Hotarare de Consiliu Local si reprezinta de fapt taxa pe gunoiul pe care il produce o persoana, doua, trei, dupa caz, la adresa unde se locuieste efectiv.

Alte discuții în legătură

Legalitate taxa habitat in constanta vlr_bucur vlr_bucur Buna ziua! As dori sa stiu cat de legala este impunerea acestei taxe pe fiecare persoana care locuieste intr-un imobil.Pe decizia de impunere primita de la ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am o locuinta la tara unde nu locuieste nimeni de ... tuty tuty Buna ziua, Am o locuinta la tara unde nu locuieste nimeni de 27 de ani si nu merge nimeni acolo. Am primit instiintare de la primaria de acolo prin care ma ... (vezi toată discuția)
Taxa habitat eugen2011 eugen2011 Am o casa de vacanta unde platesc factura de lumina odata la 3 luni( asa am facut contractul cu furnizorul de electricitate dupa ce mi-a verificat actele sa ... (vezi toată discuția)