avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 776 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Stagiar 2011
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Stagiar 2011

Buna seara tuturor si bun venit in profesie celor 300 si ceva (400?) care au promovat examenul de admitere in barou.
Sunt la dispozitia intrebaciosilor pentru lamuriri din spatele robelor: cum e in stagiu, ce faci, ce nu faci, ce ai de facut, cum trebuie sa faci, etc.
Va salut si va astept,
Utilizator R.
Buna seara, sunt unul dintre cei promovati la exemenul din noiembrie la BB, fara contestatie, la care am si renuntat fiind deja promovat, desi am fost depunctat crunt si pe nedrept la primele 2 examene.
As dori cu acesta ocazie sa multumesc dnelor/dsoarelor R si Andreea, precum si dlui Indian, pentru sfaturile si incurajarile emanate evident din buna credinta a domniilor lor.
As dori insa sa adresez o intrebare: din ce am inteles este mai uzual a se incheia intre av.coord si av. stagiar un contract de colab si nu de salarizare din motivele bine stiute: retrocedarea de onorarii este cheltuiala deductibila pentru av.coord, iar impozitul pe venituri, cass, contributia la casa de pensii a baroului se achita in cazul contr de colab ded av. stagiar, spre deosebire de cazul contractlui de salarizare unde av. coord trebuie sa suporte cele mentionate mai sus.
Gresesc cumva ?
nu gresiti, de aceea 99.9% dintre stagiari sunt colaboratori iar nu salarizati. Veti avea Cod Fiscal, si veti emite factura + chitanta avocatului coordonator, urmand ca dvs. sa va platiti impozitul (16%) CAA (10%) si CASS (5,5%).
Merci pentru raspuns.
Interesant, insa astazi discutand cu o societate civila de avocati de marime medie (15 avocati), mi-au spus ca le este indeferent daca vom incheia contract de colaborare sau de salarizare - au dorit sa stie venitul net dorit
:) acestia au departament mai mare de contabilitate si nu isi bat ei capul cu detalii de-astea :), le e paralel, cum spuneti si dvs.
si oricum fiind mai multi avocati banii si timpul nu mai sunt gestionati cu atata meticulozitate ca in cazul avocatilor coordonatori cu cabinete individuale.

ganditi-va insa ca un contract de colaborare se poate termina mult mai usor, in cazul in care eventual veti dori/veti fi nevoit sa va schimbati av. coordonator (daca nu veti fi multumit de locul de la aceasta soc. civila)
Oricum, este in avantajul dvs. sa incheiati contract de colaborare, pt ca astfel veti avea dreptul la clientela proprie, veti putea sa va inscrieti la oficii etc.
Avocatul salarizat nu are dreptul la clientela proprie.

Alte discuții în legătură

Avocat stagiar geo26 geo26 avocatul stagiar care are un contract de colaborare cu avocatul indrumator mai poate colabora si cu alti avocati (definitivi) pe anumite dosare, spete alte ... (vezi toată discuția)
Contractul de colaborare al stagiarului Lucian Croitoru Lucian Croitoru Un avocat [b]stagiar [/b]care are un contract de colaborare cu o forma de organizare a profesiei (un cabinet individual, de exemplu) poate sa aiba dreptul la ... (vezi toată discuția)
Avocati stagiari ContSters156526 ContSters156526 Am creat acest topic la propunerea membrilor care au fost admisi ca stagiari. Sa vorbim despre ce inseamna sa fii stagiar, cum incepem, cum ne descurcam. :D (vezi toată discuția)