avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 307 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Suprafata utila
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Suprafata utila

Recent am contractat un apartament intr-un bloc aflat in constructie.In contractul de promisiune de vinzare-cumparare scrie:''apartamentul va avea 2 camere si dependinte si o suprafata utila de 51m.p. precum si balcon,aferent apartamentului.Pretul acestuia este de 71.400euro (nu mai mult de 1.400euro/m.p.)''Din fraza asta am inteles ca 51x1400=71400,reprezentind pretul total de vinzare.Am achitat un avans de 45.000 euro si a mai ramas diferenta de 26.400euro de platit pina la 30 mai 2008.Toate astea se regasesc in Contractul de promisiune de vinzare-cumparare.Problema mea este urmatoarea:acum citeva zile am primit de la vinzator releveul apartamentului si calculul suprafetelor si am avut surpriza sa constat ca in camera de zi mi-a fost inclusa si suprafata balconului,rezultind astfel o suprafata ''utila'' totalizind 54m.p.Mentionez faptul ca balconul nu l-am desfiintat (nu am darimat nici un perete care-l separa de camera).Am consultat legea locuintelor si am vazut ca balcoanele nu intra in suprafata utila a apartamentelor si totusi nu sunt lamurit daca platesc pentru el sau nu.
Cel mai recent răspuns: Paul8888 , utilizator 20:33, 5 Mai 2019
Mai exista ceva clauze in contract cum ca pretul ar putea fi modificat, in functie de anumite criterii?
Sau se fac trimiteri la ceva Conditii Genarale de Afaceri (CGA) sau alte regulamente ale contructorului? Daca da, le-ai citi?

Daca nu exista nici o alta prevedere, atunci parerea mea este ca nu trebuie sa platesti decat 71.400 ca fiind pret total. Pretul de 1400 pe mp este stabilit doar ca o limita superioara.
Nu exista nici o alta trimitere sau alte regulamente in contract.Repet,in momentul in care am cerut lamuriri referitoare la noul pret final,am primit urmatorul raspuns:''Balconul nu ti-l pot da gratis!''Ori, de vreme ce am masurat impreuna suprafata utila a apartamentului si am obtinut 49m.p.(fara balcon ''aferent '')si am fost de acord sa platesc pentru 51m.p. de suprafata utila,conform contractului,consider ca diferenta de bani acopera costul balconului.El nu este de aceeasi parere...
Dar n-ar fi "gratis" balconul! Probabil mizeaza pe faptul ca, oricum veti plati. Dupa ce ati platit mai mult de jumatate din contract, veti plati si diferenta... Eu n-as plati mai mult de 71.400 euroi, cati sunt trecuti in contract,. sub nici o forma. Si asa veti mai avea de platit o gramada de bani la notar...
Dvs. nu ati promis ca veti cumpara la metru patrat, ci ati promis ca veti cumpara un intreg - un imobil apartament in suprafata utila de 51 mp, +/-5%, deci finalizat trebuie sa aiba intre 48,5 si 53,5 mp, la un pret unitar de 71.400 euro.
paranteza cu "nu mai mult de 1400 euro/mp" e in favoarea dvs, nu a vanzatorului.
1. Nu aveti ce plati mai mult decat ati promis.
2. Dupa parerea mea vanzatorul s-a incadrat sa va livreze bunul conform promisiunii- s.u. nu e mai mica de 48,5 mp din cate spuneti.
3. In ipoteza in care la suprafata utila actuala va iese prin calcul un pret/mp mai mare de 1400 euro, aveti dreptul la reducerea corespunzatoare a pretului...daca s.u. e 49 mp, mie imi iese pretul de 1457 euro/mp, deci trebuie sa va mai scada pana ce pretul final pe mp se incadreaza in 1400 euro:D
Sincer, daca promisiunea e la notar facuta si cuprinde expresia magica citata de dvs." nu mai mult de 1400 euro/mp" faceti-i proprietarului calculul din postul asta...
Nu stiu daca o sa va scada, dar precis n-o sa va mai taxeze in plus, nu are temei!!
Promisiunea este facuta la un Notar Public,iar citatul se regaseste in contract (nu mai mult de 1.400euro/m.p.).Nu inteleg totusi cum de are tupeul sa ma insele motivind ca: ''Eu asa vind,suprafata camerei cuprinde si balconul ! Gratis nu ti-l pot da ! Ce vrei,l-am izolat,am pus termopan,este in interiorul blocului....?Daca era in afara si nu era inchis nu-ti luam nimic pe el!".Pai,toate imbunatatirile amintite sunt conform contractului!Imi pare rau ca nu stiu cum pot lua legatura cu un vecin de pe aceeasi coloana de apartamente,ca din cite am inteles toate sunt ''vindute''.Nici nu am timp sa pazesc santierul sa vad cine vine sa se intereseze de evolutia lucrarilor la acele apartamente.Sunt curios sa vad cum au reactionat ei .Poate ne unim si o scoatem la capat!Cine a citit Legea Locuintei,chiar si printre rinduri,isi poate da seama ca la un apartament de 2 camere,camera de zi nu poate avea o suprafata mai mica de 18m.p.In cazul nostru nu are decit 14!Poate de aceea se aduna si balconul,sa ''dea bine la intabulare''.Ma pot adresa Oficiului de Cadastru cu releveul in care apar aceste date si pe care le-a semnat un domn de la ei?Sa ma lamureasca si el cum e cu suprafata utila....!X-(?




Alte discuții în legătură

Suprafata desfasurata si construita la sol cyan cyan 1. Suprafata construita desfasurata este supraf. utila plus cota indiviza sau supraf. totala plus cota indiviza? 2. Care este suprafata construita la ... (vezi toată discuția)
Cota parte indiviza petricia petricia Buna ziua, Va rog sa ma ajutati intr-o problema si anume, conform legislatiei in vigoare cota parte indiviza reprezinta raportul dintre suprafata utila+ ... (vezi toată discuția)
Achizitie apartament cu suprafata mai mica decat in promisiune ContSters339828 ContSters339828 Buna seara, In luna iulie 2015 am semnat o promisiune bilaterala de vanzare-cumparare pentru un apartament de 2 camere intr-un bloc nou, in Bucuresti. ... (vezi toată discuția)