Buna ziua , mi sa stabilit cuantumul unei despagubiri in echivalent prin hotarare judecatoreasca , dosarul catre anrp il fac eu sau pe baza cererii depuse la primarie , se ocupa dansii de aceasta problema? scuze daca intrebarea e cam purila..
multumesc mult pentru ajutor...daraverele le am in Bistrita-Nasaud ,suprafata nu-i chiar asa de mare 2900mp,dar in acea zona acum au saltat preturile foarte mult si primarul ne-a zis ca oricum n-o sa primim nu stiu ce suma,nu ne-a zis cat...nu inteleg de ce nu respecta ce trebuie respectat stabilit prin legi si ordonante...
Primarull in calitatea sa de presedinte al comisiei Locale are obligatia sa solutioneze cererea dvs. semnand o decizie (in cazul dvs , propunand despagubiri deoarece nu se mai poate restitui in natura din lipsa de teren etc (decizia trebuie sa fie motivata) Res^pectiva decizie se inainteaza cu dosarul la Prefectura care analizeaza in Comisia judeteana si daca sustine propunerea de despagubiri, impreuna cu alte dosare din judet solutionate si acceptate de Com Judeteana -Prefectura la transmite cu PV opis etc catre ANRP de unde trebuie sa obtina numarul cu care a intrat dos dvs acolo. Ulterior dosarului i se da un numar intern al Secretariatului Comisiei centrale de acordare a despagubirilor de forma xxxxx/cc. Acest numar il puteti afla de la ANRP pe baza numarului cu care a intrat dosarul dvs la Reg Generala a ANRP.
Primarul si nimeni altcineva din cei ce analizeaza dosarul nu au calitatea sa decida sau sa-si dea oficios cu parerea asupra cuantumului despagubirii.
Procedura instituita dupa aparitia Lg247/2005 arata ca odata tras la sorti prin algoritm implementat ordinatorului Com Centrale ANRP, in caz ca dosarul este complet, acesta se incredinteaza unui expert evaluator certificat si agreat de ANRP care va face un raport de expertiza si evaluare conform standardelor internationale deci implicit si in functie de valoarea de piata a terenului din zona unde el se gaseste. Acesta este singurul criteriu de evaluare luat in considerare de ANRP atunci cand emite decizia de despagubire.
Fata de tergiversarile ce intuiesc ca le intampinati va pot spune ca legile de restituire/despagubire au prescris termene de solutionare ale dosarelor complete Ele curg de la data cand dvs notificati Comisiei ca nu mai aveti alte acte de depus si ca solicitati solutionarea cererii in termenul legal. (cu sanctiunea introducerii unei plangeri in justitie in baza obligatiei de a face)
Trebuie deasemenea sa va inarmati cu rabdare deoarece in aplicarea acestor legi aparatul birocratic de la toate nivelurile, inclusiv ANRP practica tot felul de metode dilatorii pentru a intarzia cat mai mult momentul despagubirii efective iar in cazul celor ce ar avea creante mai mari de 500 000 Ron asupra Statului (in mod inca paradoxal pentru unii) ''mobilarea cu actionari a Fondului Proprietatea'' !!!
Dar trebuie sa stiti ca tergiversarea nejustificata poate fi constatata si amendata de Corpul de Control al ANRP catre care va indrumam in postarea anterioara.
acum am si alte greutati pe care le intampin cu pimaria,m-am mai plans pe site si nu am mai fost la prefectura sa intreb daca a sosit dosarul...maine o sa merg...o sa parcurg toti pasii pe care mi i-ati spus.Validarea am primit-o de mai bine de un an. O sa vad care a fost cauza de nu au trimis dosarul pana acum,cei de la primarie ar merita o amenda ,mai ales ce greutati imi fac si in alta problema...
acest lucru il puteti intreba la primarie....iar de acolo va incepe corvoada deoarece dvs trebuie sa va interesati tot timpul de starea dosarului depus de dvs , la ce comisie se afla si ce puteti face pt urgentarea lui.
Legea 290/2003
iulian nicu
as dori un raspuns din partea avocatnet ,cu privire la problema mea; am dosarul depus la anrp din luna martie/2007cu decizie ,hotarire,dovada refugiului si ... (vezi toată discuția)