lili_maci a scris:
neata! deci sunteti civilisti azi, da? bineee...
inm 2007:
Renuntarea la judecata cererii:
a. in cazul actiunilor prescriptibile extinctiv poate avea loc doar daca actiunea este formulata in termenul de prescriptie
b. se discuta cu prioritate, in cazul actiunii in reziliere, fata de exceptia de necompetenta teritoriala
c. poate fi facuta si dupa comunicarea cererii de chemare in judecata.
Marti am terminat proc civ. si ieri am trecut prin civ. anul I. Sa vad ce-mi mai amintesc.
C este sigur, imi amintesc ca renuntarea la judec se poate face oricand in sedinta sau prin cerere scrisa, deci exista si posib ca recl sa renunte la judec inainte de comunicarea cererii de chemare in judecata.
A nu e pt ca nu se poate invoca din oficiu prescriptia extinctiva, ci numai de cel care are interes sa o invoce.
De b chiar nu stiu ce sa zic, nu precizeaza dc e ex de necomp teritoriala exclusiva sau relativa, deci ar tb sa ne gandim la ambele. Dc zice ca se discuta inseamna ca a fost invocata deci cererea a fost comunicata si ne aflam la primul termen de judecata.
Dc cererea a fost comunicata, dar nu s-a intrat in dezbaterea fondului nu tb consimt paratului pt renuntarea la judec. Cred ca ar tb sa se tina cont de dorinta reclamantului, dar oare s-ar putea pronunta o instanta necompetenta teritorial asupra renuntarii?
Chiar nu stiu ce sa cred.
Care e rasp?