avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 373 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Amenda RATB
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Amenda RATB

Buna seara,

Azi am luat o amenda de la controlorii RATB. Aveam un bilet la mine in geanta, aveam multe bagaje si nu l-am mai compostat, abonamentul imi expirase chiar azi dar controlorul nu a avut rabdare si m-a rugat sa cobor imediat. Mi-a spus ca ma amendeaza si ca in 48 de ore trebuie sa achit 100 de lei.
Stiu ca initial amenda este de 50 de lei. Mai stiu ca era normal o legitimare din partea controlorului. Tot ce a facut a fost sa dea un telefon si sa imi verifice numele de pe cardul RATB. Acel controlor a vrut sa achit 100 de lei pe loc, sau daca nu, in 48 de ore la un ghiseu RATB. Eu nu am avut acesti bani la mine iar dansul a plecat imediat, fara sa imi dea vreun proces verbal. Mi-a spus doar sa platesc la un ghiseu si ca imi vor veni actele prin posta. Din moment ce nu am niciun proces verbal intentat de controlori, in fata mea, sau semnat de mine, este normala plata acestei amenzi? Este prima oara cand mi se intampla asa ceva si nu stiu daca acel controlor a fost corect. Am intrebat imediat la un ghiseu cat este o amenda si mi s-a spus ca este 50 de lei si nu 100 de lei. Eu pana la salariu nu pot plati aceasta amenda pentru ca nu am bani si as dori sa stiu ce consecinte ar avea neplata (pt moment) a respectivei amenzi.
Va multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 13 Februarie 2011
alina88, utilizator
Cel mai recent răspuns: nitmar , utilizator 08:04, 31 Martie 2011
apare la primarie amenda, la impozit.. nu daca iti cumperi ceva... dar trebuia sa primesti acasa PV, daca nu ai fi fost acasa trebuia sa se faca o afisare (este o procedura).
acum in RATB controlori spun multe, fac si mai multe.. probabil cautai si ei "sa faca un ban" si au insistat si daca nu sa legat nimic, trebuia sa zica ceva nu... ca doar nu iti strangea mama sa zica asta e... ne mai vedem.
eu de ex am avut prob cu ei, avand si ab valabil, dar eram cu cineva care avea ab expirat in acea zi, avea bilet si il facuse mai devreme da am schimbat masina si ne.am luat cu vb, nu a mai compostat.... ne.am certat cu ei vro 20 de min, au dat tel sa cheme jandarmi...le.am zis sa ii cheme ca lor nu le dam nimic...si mai bine pl amenda la jandarmi decat lor... pana la urma mi.au luat mie datele de pe card sa.mi dea amenda pt ca nu i.am lasat sa isi faca treaba..
sincer ma buvnit rasu.. deci stai calm/a si daca o fi sa apara nu sunt mai mult de 100 lei..
Multumesc pentru raspuns!
Acasa am fost mereu, nu am primit absolut nimic, insist cu acest subiect caci pana acum nu am trecut prin astfel de probleme si pentru mine inseamna o grija in plus aceasta "amenda". As putea verifica la primarie sau la directia impozite daca cumva exista vreo amenda pe numele meu?
Da, duceti-va la financiar si intrebati; daca exista, faceti in scris o cerere (in 2 exemplare) prin care solicitati sa vi se puna la dispozitie o copie dupa PV.Aveti grija sa vi se puna stampila de la registratura pe cerere, va este de folos in instanta pt a proba cand l-ati solicitat, deci cand ati luat cunostiinta de continutul lui.Apoi faceti o plangere contraventionala la judecatorie si solicitati anularea amenzii pentru necomunicarea PV in termen legal.
Imi pare rau ca trebuie sa va dau o veste proasta, dar ati precizat ca cei de la RATB nu au incheiat procesul verbal de contraventie in ziua in care ati circulat fara bilet.

1. Amenda contraventionala se aplica in termen de 6 luni de la data savarsirii faptei (aplicarea sanctiunii=incheierea procesului verbal de contraventie). Deci procesul verbal de contraventie poate fi incheiat in termen de 6 luni de la data savarsirii faptei.

2. Procesul verbal de contraventie se comunica persoanei sanctionate in termen de o luna de la de la data aplicarii amenzii contraventionale, adica de la incheierea procesului verbal de contraventie.

Recapituland, organul constatator este obligat sa incheie procesul verbal in termen de 6 luni de la data savarsirii contraventiei si sa vi-l comunice in termen de o luna de la data incheierii lui.

-Temei legal (si sanctiuni pentru nerespectarea acestor termene): art. 13 si art. 14 din OG nr. 2/2001-
Multumesc pentru raspuns, nu stiam acest lucru, nu imi imaginam cat de lunga poate fi aceasta perioada pana la primirea procesului verbal. Voi astepta acest proces verbal insa nu pot sa nu fiu necajita pentru ca trebuie sa astept atat de mult timp pentru un lucru minor. Controlorii nu au mentionat nimic de perioada de 6 luni si de aceea nu am stiut ce sa fac in legatura cu acest proces verbal.

Alte discuții în legătură

Amenda ratb, card nominal, lipsa pv alexandra_137 alexandra_137 Buna ziua Am luat o amenda de la ratb astazi, ma grabeam f tare sa ajung la un examen, pur si simplu nu am apucat sa validez cardul. Cand s-au urcat ... (vezi toată discuția)
Amenda ratb Andreea.004 Andreea.004 Bună ziua! Am o nelămurire cu privire la amenda ratb. Astăzi am circulat împreună cu 2 prieteni,eu având abonament,iar pt ei am compostat de pe același ... (vezi toată discuția)
Este posibil ca un controlor ratb sa imi intocmeasca un proces verbal fara cunostinta mea? ihatecontrolori ihatecontrolori Am fost victima unui abuz al controlorilor RATB. Imediat ce urc in tramvaiul RATB, ma indrept catre un aparat de taxat. Imi scot abonamentul RATB vrand sa ... (vezi toată discuția)