avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 152 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA LA TRANZACTII IMOBILIARE?
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA LA TRANZACTII IMOBILIARE?

Este adevarat ca noua procedura presupune plata TVA de catre firmele care achizitioneaza proprietati imobiliare (atat constructii, cat si terenuri) si apoi rambursarea TVA catre acestea, dupa un control al Fiscului. -OUG 106/2007 ??
Am citit ca Finantele au eliminat prin OUG 106/2007 procedura de taxare inversa cu TVA in cazul achizitiilor de proprietati imobiliare de catre firme, masura intrand in vigoare la 1 ianuarie anul acesta.
Sunt interesata pentru ca urmeaza sa achizitionez un teren si un imobil si speram ca mai deduceam si tva


Cel mai recent răspuns: ContSters4579 , utilizator 10:33, 28 Mai 2008
Buna ziua,
Imi cer scuze daca nu postez unde nu trebuie, dar sunt in criza de timp. Sunt in analiza unui antecontract pt a achizitiona un apartament nou de la o persoana fizica. Am doua articole in acest contract pe care nu stiu cum sa le interpretez. Va rog sa va dati si voi cu parerea:

Art 27 Partile pot suspenda oricand executarea obligatiilor contractuale daca oricare dintre acestia este impiedicat sa isi execute respectivele obligatii ca un rezultat direct al interventiei unui eveniment de forta majora, fara nici o obligatie din partea celeilalte parti de a plati despagubiri celeilalte parti.
Art. 28 In scopul interpretarii prezentului paragraf, prin “forta majora” se intelege un eveniment care intervine dupa semnarea prezentului antecontract, care depaseste controlul partilor si care face imposibila sau irealizabila executarea obligatiilor.
Partea contractanta care invoca forta majora are obligatia de a notifica celeilalte parti, imediat si in mod complet, producerea acesteia si de a lua orice masuri care ii stau la dispozitie, in vederea limitarii consecintelor.


La ce se refera Forta Majora in aceste articole?
Oare inflatia, paritatea leu/euro, scumpire materiale...... sau orice alt motiv de a creste pretul reiese cumva din termenul de forta majora invocat?

Va multumesc anticipat.

Cu stima
Cosmin
Ultima modificare: Miercuri, 21 Mai 2008
john_otto, utilizator
Forta majora e cu totul altceva decat evolutia cursului valutar. Evenimentul trebuie sa fie absolut imposibil de anticipat si de surmontat cu diligente rezonabile, ceea ce exclude crizele financiare, schimbarea legislatiei sau lipsa materialelor. Forta majora este de regula un eveniment obiectiv (un eveniment natural), iar inafara de asta sunt recunoscute drept forta majora numai ostilitatile (razboaie, atacuri armate de orice fel).

Evolutia cursului valutar e cel mult caz fortuit, care nu are mari consecinte asupra contractului. Dupa parerea mea exprimarea respectiva e ok, desi daca da forta majora persista, nu stiu cum se poate notifica "imediat" producerea evenimentului... Termenul de notificare ar trebui sa curga de la incetarea, nu de la inceputul, cazului de forta majora.
Va multumesc mult.
Cu stima, Cosmin...
...si atunci cum ramine cu prevederea de la art 141 c fisc lit f ,parca, ce excepteaza de la plata tva tranzactiile cu teren care nu este de constructie si cu constructiile vechi...eu am sunat la metodologie si au spus ca nu se percepe si nici nu se plateste tva...este scutire...
Scutirea se aplica persoanelor fizice, o persoana juridica platitoare de TVA plateste TOT TIMPUL si face decont, asta e mecanismul TVA!

Alte discuții în legătură

Tva la cumparare spatiu comercial in constructie noua alicip alicip Buna ziua. As dori sa cumpar un spatiu comercial intr-o constructie noua in care apoi as dori sa desfasor o activitate comerciale in domeniul alimentatiei ... (vezi toată discuția)
Vanzare activ firma Lia Gradinariu Lia Gradinariu Sunt asociat unic la un SRL si as dori sa vand un teren care este achizitionat pe firma. Vanzarea este purtatoare de TVA sau e "scutit fara drept de deducere"? ... (vezi toată discuția)
Transfer proprietate apartament de pe sc pe pf leventesanta leventesanta In noiembrie 2006 am cumparat un apartament in constructie pe o firma nou constituita si mi-am dedus TVA-ul prin taxare inversa. In acel moment, nu am avut ... (vezi toată discuția)