avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1655 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... apa meteo
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

apa meteo

apa meteo se calculeaza pe cpi?
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 21:07, 14 Februarie 2011
Poatati aici mai clar ceea ce scrie pe factura, cele 3, 4 pozitii, de exemplu:
Denumire .....cantitate ........ p.u...........val fara tva........ tva ....... valoare cu tva
1. Apa.................. 300 m.c...... 4 lei/m.c ....1200 lei..........228 ..........1428 lei
2. Canalizare .......300 ............... ? ..................?...................? ................ ?
3. Apa pluviala.........?..................?...................? ..................?.................. ?
Total factura ........................................................................................ ???? lei
Ultima modificare: Luni, 14 Februarie 2011
Adriantot, moderator
cantitate .... tarif .... valoare ... tva
apa ... 1510 ... 2,50 .... 3775,oo .... 906,00
canal ... 1361 .... 2,33 ...... 3171.13 .... 27,96
meteo ..... 50.00 ...... 2,33 ..... 116,50 ..... 27,96




total prestatii .... 7062,63 ..... 1695,03
penalizari ..... 27,00

total factura 8784,66


multumesc mult
Ultima modificare: Luni, 14 Februarie 2011
ContSters189595, utilizator
Ca sa intelegeti dumneavoastra singura cum se distribuie(calculeaza cum ziceti dv) apa meteo intrebati intai la furnizorul de apa cum v-a calculat cele scrise in factura.

E clar ca 1510 m3 sunt cititi dupa contoarul de bransament.
Apoi m3 scrisi de dv la canal trebuie sa intrebati cum se calculeaza.
De obicei acesta este un procent fix din consumul total adica 80% sau 90% sau 100%

In cazul dv procentul este de 90.1324503% ceea ce este evident gresit.
Daca este 90 % atunci trebuie sa va scrie clar 2 m3 mai putin adica 1359 la canal.
La fel si la meteo trebuie sa intrebati cum se calculeaza .

Daca firma furnizoare de apa va raspunde ca este la fel un procent din consumul general (3.3113) imi iese mie in cazul dumneavoastra atunci insemna ca aceasta depinde de consumul general deci depinde de consumul fiecarui proprietar si V-ATI RASPUNS singura ca numai trebuie sa o bagati pe cota indiviza si sa o bagati in costul general al apei cum a spus moderatoarea @ELGA

Daca va spune ca este un numar fixat de ei pentru fiecare luna indiferent de consumul dv atunci puteti sa o repartizati pe cota indiviza.
Ultima modificare: Luni, 14 Februarie 2011
w_v_w_v, utilizator
Explicarea fiecarei pozitii din factura poate fi gasita la furnizor, asa cum s-a spus, dar si in anexele la factura, in contractul sau anexele la contractul pe care asociatia la incheiat cu furnizorul.
Canalizarea, la noi este legata direct de consumul de apa si-a fost 80% pana acum 1 an si apoi 100% din acesta in ultimul an.
Apa pluviala (meteorica), la noi, este variabila de la luna la luna, in functie de cat ploua afara (furnizorul se bazeaza pe datele de la INMH) si se masoara in metri cubi de apa pe metru patrat de sol. Prin contract (anexa) am stabilit cu furnizorul ca asociatia noastra are o terasa (ampenta pe sol) de 180 m.p. Aceasta ramane constanta si se inmulteste lunar cu cantitatea de apa ce cade din ploaie in luna respectiva.
Valoarea (pretul) acestei ape meteo fiind foarte mic nu merita munca de a fi repartizat separat pe suprafata utila. De aceea noi impartim valoarea facturii cu tot cu TVA (dar fara penalizari ca acestea le achitam din fondul de penalizari incasat de la restantieri), deci impartim valoarea facturii (8757,66 lei) la cantitatea de apa consumata (1510 m.c.) obtinand pretul unitar de 5,8 lei/m.c.
Daca am separa pretul apei pluviale (144,46 lei) si-am repatiza-o pe cota indiviza (suprafata utila), ar rezulta ca pretul unitar al apei este 5,704 lei/m.c., adica o diferenta de 0,096 lei/m.c. Asa ca nu se merita aceasta munca avand in vedere ca deabia la peste 10 m.c de apa valoarea acesteia este de aproape 1 (un) leu.
Pretul unitar cu sau fara apa pluviala este mai mare sau mai mic cu aproximativ 1,5-1,8%.
Am mai spus si cu alte prilejuri: "apa meteo" este o gogorita a domnului furnizor pentru a mai stoarce cativa banuti de la popor. Furnizorul pe langa faptul ca nu-si ingrijeste ca lumea canalele stadale (observati ca atunci cand plua in aversa, la stiri aflam ca - canalele nu au suportat debitul imens si au rabufnit in strada), nu zice si MERCI ca acea apa provenita din ploi, mai spala pe unde poate aceste canale supercolmatate, diminuand efectul infundarii si deversarii in stada a apei. Situatia valabila in toate orasele, iar la CT, este de pomina...
Bun, la Iasi furnizorul a renuntat sa mai introduca in factura pentru populatie a apei meteo, in schimb a facut canalul casnic de la 80% la 100% din valoarea apei potabile consumate, astfel incat a pierdut 20-30 lei insa a castigat cateva sute bune de lei. Miscare super inteligenta aprobata cu tot dragul de frumosii de la Consiliul Judetean - adica sefii/responsabilii care taie si spanzura peste unicul nostru furnizor de apa /canal din judet. Noi consumatorii nu am fost informati/consultati despre aceasta manevra si cred ca intelegeti de ce. Este o vorba: vrei nu vrei, bea Grigore aghiasma...
Ce spuneam mai sus, la noi valorile din factura se refera numai pentru agentii economici - tot ce poate cuprinde aceasta expresie, ca este la parterul unui bloc, ca are propriul sau spatiu, acest termen nu a disparut si se factureaza in continuare, dar repet, numai pentru agentii economici arondati asociatiei si se cheama chiar asa: canalizare apa meteorica, este adevarat ca nu spune pentru cine si acest lucru poate induce in eroare chiar un administrator experimentat daca nu se uita atent la anexa facturii si poate ca a uitat ca cu putin inainte de a "schimba modificarea", furnizorul a avut grija sa ne informeze ca incepand cu data de... apa meteorica pentru populatie nu se mai calculeaza, insa se modifica valoarea procentului de canalizare din 80% in 100% si ramane in vigoare apa meteorica pentru agentii economici arondati asociatiei, iar pentru acest lucru ne-au trimis si un formular cu situatia agentilor economici su suprafetele teraselor exterioare aferente, in metri patrati.
In consecinta, asociatia noastra procedeaza la repartizarea sumei de 2,31 lei (alta data mai putin - asa cum mentiona dl @adriantot) la cei doi ag. economici inregistati la furnizor...
Totusi, ca sa raspund la intrebarea pusa in topic: repartizarea valorii apei meteorice din factura furnizorului se face pe suprafata utila (cpi). Ca este o valoare extrem de mica, nu are nici-o importanta pentru administrator atat timp cat Excel-ul face calcule cu 32 zecimale, pe cate le aduna la celelalte cheltuieli comune. Practic se respecta prev. legale care spun ca repartizarea unei cheltuieli se face conf. repartzarii din factura, adica dupa "suprafata construita" .
Mai am o observatie: observ ca la CT valoarea facturii la acest articol este mare, deci se pare ca este o sitatie diferita fata de Iasi, adica nu s-a renuntat la obicei, asa ca trebuie calculat si repartizat in continuare...

Alte discuții în legătură

Apa pluviala eugarizn eugarizn Buna ziua Imi poate spune si mie cineva care este pretul apei pluviale si la ce cheltuieli o putem incadra ? ma refer la Bucuresti , am ... (vezi toată discuția)
Calcul pret corectat canal+epurare iulianaraU iulianaraU Buna ziua, Efectuez o expertiza contabila judiciara si am nevoie de niste informatii despre cum se calculeaza pretul corectat la canal+epurare. Se calculeaza ... (vezi toată discuția)
Apa meteorica omul70 omul70 Furnizorul de apa a solicitat plata apei meteorice de doua ori pe an, apa fiind in m.c. si la pretul apei de canalizare. Care e modalitatea de repartizare a ... (vezi toată discuția)