avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 732 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... TVA la persoane fizice?
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

TVA la persoane fizice?

Am o rugaminte la Dumneavoastra , poate ma puteti lamuri.
Anul acesta in luna ianuarie am vandut un teren pe care l-am dobandit in 2002 .
valoarea tranzactiei a fost de 59.000 EUR , la aceasta tranzactie eu am platit doar 2% .
Azi am fost la un notar (mai am un teren de vanzare care costa 122.500 EUR) sa fac contract de vanzare . Acesta m-a intrebat daca am mai facut tranzactii acest an pentru ca daca DA atunci trebue sa platesc pe langa cei 2% si 19% pe taxa valoare adaugata si posibil si 16% pe profit.

Va rog frumos lamuriti-ma , ... nu mai inteleg nimic!#-o
Cel mai recent răspuns: Darius Bobic , Avocat 16:03, 14 Mai 2008
Andreia nu te supara ca intervin
- dar daca notarii vor fi obligati sa transmita toate datele despre vanzari la ANAF(cum se aude). Acestea se vor centraliza, ce se intampla ???plateste TVA si apoi penalitati.
Penalitati? Pentru ceva ce nu i s-a cerut de persoana in drept (si as adauga - pe buna dreptate)? Ma-ndoiesc!
Da penalitati. E trist dar adevarat. Si acestea se vor calcula de la data semnarii actului de vanzare cumparare.
Nu sunt de acord. Sunt niste lucruri care trebuie corelate aici: 1) notiunea de "continuitate" si 2) obligatia notarului de a calcula si percepe TVA. Ambele chestiuni trebuie sa existe simultan, altfel debitorul nu are culpa pentru neplata, deci nu se justifica majorarile de intarziere. In caz ca i le-ar percepe cineva (lucru la care sincer ma astept, am mai vazut situatii asemanatoare in materie vamala) sunt convinsa ca ar putea sa le conteste cu succes.
Dar daca contesta sunt 2 variante
1.castiga cu ajutorul unui avocat bun sau
2 pierde si plateste baza+majorarile care in timp cresc.
Acum 5 ani, mai precis martie 2003 a venit la mine un prieten, cu o problema (finantele i-au stabilit un debit sulimentar, consistent), l-am sfatuit sa-si ia un avocat, deoarece exista o fisura in rationamentul inspectorului care a intocmit actul.
Prietenul meu si-a angajat 3 avocati si acum doua saptamani a castigat procesul. Trebuie sa precizez ca majorarile au ajuns la 31.12.2007 de aproximativ 7,5 miliarde lei vechi.
Concluzia - a durat 5 ani sa se rezolve cazul, s-au cheltuit multi bani si nervi.

Alte discuții în legătură

Tva vanzare teren + tva locuinta noua gabiliviu gabiliviu Buna ziua!Am mai postat aici despre impozitul platit pe un teren intravilan vandut in luna februarie.Mai am 2 intrebari: 1.trebuie sa platesc si Tva pentru ... (vezi toată discuția)
Tva pt. tranzactii imobiliare claudia_iulia claudia_iulia Buna seara! Ma puteti lamuri in legatura cu plata TVA pentru tranzactiile imobiliare? Matusa mea, pensionara, vinde un teren pe care il are de mai mult de 3 ... (vezi toată discuția)
Tva imobiliare deac sorina deac sorina buna ziua, as dori sa stiu ce se intampla daca nu te declari platitor de tva desi ai vandut imobile si ai trecut de 35000 euro?la vanzare platesti 24% la ... (vezi toată discuția)