avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1565 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj la batranete...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj la batranete...

Buna ziua!Vin aici pentru a afla o parere asupra situatiei in care se afla mama mea.Adica:nu se mai intelege deloc cu tatatl meu,iar acesta o ameninta ca va instraina apartamentul in care locuiesc.Acest apartament l-a cumparat inainte cu un an de casatoria lor,insa in rate pe multi ani,achitand in acel moment un avans.Insa la un an de la achizitionarea acestui apartament,tata s-a casatorit legal cu mama,iar plata ratelor s-a efectuat,bineinteles de catre amandoi.Intrebarea mea este daca tata ar putea insraina apartamentul fara consimtamantul mamei,cei doi nefiind divortati.Mama are vreun drept asupra apartamentului,in perioada cotizata impreuna?In caz de divort,pentru ca o ameninta si cu divortul,cum se va face partajul?Va multumesc mult si astept raspunsul dumneavoastra.

Ultima modificare: Miercuri, 14 Mai 2008
stroian anca, utilizator
stroian anca a scris:

ciobasanda a scris:

Buna ziua! Teoretic nu ar putea sa instraineze apartamentul, dar mama ta trebuie sa faca dovada ca acel imobil a fost achizitionat in rate, ca a contribuit si ea la plata acelor rate, etc.

si cum poate face acest lucru?multumesc!

Dovada se face cu inscrisuri, interogatoriul fostului sot, martori.
stroian anca a scris:

si mama are drept la valorea cotizata in timpul casatoriei?poate face acest lucru fara stirea mamei sau e obligat sa o anunte?

Nu este obligat sa o anunte.Poate sa vanda si apoi sa o anunte.
Daca a contribuit cu bani mama are un drept de creanta si nu un drept de coproprietate.

avocat Claudiu Lascoschi
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Mai 2008
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Pai poti dovedi prin inscrisuri, de exemplu cu fluturasii de la plata ratelor, cu adeverinta de salariu, cu martori, cu vecini, etc.Nu e greu de dovedit dar cred ca ar trebui sa nu mai asteptati prea mult timp si sa faceti ceva pana nu e prea tarziu!
1. Soţul poate vinde oricui vrea imobilul, fără a înştiinţa soţia. Vânzarea are loc pe baza extrasului cf în care proprietar unic apare soţul.
2. Soţia are un drept de creanţă şi nu un drept de proprietate asupra bunului, având în vedere că parte din valoarea apartamentului a fost achitată în timpul căsătoriei din bani comuni.
Astfel, espe posibil următorul scenariu:
1. Soţul vinde imobilul unui terţ (de bună credinţă) cu drept de uzufruct viager.
2. Soţul cheltuie banii.
3. Soţia află ulterior vânzării de încheierea acestui act juridic. Soţia introduce acţiune de divorţ şi o acţiune de partaj în care ar intra şi sumele cu care s-a achitat imobilul în timpul căsătoriei.
4. Soţia va obţine în final o hotărâre prin care soţul va fi obligat la plata unei sume de bani reactualizate constând în 1/2 din valoarea sumelor cu care s-a achitat imobilul în timpul căsătoriei, dar nu îl va putea executa pe soţ pentru că acesta a cheltuit banii. Astfel că soţia va rămâne pe drumuri şi fără un ban.....
Dacă lucrurile sunt serioase, recomand introducerea acţiunii de divorţ, a acţiunii de partaj bunuri comune cu solicitarea unui drept de retenţie a soţiei până la plata sumelor datorate şi simultan notarea acţiunii de partaj în cf. Astfel, soţul nu mai poate înstrăina bunul sau dacă o face, cumpărătorul va fi de rea-credinţă.;)
am inteles!deci mama e condamnata sa traiasca in nesiguranta pentru tot restul vietii ei,pentru ca nu vrea sa divorteze.as mai avea o intrebare:daca,Doamne fereste,s-ar intampla ceva cu mama,eu as avea dreptul sa deschid succesiune asuprea apartamentului?pentru ca nici eu nu ma inteleg prea grozav cu tata.sau partea achitata de mama ar ramane in totalitate tatalui meu?

Alte discuții în legătură

Partaj all3rat all3rat In cazul unui divort, dupa 23 de ani de casnicie, timp in care sotii au locuit in aceasi casa, cumparata in rate pe numele sotului, contractul fiind incheiat ... (vezi toată discuția)
Dupa 5 ani de la divort vasilepop vasilepop Inainte cu 5 zile de casatorie mama mea mi a facut procura notarial precum pot sa vand in numele ei apartamentu proprietate care l avea, eu fiind unicul ... (vezi toată discuția)
Partaj apartament mancipri mancipri apartament proprietate r.i.a.l. in care locuiesc de 15 ani tatal (divortat ) si fiul . tatal este titular de contract de inchiriere iar fiul , colocatar . ... (vezi toată discuția)