In 2010 iulie am avut accident cu un asigurat Euroins,in data de 15 noiembrie 2010 s-a emis factura pentru despagubire catre asigurator nici pana in ziua de astazi nu s-au virat banii in contul service-ului pentru a-mi ridica masina . Mentionez ca acordul de plata s-a semnat in 23.12.2010 iar conform legislatiei asiguratorul era obligat ca in termen de 20 zile lucratoare sa vireze banii.Va rog sa ma ajutati cu un raspuns, multumesc
Nu va imaginati ca CSA intradevar este csa....din contra , practica arata ca este exact invers: cel mai bun prieten al asiguratorului este CSA desi este ciudat dar teoria nu e tot una cu practica.
CSA ar trebui sa fie un arbitru neutru pe piata asigurarilor si sa veghieze piata cu obiectivitate...insa stim cu totii ca este exact invers, adica CSA emite norme in avantajul asiguratorului de genul Ordinul 5/2010 prin care asiguratorul are drept de ''investigare'' (tegiversare in fapt).
Va spun acest lucru ca sa nu va pierdeti inca 30 zile asteptand miracolul de la CSA.
cand, din varii motive, nu primiti despagubirile de la firmele de asigurare, pentru reusita in instanta sunt necesari de parcurs urmatorilor pasi:
1. invitatia la conciliere;
2. actiune in instanta impotriva asiguratorului si citarea, in calitate de intervenient fortat, al cond. auto vinovat asigurat RCA la asiguratorul respectiv. Se ataseaza la actiune toate actele pe care le aveti ( constatare amiabila sau proces verbal de la politie, din care sa rezulte culpa asiguratului RCA; facturi si chitante de reparatie, daca ati platit in avans _ deviz de reparatie sau deviz antecalcul, solicitare ca instanta sa oblige asiguratorul sa depuna documentatia depusa de reclamant in vederea stabilirii despagubirii pe cale amiabila, intrucat la acel dosar de dauna exista constatarile facute de asigurator, fotografii, mod de calcul, etc. Daca e suma mare, e utila si proba cu expertiza tehnica auto, astfel incat va trebui sa o cereti in instanta si sa stabiliti obiectivele acesteia ( dinamica accidentului, valoarea pagubei pe care trebuie sa o plateasca asiguratorul potrivit L.136/1995 si a Normei CSA aplicabile la data accidentului).
3 Costuri pe care trebuie sa le avansati si, daca se castiga procesul, se vor recupera: taxa de timbru: aprox. 10% din valoarea pretinsa a fi castigata, onorariu avocat si onorariu expert. Pe langa despagubirea propriu-zisa se vor solicita dobanda legala si penalizari de intarziere pentru neplata daunei in termenul legal.
4. Durata: in functie de cat de aglomerata e instanta careia va adresati, dar nu se va finaliza mai repede de trei-sase luni. E bine sa aveti in vedere si un eventual recurs, pe care, de regula, asiguratorii il declara in 90 % din cazuri. Asta mai inseamna inca patru luni.
Daca se castiga, atunci efortul este rasplatit si sumele alaturi de dobanzi si penalizari sunt menite sa protejeze perioada de lipsa a banilor din buzunarele dvs.:)
Nu are rost sa dam vina pe unii s-au pe altii, toate firmele de asigurari au unele mici/mari "scapari", cei de la CSA au un volum imens de sesizari ce trebuiesc rezolvate, asa cum am mai spus, cei de la CSA pregatesc o noua lege pentru piata de asigurari, nu ne ramane decat s-o asteptam! Si noi avem un "gram" de vina prin faptul ca agreem societati de asigurare care au preturi mici, de multe ori sub cota pietei de asigurari, logica spune ca, unde sunt bani putini sunt si despagubiri pe masura! E simplu sa dam fuga la tribunal, trebuie sa luam in calcul cateva aspecte: perioada destul de mare a unui proces si costurile aferente, eu cred ca cel mai indicat ar fi o intelegere pe cale amiabila.
E clar. Am de recuperat o suma ce depaseste 20000 lei de aproape 2 ani.
Nu merg la CSA, ma duc direct in instanta.
Ma intreb cine stabileste cuantumul de penalizare pentru intarziere.
Despagubire rca
catalinjkd
Buna seara,
Nu credeam ca exista o astfel de societate dar...
Pe scurt: pe 04.04.2011 am fost implicat intr-un accident in lant, fara sa fiu vinovat: pe ... (vezi toată discuția)