avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 335 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Contestatie amenda rovinieta electronica
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Contestatie amenda rovinieta electronica

Cumpar de obicei rovinieta pe un an.
Cea de anul trecut a expirat pe 19 ianuarie si am observat abia aseara deci in jur de 19 februarie. Mi-am cumparat alta tot pe un an.
In aceasta luna am circulat o data pe saptamana pe A1. Deci mai mult ca sigur m-au "luat " camerele video de pe A1. Probabil amenzile vor veni ceva mai tarziu.
Am pe numele meu doua masini, amandoua cu aceeasi problema.
Din ce am citit pe forum exista cumva o posibilitate ca in justitie sa cer schimbarea amenzii in avertisment, pe motiv de buna credinta.
Daca da, trebuie sa platesc eventual prima amenda, sau trebuie sa fac cererea in instanta si dupa raspunsul instantei..daca este negativ sa platesc. Ce platesc atunci? amenda maxima pt ca am depasit termenul de trei zile de la instintare ??
Multumesc anticipat.
Puteti depune contestatie impotriva PV de amenda in termen de 15 zile de la comunicare.
Problema dumneavoastra chiar daca instanta admite transformarea santiunii in avertisment este ca pentru fiecare contraventie veti avea de achitat "tariful de despagubire" in echivalent de 28 euro la cursul zilei. Singura dumneavoastra sansa este ca instanta sa anuleze PV altfel nu realizati decat pe jumatate
textele relevante sunt:
Art. 8. - (1) Fapta de a circula fara a detine rovinieta valabila constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda.
(2) Cuantumul amenzilor contraventionale prevazute la alin. (1) este prevazut în anexa nr. 2.
(3) Contravenientul are obligatia de a achita, pe lânga amenda contraventionala, cu titlu de tarif de despagubire, în functie de tipul vehiculului folosit fara a detine rovinieta valabila, sumele stabilite potrivit anexei nr. 4.
(31) Agentul constatator va face mentiune în procesul-verbal de constatare a contraventiei si despre contravaloarea despagubirii si modul
de achitare a acesteia. Despagubirea se va achita în lei, la cursul de schimb stabilit potrivit prevederilor art. 6 alin. (1) si (2), în contul Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din România S.A. si va reveni acesteia ca venit extrabugetar.
(4) Contravenientul poate achita în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, dupa caz, de la data comunicarii acestuia jumatate din minimul amenzii prevazute de prezentul act normativ, agentul constatator facând mentiune despre aceasta posibilitate în procesul-verbal. (atentie, doar din amenda, tariful de despagubire ramane datorat integral)
(6) Odata cu aplicarea amenzii contraventionale, utilizatorilor români care folosesc reteaua de drumuri nationale din România fara a avea rovinieta valabila li se retine certificatul de înmatriculare al vehiculului pâna la prezentarea dovezii de achitare a tarifului de despagubire conform prevederilor alin. (3).
Art. 9. - Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor prevazute la art. 8 se fac de catre:
a) personalul împuternicit din cadrul Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din România - S.A.;
b) personalul împuternicit de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, în numele Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din România - S.A.;
c) politia rutiera, în situatia când efectueaza controlul existentei rovinietei valabile, fara personalul mentionat la lit. a) si b);
d) personalul politiei de frontiera care îsi desfasoara activitatea în punctele de control pentru trecerea frontierei de stat a României,
împreuna cu personalul prevazut la lit. a).
(2) Începând cu data de 1 octombrie 2010, constatarea contraventiilor se poate face si cu ajutorul unor mijloace tehnice omologate amplasate pe reteaua de drumuri nationale din România, consemnându-se aceasta în procesul-verbal de constatare a contraventiei.
Art. 10. - Contraventiilor prevazute la art. 8 le sunt aplicabile dispozitiile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile ulterioare.

In ceea ce priveste o eventuala recuperare a sumelor platite, tinand cont de "gaura neagra" care este CNADNR ma indoiesc ca le veti recupera. In cazul fericit in care veti obtine o hotarare definitiva si irevocabila favorabila dumneavoastra va trebui sa depuneti solicitari de restituire distincte - pentru amenda la Administratia Financiara iar pentru "Tariful de despagubire" catre CNADNR
Ultima modificare: Miercuri, 23 Februarie 2011
dan030669, utilizator
Buna ziua,

Sunt interesat de acest subiect, a-si dori sa stiu care este stadiul si pasii de urmat in contestarea amenzii respectiv a despagubirii. Sunt de acord cu plata primei contraventii si despagubiri dar nu vad sensul platii celorlalte anterioare acesteia, in conditiile in care sunt /este savarsite/a in intervalul in care pentru prima contraventie nu s-a intocmit procesul verbal. In acest caz este clar sanctionata aceeasi fapta .
Va multumesc,
Am o intrebare . Daca m-a luat camera de vederi pt rovinieta de 2 ori in aceeasi zi platesc doua amenzi sau numai 1 . Iar taxa aceea de despagubire se poate folosi ca si rovinieta . Rovinieta a expirat ieri iar azi am facut alta e vb de 10 ore intre .

Va rog sa-mi spuneti daca plangerea de mai jos este buna. Deja maine trebuie s-o trimit prin posta... pv-ul e din 3.06.2011, pv de comunicare din 29.06.2011, iar "intamplarea" a fost pe 4 si 5 dec 2010

Instanța Judecătoria ..., județul ...
Adresa ...

DOMNULE PREȘEDINTE,
Subsemnatul ..., cu domiciliul în ..., CNP ..., formulez prezenta
PLÂNGERE
împotriva proceselor verbale de constatare a contravenției:

- seria R11 nr. ..., emis de Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România S.A. – Centrul de Studii Tehnice Rutiere și Informatică - CESTRIN, , încheiat de agent constatator ..., angajat al CNADNR S.A. – CESTRIN, cu autorizatia de control nr. 0...;
și
-idem mai sus
prin care vă rog să dispuneți admiterea acțiunii, anularea proceselor verbale de contravenție și exonerarea mea de la plata amenzilor in cuantum de 500 lei și 56 euro,pentru următoarele
MOTIVE

În fapt:
În data de 29.06.2011, am găsit în cutia poștală de la domiciliu procesele verbale mai sus amintite, prin care s-a constatat înregistrarea în data de 04.12.2010, ora 14.11 (PVCC R11 ...), respectiv 05.12.2010, ora 21.41 (PVCC R11 ...), în localitatea ..., jud. ..., DN1, circularii fără a deține rovinietă valabilă. Cele două procese verbale menționate mai sus au atașat câte un proces verbal de îndeplinire a procedurilor de comunicare a procesului verbal de constatare a contravenției, întocmite de operatorul de date cu caracter personal nr. ... și completate de agent constatator ..., din cadrul CNADNR S.A. – SDN București Sud și semnate de acesta, împreună cu martorul ..., CI seria ... nr. ... .
Având în vedere că cele două zile, 4 și 5.12.2010 sunt la sfârșitul săptămânii, există posibilitatea să fi fost plecată cu autoturismul marca ..., cu numarul de înmatriculare ..., proprietate personală, pe DN1.
Se menționează în procesele verbale că înregistrarea a fost efectuată cu ajutorul mijloacelor tehnice ale sistemului informatic de emitere, gestiune, monitorizare si control ar rovinietei – SEIGMCR, respectiv o cameră montată în localitatea ....
Vă rog să aprobați prezentarea planșelor foto ce reprezintă proba contravenției și depunderea la dosar a încasărilor de pe numarul autoturismului pe care îl dețin.

Vă rog să luați în considerare și situația personală și că sunt în imposibilitatea de a plăti încă odată rovinieta din următoarele motive: sunt în concediu de ...; am în întreținere un copil în vârstă de ...; plătesc din indemnizație toate facturile ...; am de plătit o rată la bancă de ... lei.
Luând în considerare cele de mai sus, plata unei amenzi contravenționale de 500 lei (2x250 lei), plus a unui tarif de despăgubire de 56 euro (2x28 euro/zi), este cu mult peste posibilitățile mele financiare.
Vă rog să aveți în vedere și Decizia Curții Europene a Drepturilor Omului, respectiv cauza Arghel contra României, în care se critică sistemul sancționator al Ordonanței 2/2001, sistem care este lipsit de prezumțiile de legalitate și temeinicie, prezumția de nevinovăție prevăzută de art. 6 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului fiind încălcată.

În drept:
Am deținut rovinieta valabilă pe perioada de 6 luni, până în data de ..., pentru care nu mai dețin nici o dovadă. Din ....12.2010 am achiziționat rovinieta valabilă și în prezent, cu nr. .... .
Menționez că:
- nu s-a respectat procedura legala de comunicare a proceselor verbale, procesele verbale de mai sus nu sunt semnate de cei doi agenți constatatori, datele personale din actul de identitate al martorului nu sunt completate, iar conform Ordonanței nr.2/2001, art.19, alin.(1) “Procesul-verbal se semneaza pe fiecare pagina de agentul constatator si de contravenient. In cazul in care contravenientul nu se afla de fata, refuza sau nu poate sa semneze, agentul constatator va face mentiune despre aceste imprejurari, care trebuie sa fie confirmate de cel putin un martor. In acest caz procesul-verbal va cuprinde si datele personale din actul de identitate al martorului si semnatura acestuia”;
- datele de identificare ale contravenientului nu sunt complete și nu există rubrica “Alte mențiuni”, lipsind astfel dreptul de a face obiecțiuni, iar în Ordonanța nr.2/2001, art.16, alin.(1) se specifică “Procesul-verbal de constatare a contraventiei va cuprinde in mod obligatoriu: data si locul unde este incheiat; numele, prenumele, calitatea si institutia din care face parte agentul constatator; datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal, ocupatia si locul de munca ale contravenientului; ...”, iar la alin.(7) “In momentul incheierii procesului-verbal agentul constatator este obligat sa aduca la cunostinta contravenientului dreptul de a face obiectiuni cu privire la continutul actului de constatare. Obiectiunile sunt consemnate distinct in procesul-verbal la rubrica "Alte mentiuni", sub sanctiunea nulitatii procesului-verbal.”
Consider că situația creată și prezentarea mea ca “pericol social” (conform Ordonanței 2/2001, art. 21, alin.(3) “Sanctiunea se aplica in limitele prevazute de actul normativ si trebuie sa fie proportionala cu gradul de pericol social al faptei savarsite, tinandu-se seama de imprejurarile in care a fost savarsita fapta, de modul si mijloacele de savarsire a acesteia, de scopul urmarit, de urmarea produsa, precum si de circumstantele personale ale contravenientului si de celelalte date inscrise in procesul-verbal”) sunt denigratoare.
Rog judecarea în lipsă.

În probațiune:
- copie rovinieta valabilă + bon fiscal,
- copie acte de identitate,
- copie extras de cont privind situația plăților,
- copie certificat de naștere copil.

Cu deosebită stimă,
...
DOMNULUI PREȘEDINTE AL JUDECÃTORIEI...



Va multumesc anticipat!
In cazul in care este bun, poate este de ajutor si pentru ceilalti in aceasta situatie.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Iulie 2011
inascorpio, utilizator
Buna ziua,

Referitor la contestarea procesului verbal lipsa rovinieta, art. 13, O.g.2, prescierea - > “Aplicarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie in termen de 6 luni de la data savarsirii faptei”.

Intrebarea mea este daca cele 6 luni sunt calendaristice sau este vorba despre 180 zile?

Eu am fost filmat in data de 02.04.2011 si procesul verbal este intocmit pe 26.09.2011.
Daca consideram luni calendaristice, ar trebui sa se prescrie, altfel, nu.

Va multumesc anticipat.

Alte discuții în legătură

Cine raspunde? dogarudobra dogarudobra sora mea a dat masina proprietate baiatului ei care a circulat fara rovinieta a primit in 2011, 3 amenzi pe care sora mea le-a platit in 2013 acum ... (vezi toată discuția)
amenda rovinieta crival crival Buna seara. Am primit astazi 28.04.2017 o amenda de la CNAIR pentru ca in 08.11.2016 am fost surprins de o camera fixa de control a rovinietei circuland pe ... (vezi toată discuția)
Executare silita amenda rovinieta cristina1993 cristina1993 la inceputul lunii decembrie 2010 am fost sanctionat de un agent al CNADR pt ca am circulat fara rovinieta. am platit amenda si tariful de despagubire. la o ... (vezi toată discuția)