avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 190 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Contestatie amenda rovinieta electronica
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Contestatie amenda rovinieta electronica

Cumpar de obicei rovinieta pe un an.
Cea de anul trecut a expirat pe 19 ianuarie si am observat abia aseara deci in jur de 19 februarie. Mi-am cumparat alta tot pe un an.
In aceasta luna am circulat o data pe saptamana pe A1. Deci mai mult ca sigur m-au "luat " camerele video de pe A1. Probabil amenzile vor veni ceva mai tarziu.
Am pe numele meu doua masini, amandoua cu aceeasi problema.
Din ce am citit pe forum exista cumva o posibilitate ca in justitie sa cer schimbarea amenzii in avertisment, pe motiv de buna credinta.
Daca da, trebuie sa platesc eventual prima amenda, sau trebuie sa fac cererea in instanta si dupa raspunsul instantei..daca este negativ sa platesc. Ce platesc atunci? amenda maxima pt ca am depasit termenul de trei zile de la instintare ??
Multumesc anticipat.
Este vorba de luni calendaristice, si este intocmita in termenul legal. Prescrierea ar fi intervenit pe 02.10.2011.
Multumesc, asa este! In acest caz o sa cer proba video.
dar daca am fost filmat pe 03.09.2011, procesul vb a fost intocmit pe 22.02.2012, iar data de instiintare este de 09.03.2012, deci la 6 luni si 6 zile de la comoterea faptei, se prescrie?. multumesc
@ciumpi

Prin art. 13 si art. 14 din OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor sunt reglementate doua termene de prescriptie, termene care au fost respectate de organul constatator.

1. Organul constatator trebuie sa incheie procesul verbal de contraventie in termen de 6 luni de la data savarsirii faptei. Daca fapta a fost savarsita in 3 septembrie 2011, organul constatator era obligat sa incheie procesul verbal de contraventie pana in 3 martie 2012, sub sanctiunea prescriptiei aplicarii amenzii contraventionale.

2. In termen de o luna de la data incheierii procesului verbal, organul constatator are obligatia sa-l comunice contravenientului. Prin urmare, daca a aplicat sanctiunea in 22 februarie 2012, organul constator avea obligatia sa comunice procesul verbal pana in 22 martie 2012, sub sanctiunea prescriptiei executarii amenzii contraventionale.
Ultima modificare: Marți, 13 Martie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
multumesc. asa e in rom, statul nu merge pe preventie ci pe japca, daca m-ar fi notificat mai repede poate as fi observat ca mi-a expirat rov, si as fi platit-o.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine raspunde? dogarudobra dogarudobra sora mea a dat masina proprietate baiatului ei care a circulat fara rovinieta a primit in 2011, 3 amenzi pe care sora mea le-a platit in 2013 acum ... (vezi toată discuția)
amenda rovinieta crival crival Buna seara. Am primit astazi 28.04.2017 o amenda de la CNAIR pentru ca in 08.11.2016 am fost surprins de o camera fixa de control a rovinietei circuland pe ... (vezi toată discuția)
Executare silita amenda rovinieta cristina1993 cristina1993 la inceputul lunii decembrie 2010 am fost sanctionat de un agent al CNADR pt ca am circulat fara rovinieta. am platit amenda si tariful de despagubire. la o ... (vezi toată discuția)