avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 205 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Imprimut firma pe baza unui imprumut bancar de nevoi ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Imprimut firma pe baza unui imprumut bancar de nevoi personale al asociatilor

Buna ziua,

Pot face un contract de imprumut firma cu firma al carui asociat sunt iar rambursarea acestui imprumut sa fie scadentarul creditului de nevoi personale pe care l-am accesat in nume propriu? Cam care ar fi procedura legala de a imi recupera suma cu dobanda cu tot?

Va multumesc pentru ajutor
lory10 a scris:

Pt. firma insa, nu toata dobanda reprezinta cheltuiala deductibila (aici nu mai stiu sigur, retinusem ca e deductibila doar pana la nivelul dobanzii de referinta a BNR).


Corect Lory "nivelul dobanzii de referinta a BNR"

icsulescu a scris:
De ce nu faceti un imprumut, fara dobanda, pe toata suma (credit+dobanda) si apoi stabiliti o rata fixa de (vedeti desfasuratorul bancii) care sa coincida cu rata si dobanda bancii, scadenta cu cateva zile inainte de plata ratei creditului?
De ex daca ati luat sa zicem 100 lei credit si 20 lei e dobanda faceti imprumutul cu societatea dvoastra pe 120 lei si stabiliti o rata care sa acopere atat rata creditului cat si dobanda.


E o varianta acceptabila din punct de vedere fiscal. Adica un imprumut de la adm. catre soc. cu suma totala.(credit plus dobanda).
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Mai 2008
ContSters20980, utilizator
ghola a scris:
E o varianta acceptabila din punct de vedere fiscal. Adica un imprumut de la adm. catre soc. cu suma totala.(credit plus dobanda).

Cum? Ca practic asociatul nu imprumuta si dobanda, si practic se trece un lucru fals in contract. Lasand asta deoparte, cum e posibil contabil vorbind?


Corect Lory "nivelul dobanzii de referinta a BNR"

Din nou, cum asa, daca art. 23 CF spune altceva?
Uite
Eu x iau un credit de la banca pe persoana fizica. Banca imi da in mana 10000 euro. Dar eu am platit la obtinerea creditului diverse comisioane si taxe. Prin contract eu trebuie sa platesc dobanda si diverse alte comisioane si taxe anuale. Adun toate aceste sume si vad ca ar trebui sa dau inapoi bancii 20000 euro.
Fac imprumut soc. cu 10000 euro si cer 20000 euro, Adica dobanda 100%.Dar aceasta dobanda nu este deductibila fiscal in totalitate.
Codul fiscal prevede doua bariere: nivelul ratei dobanzii si gradul de indatorare.

Astfel, daca imprumuturile pentru care se aplica limitarea poarta dobanda mai mare decat cea stabilita de lege, ceea ce depaseste acest nivel este cheltuiala nedeductibila. Nivelul maxim pentru imprumuturile in lei este dobanda de referinta a BNR, Gradul de indatorare se calculeaza ca raport intre media capitalurilor imprumutate si cea a capitalurilor proprii de la inceputul si sfarsitul perioadei pentru care se calculeaza impozitul pe profit. Daca gradul de indatorare este intre zero si trei, atunci cheltuielile cu dobanda sunt deductibile. “Altfel, acestea sunt nedeductibile, urmand a fi reportate in anii urmatori, fiind deductibile atunci cand gradul de indatorare o va permite”.
Cea mai simpla solutie de evitare a problemelor cu cheltuielile nedeductibile este majorarea capitalului social.
Majorarea nu e solutie prea buna: sunt bani pe care ii bagi in firma si nu capeti nimic, ba mai trebuie si sa platesti ratele la banca. Nici nu mai pun la socoteala birocratia cu ORC, inca vreo luna...
Ori e in functie de nivelul BNR ori e in functie de gradul de indatorare, ca eu una, sunt in plop.
Referitor la faptul ca se poate trece capital mai mare la imprumut decat se da efectiv, asa cum spune Andreea, e un fals.
Caci tu spui ca dai imprumut 10 000 in loc de 8 000, dar cat predai, faptic, efectiv, in conturile bancii? :O Daca nu predai 10 000 ai ceva bubite de tratat... fiscal.

Cred ca un contabil ar putea sa va gaseasca si alte metode, chiar daca nu s-ar plati imprumutul in intregime din societate sau... alte variatii.
Caci daca nu respectati toate conditiile pentru deducerea integrala a dobanzii, atunci puteti face rambursare in 10 ani, iar dv. dati creditul la banca in numai 5, de exemplu. Asa, desi dati o parte din rata din buzunar si alta din societate, peste 5 ani veti lua bani din societate. :)
In esenta, ideea e ca dv. sa va deduceti, integral, costul creditului.

Alte discuții în legătură

Reevaluarea unui credit la inchiderea exercitiului financiar ioan.morosan ioan.morosan Va adresez urmatoarea intrebare: In cazul in care o societate comerciala inregistreaza diferente de curs valutar nefavorabile (cheltuieli) din reevaluarea ... (vezi toată discuția)
Deductibilitate cheltuieli cu dobanzile reportate Geo_2008 Geo_2008 buna ziua am rugamintea sa ma ajutati cu un sfat . in 2010,2011,2012 am avut dobanzi si dif de curs valutar nedeductibile ,de reportat . in 2011 si 2012 ... (vezi toată discuția)
Deductibilitate ch dobanzi si dif de curs valutar emanuela73 emanuela73 Va rog sa-mi spuneti daca in cazul unui leasing am deductibilitate limitata a ch cu dobazile la 7% fiind in euro si daca trebuie sa tin cont de gradul de ... (vezi toată discuția)