buna seara.avem si noi o problema.dupa cum spune titlul , avem un copil (nascut in timpul casatoriei sotiei) si nu stim exact cum sa procedam pas-cu-pas pentru a il trece pe numele meu(tatal biologic) .am dori sa stim , dupa ce primim sentinta de divort , la care tribunal trebuie sa ne adresam (la cel de domiciliu actual al minorei sau la cel unde a fost desfacuta casatoria) . Multumim frumos.Tavi,Maria si Danuta
Sunt intr-o situatie similara familiei care a deschis subiectul.Am fost chemata saptamina trecuta la Starea civila si mi-au schimbat certificatul copilului deoarece eu deja divortasem dar ei au trecut numele fostului sot la nume de familie.Acum am un nou certificat cu numele meu de familie purtat de copil dar la tatal este trecut fostul sot desi nu el este tatal biologic.Mi-au spus la starea civila sa incerc sa fac toate 3 lucruri in aceasi sentinta pe care o voi deschide si anume: actiune in tagada paternitatii,recunoastere copil si incuvintare nume.Acum sunt cam incurcata deoarece nici noi nu ne permitem un avocat.Eu am formulat cererea pt.actiunea in tagada paternitatii dar acum trebui sa o refolmulez si mie tare frica sa nu gresesc ceva.Recunoasterea copilului si incuvintarea de nume nu trebuie facuta de tatal biologic si depusa personal de el la judecator?Nici nu stiu cum sa procedez.Pregatisem actiunea de tagada paternitatii si sunt aprope sigura ca era bine formulata cu tot ce trebuie dar acum mi se pare foarte complicat ceea ce mi-au propus cei de la Starea civila.Doamna avocat Andreea Darie daca ma puteti si pe mine ajuta cu acel nr.de sentinta si poate ma voi putea orienta dupa el.Imi este foarte greu pt.ca nu-mi pot permite un avocat dar nu am incotro,trebui sa pornesc actiunea singura deoarece copilul meu are deja 2 ani jumatate asa ca timpul e destul de scurt.Va multumesc anticipat si sa va dea D-zeu sanatate tuturor celor care ne raspundeti si ne ajutati ,acest forum este de mare ajutor !
Va pot indica nr de hotarare de care am facut vorbire luna trecuta.Este vb de S. C. 1675/2006 pronuntata de Judecatoria Suceava cu mentiunea ca aceasta a ramas definitiva si irevocabila.
actiunea in tagada paternitatii poate fi introdusa numai de catre sotul mamei impotriva mamei copilului Cel mai bine este sa mergeti in proces la intelegere cu acesta si sa obtineti hotararea de tagada , intrucat are siu el interes ca minorul sa nu mai fie pe numele lui . Urmeaza eliberarea unui certificat de nastere al minorului unde la rubrica tata se va trece liniuta. A treia faza este recunoasterea de catre tatal biologic a copilului direct la starea civila. Urmeaza eliberarea unui certificat de nastere minor cu numele mamei si al tatalui biologic .A patra faza : proces pentru incuviintarea ca minorul sa poarte numele tatalui biologic .
Aceasta este singura procedura legala.
Daca tatal din certificat (sotul mamei)nu vrea sa deschida proces de tagada , mama copilului are la indemana actiune in stabilirea paternitatii copilului si nu tagada . Urmeaza aceeasi procedura in rest .
MAMA COPILULUI POATE PROMOVA ACTIUNEA DE TAGADA DE PATERNITATE
Pentru cine nu a aflat inca ceea ce trebuia stiut din anii 2001- 2002 sa vada decizia Curtii Constitutionale nr. 349/19 decembrie 2001 publicata in M. Of. nr. 240/10 aprilie 2002.
Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca s-a modificat intre timp si Codul familiei unde scrie negru pe alb: "Acţiunea în tăgăduirea paternităţii poate fi pornită de oricare dintre soţi, precum şi de către copil".
Paternitate
roxana000
Buna ziua,fratele meu a facut un copil cu o domnisoara/doamna,iar copilul nu este pe numele lui,este pe numele fostului sot al doamne/domnisoarei ... (vezi toată discuția)