avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1384 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... nedumerire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

nedumerire

Sunt nedumerita.In ce calitate s-a putut prezenta Primaria chemata in judecata la fond si la apel ,unde a cerut mereu recurs si s-a prezentat in cunostinta de cauza cu toate actele care au tinut de proces, daca face la sfirsit iar recurs la Inalta Curte de Justitie si invoca acum faptul ca nu are capacitate de folosinta procesuala juridica deplina?Deci daca nu are capacitate procesuala IN CE CALITATE A PARTICIPAT 2 ANI IN PROCES?
Cel mai recent răspuns: lotuss , utilizator 19:06, 30 Martie 2011
mintea mai "trezita" este tocmai cea care inseala !
lotuss a scris:

Mihaela 88,Pui problema din alt unghi decit este subiectul;participarea primariei la 3 infatisari,daca recunoaste ca nu are calitate procesuala este clar un imens abuz.
"Hainele imparatului" sunt minunate sau nu exista deloc ?! Numai un copil curat poate recunoaste ADEVARUL,iar adultii nu mai au curajul ?
Da,r oricum ,va multumesc pentru discutie.....si bunavointa

Capacitate juridica are un subiect de drept care EXISTA. La persoana fizica lucrul asta e ceva inerent : se capata la nastere ( cu exceptia regulii infans conceptus pro natur habetur.....) si se pierde la deces.

La persoana juridica lucrurile nu stau chiar asa. Ca sa fii persoana juridica trebuie sa ai o organizatie de sine statatoare, un PATRIMONIU distinct de cel al persoanelor fizice care compun persoana juridica, patrimoniul afectat realizarii unui SCOP.

PRIMARIA NU ARE PATRIMONIU ! Patrimoniul apartine unitatii administrativ teritoriale (municipiul, orasul, comuna). Iar daca Primaria nu are patrimoniu, cum sa raspunda pentru despagubiri???

Primaria, potrivit legii 215/2001 este o autoritate executiva. Potrivit art. Art. 21. - (1) Unităţile administrativ-teritoriale sunt persoane juridice de drept public, cu capacitate juridică deplină şipatrimoniu propriu. (...)Unităţile administrativ-teritoriale sunt titulare ale drepturilor şi obligaţiilor ce decurg din contractele privind administrarea bunurilor care aparţin domeniului
public şi privat în care acestea sunt parte, precum şi din raporturile cu alte persoane fizice sau juridice, în condiţiile legii." apoi alin (5) Despăgubirile primite de unităţile administrativ-teritoriale în urma hotărârilor pronunţate de instanţele de judecată se constituie în venituri la bugetele locale. Despăgubirile pe care trebuie să le plătească unitatea administrativ-teritorială în urma hotărârilor pronunţate de instanţa de judecată şi rămase definitive sunt asigurate de la bugetul local"

Nu este mai putin adevarat ca un alt at normativ si anume Decretul nr. 31/1954 prevede :ART. 26

Sint, in conditiile legii, persoane juridice :
a) organele locale ale puterii de stat, organele centrale locale ale administratiei de stat si celelalte institutii de stat, daca au un plan de
cheltuieli propriu si dreptul sa dispuna independent de creditele bugetare acordate ; "

Insa aceasta dispozitie trebuie interpretata teleologic, facand referire la modul in care era organizat statul inainte de 1989 cand existau consilii populare. Astfel, aceasta dispozitie este implicit abrogata.

In concluzie, Primaria nu are capacitate procesuala pentru ca nu are capacitate de folosinta, nefiind persoana juridica.

Cunosc un caz de amploare din Romania (un proces cu milioane de euro in joc) in care un S.A. a dat in judecata un Consiliu Local. Discutia este aceeasi, CL neavand capacitate pentru aceleasi ratiuni. Taxa de timbru a fost imensa ! Exceptia lipsei capacitatii a fost invocata inca de la inceput de un mare avocat care era in apararea CL. Instanta insa a respins exceptia apeland la nu stiu ce fictiune.
Ratiunea e pana la urma reglementarea defectuoasa care lasa loc de interpretari.

Este posibil sa vi se para superflua explicatia mea. Eu sper sa nu fie asa.
Realitatea din zilele noastre ne demonstreaza o avalansa legislativa cu interpretari si cvasiinterpretari.

Daca va incalzeste cu ceva...puteti da iar in judecata, dar de data aceasta unitatea administrativ-teritoriala pentru ca hotararea data acum in speta dumneavoastra nu are autoritate de lucru judecat, fiind solutiontata pe cale de exceptie.

Numai bine !

Cu stima,
Mihaela
Ultima modificare: Marți, 22 Martie 2011
Mihaela Enache, Avocat
Stimata Mihaela 88,m-am gandit si eu sa fac un alt proces cu denumirea corecta a paratului ,dar cred ca se va considera ca s-a depasit termenul de 30 de zile de a contesta Dispozitia Primarului ((emisa acum 2 ani,cind am inceput procesul actual)si se pierde iar procesul ! Insasi Dispozitia contestata de mine a fost emisa in urma altui proces si in care parat a fost tot Primaria;acolo n-a invocat exceptia lipsei calitatii procesuale si s-a emis Dispozitia,numai ca in opinia mea este partial incorecta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calitate procesuala aser aser Cum poate afla instanta ca paratul pesoana juridica are sau nu capacitate procesuala de folosinta?daca paratul se prezinta la proces si participa activ? (vezi toată discuția)
Parat primaria geavela geavela Cind primaria e chemata in instanta ,neavind capacitate procesuala,cine se prezinta la instanta?Primaria este o structura alcatuita din primar,viceprimar si ... (vezi toată discuția)
Rolul activ al instantei lotuss lotuss In ce art. se prevede ca instanta in virtutea rolului sau activ ar trebui sa puna in discutia partilor capacitatea lor procesuala ? (vezi toată discuția)