Am o proprietate formata din casa, garaj si gradina, situate intr-o zona unde exista multi oameni fara serviciu. Eu nu locuiesc acolo. Saptamana trecuta mi s-a spart garajul de doua ori si s-au furat diferite obiecte. Garajul s-a spart noaptea pentru ca la casa respectiva locuieste mama mea care este pensionara si deci proprietatea nu este lasata singura niciodata. Mai mult: este imprejmuita cu gard si poarta se inchide cu cheia. De asemenea am caine de paza in curte dar se pare ca in cazul acestor hoti nu este eficient. Am anuntat politia dar ca de obicei, dau neputinciosi din umeri. Nu stim care este motivul. Intrebare: daca pun curent electric in jurul proprietatii si hotul moare electrocutat, ce se intampla? Cum pot sa ma apar de astfel de exemplare?
Eumarian, nu am spus decat ce imi indica legea si ceea ce exista in practica.Am afirmat de la inceput , intr-o postare anterioara, faptul ca nu , acest aliniat 2 indice 1 nu ar trebui aplicat asa si ca respingerea patrunderii fara drept in modurile aratate de articol nu ar trebui sa fie considerata legitima aparare , daca este realizata prin orice mijloace.Mijloace care sunt apte sa ucida , sa mutileze , doar pentru ca cineva sa-si protejeze bunurile, desi proprietarul nu se afla acolo, el este in vacanta sau intr-o resedinta.Insa asa pare , ca proprietatea este in mod egal ocrotita de lege, in acelasi mod in care sunt ocrotite si alte valori sociale .
Pericolul grav ar trebui apreciat in concret si nu in abstract .Pericol grav ar fi daca cel care patrunde pe proprietatea altuia ar face-o cu scopul de a-i incendia bunurile , de pilda.Faptul ca i-ar sustrage niste bunuri mobile, care eventual pot fi recuperate de la hot, nu prezinta un pericol grav.
Ipoteza gardului elctrificat o resping din start, chiar daca s-a discutat mai inainte ca prin acel gard nu ar trece curenti de intensitate mare, insa cand spunem ,,curent electric" oricum ne repugna ideea dea concepe ca cineva ar pune mana acolo si ar fi aruncat la pamant, sau ar pati ceva mai grav, doar pentru a nu-mi sustrage mie stiu eu ce bun mobil.
De aceea spun ca formularea ,,se prezuma" ca este in legitima aparare si acela care savarseste fapta pentru..., exclude cu atat mai mult certitudinea .
Sigur ca ipoteza starii de tulburare sau temere trebuie inlaturata intr-o situatie de genul unui atac cum este cel despre care vorbim.
Ideea este ca totul trebuie apreciat in concret, iar in privinta mijloacelor de respingere a patrunderii hotului, s-ar putea ca coltii unui caine ( fie si maidanez) , sa fie mai periculosi decat un gard electrificat.Discutii si ipoteze incap foarte multe in privinta legitimei aparari,
Am sa incep cu un exemplu real. Un om a visat sa obtina profit dintr-o cultura de zmeura. A respectat legislatia si a terminat cu acea cultura distrusa, sistemul de supraveghere distrus, , iar el, falit, bolnav , deci distrus. Pe acest sait, cineva argumenta ca un gard electric e criminal, putand omori animale, pasarele, etc. Omenirea, planeta, e brazdata de retele electrice, de inalta tensiune, fara a observa in aproprierea lor victimele invocate. Nu intru in amanunte, desi as putea explica d.p.d.v. tehnic...Stirile, statisticile, ne arata cazuri prea multe de jafuri, hotii, in care oameni mor, pentru a fi jefuiti de sume nesemnificative. Diversi avocati, se straduiesc, sa ne explice ca legal, hotii au drepturile lor. Din pacate, legislatia e rupta de realitati. Altcineva invoca situatia cumplita, in care copii ar putea cadea victime. Dar e absolut ilogic. Copii cad victime in tot felul de accidente, precum electrocutarea pe liniile de cale ferata, fara ca (normal) acest tip de alimentare sa fie interzisa. E absolut stupid sa pretinzi in legislatie proportionalitatea ripostei cand esti atacat la tine acasa! Nu voi intra in amanunte, considerand ca nu e nevoie. Mi se pare absolut suspecta filozofia acestei legislatii care apara mai degraba infractorii si promoveaza lipsa securitatii vietii individului, ca sa nu mai mentionez integritatea proprietatii. Pe scurt , eu consider ca daca ai trecut peste gardul de delimitare al proprietatii , iti asumi toata raspunderea!
Vezi Doamne, daca stai la poarta unui (unor) individ (indivizi) in timp ce acesta (acestia) comit o crima, asta e, e vorba de inviolabilitatea proprietatii! Vezi cazul procurorului care nu permitea accesul politistilor in campul infractional, in flagrant! Sper ca intelegeti comparatia. Mai ales acum, cand respectivul a fost lasat sa-si continue aceasta profesie. Deci hotii, criminalii se bucura de protectie, in timp ce cetatenii nevinovati, nu. Dimpotriva , acestia au constrangeri! Asta e NORMALITATE?!
E noaptea mintii domnilor. Viata unui om... unui infractor are valoare in tara asta! Numai cei care au fost calcati de hoti stiu prin ce trec! Personal, am avut o firma de securitate, montam sisteme de alarma 80% dintre CLIENTI erau persoane fizice care avusesera un evenimet de acest gen. Am renuntat la aceasta activitate tocmai datorita faptului ca nu am mai putut suporta sa vad traumele psihice ale acestora. Pe langa acestea, sunt victime (marea majoritate) care nu isi vor mai recupera niciodata bunurile furate. V-ati uitat la statistici? Mai stiti ca multi din infractori se simt foarte bine la inchisoare si acolo nu fac decât sa isi perfectioneze metodele de intrare prin efractie? Credeti ca inchisoarea este vreo sperietoare pentru ei? Credeti ca vor iesi de acolo reeducati? Nu sunt de acord cu moartea, dar, din pacate, asta ar fi singurul lucru care i-ar putea speria. Pana atunci, puscarii pline si oameni cinstiti cu vietile distruse!
Furturi repetate
gif
Va rog ajutati-ma cu o informatie privind un modul in cate pot sa-mi apar proprietatea,avand in vedere ca stiu hotul (Il stie si politia), are dosare ... (vezi toată discuția)