eumarian a scris:
Este seducatoare interpretarea propusa de dl. u.b.i.k. mai sus. Totusi, textul de lege cere "respingerea patrunderii fara drept" si trebuie sa vedem ce inseamna aceasta "respingere". In opinia mea, persoana aflata in legitima aparare trebuie sa aiba un rol activ si direct de indepartare a pericolului pentru a se califica drept "respingere". Din moment ce patrunderea trebuie sa se fi facut prin violenta / viclenie, nici nu s-ar califica situatia in care hotul sare primul gard si se curenteaza in al doilea.
A fortiori, daca poti decide a priori electrificarea gardului protector (de exemplu inainte de culcare), ar rezulta ca si urmatoarea situatie ar fi permisa. Cineva sta la geam, vede hotul trecand de prima bariera. Este evident ca daca apasa butonul care deschide santul cu crocodili din jurul casei, persoana din casa nu actioneaza in legitima aparare. Altfel spus, si eu cred ca "respingerea patrunderii fara drept" implica proximitatea celor doi actori.
Era sa uit. Pe latura subiectiva, trebuie ca respingerea sa se fi facut in scopul indepartarii intrusului, nu al pedepsirii sale.
Ma bucur ca userul a inteles ca isi risca libertatea...daca va face asa ceva...
Am si eu o persoana care ma tot sacaie cu asa ceva pentru ca s-a suparat ca cineva i-a furat o butelie.Este un administrator de bloc.Chiar acum vreo 2-3 zile m-a intreabat din nou dupa o pauza de vreo 5 ani...
Cat priveste santul cu crocodili...:)) discutia ar putea fi alta...
Daca vreau sa cresc crocodili...si anunt acest lucru...cel care se incumeta sa vrea sa faca posete scumpe...o face pe riscul sau...;)
Este ca si cum ai 5 caini foarte periculosi in curte si axista multe afise care anunta ca exista pericol cu moartea datorita cainilor...
Si daca cresti tigri sau alte feline deosebit de agresive si anunti ca exista un mare risc...nu vei putea fi condamnat penal...cel putin dupa parerea mea...
Situatia pare paradoxala...dar...asa se prezinta...;)