In opinia mea, nu puteti folosi alin.2 arbitrar, doar pentru a scapa de aplicarile nedorite ale teoriei dvs pe care o justificati pe baza alin.2 ind.1. Codul Penal spune:
Art. 44. -
(1)Nu constituie infractiune fapta prevazuta de legea penala, savarsita in stare de legitima aparare.
(2) Este in stare de legitima aparare acela care savarseste fapta pentru a inlatura un atac material, direct, imediat si injust, indreptat impotriva sa, a altuia sau impotriva unui interes obstesc, si care pune in pericol grav persoana sau drepturile celui atacat ori interesul obstesc.
(2^1)Se prezuma ca este in legitima aparare, si acela care savarseste fapta pentru a respinge patrunderea fara drept a unei persoane prin violenta, viclenie, efractie sau prin alte asemenea mijloace, intr-o locuinta, incapere, dependinta sau loc imprejmuit ori delimitat prin semne de marcare.
Deci avem fie legitima aparare pe baza alin 2, caz in care analizam fapta pe baza criteriilor materialitatii atacului, caracterului injust samd. In acest caz
omorul prin gard electrificat nu s-ar califica ca legitima aparare , atacul nefiind nici direct, nici de natura sa puna in pericol grav persoana, drepturile sau interesul obstesc.
Fie analizam pe baza alin.2^1 (ceea ce credeam ca faceti de la bun inceput), caz in care nu putem apela la caracteristicile prevazute de alin.2, si analizam doar intelesul "savarsirii pentru a respinge patrunderea" . Prin urmare, incadrarea ca legitima aparare a exemplelor date de mine trebuie sa fie respinsa pe baza alin 2^1. Aducand criteriile din alin 2, va subminati propria sustinere.
Legitima aparare conform alin 2^1 cere cred eu cele 4 criterii indicate: proximitatea actorilor, limitarea actiunii la spatiul in discutie, intentia de intoarcere a intruziunii si proportionalitatea mijloacelor. Cazurile limita la fiecare din acest punct clarifica necesitatea fiecarui asemenea criteriu.
Si eu sunt de acord ca exemplul cu Cerberul Diavolului (ca Pufulet este nepotrivit) nu este sanctionabil, dar nici nu este legitima aparare.. raspunderea penala nu este atrasa pentru ca OUG 55/2002 nu o face (si pt faptele animalului nu se atrage automat raspunderea, neexistand participatie). Adica eu vad cainele in situatia data ca si cum ai avea un put in gradina si hotul care si-a consumat lanterna pe citirea anunturilor de pe gardurile vecinilor. cade in el.
Adica
- cineva este in legitima aparare cand actioneaza fie potrivit alin. 2, fie potrivit alin.2^1.
- situatia cu gardul electrificat nu se incadreaza la alin. 2 pentru ca atacul nu e imediat, direct si nu pune in pericol grav valoarea protejata. Nu se incadreaza la alin. 2^1 pentru ca faptasul nu actioneaza pentru respingerea patrunderii, el actioneaza pentru pedepsirea de la distanta a celui care ii incalca proprietatea.
- Observatie amuzanta 1: in caz contrar daca ai 7 case, poti omori 7 hoti pe seara fara a avea paznic in fiecare casa.
- Observatie amuzanta 2: in caz contrar daca cineva are 500 de hectare langa sat, ar putea sa-i electrifice pe toti, pentru o recolta gen Strange fruit hanging from a tree
Inca o adaugire: art. 11 din OUG 55/2002 (Legea 60/2003) a fost declarat neconstitutional prin Decizia 903/06.07.2010 a CCR.