avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Contributii PFA
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Contributii PFA

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati si pe mine in urmatoarea problema: Am o cunostinta care a deschis un PFA in 2010 (salon manichiura). Ea zice ca pana in prezent nu a platit contributii la Casa de Sanatate si ar vrea sa stie daca aceste contributii sunt obligatorii. De asemenea, ar vrea sa stie daca, in situatia in care va merge acum la Casa de Sanatate, trebuie sa plateasca si contributiile pentru 2010. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: George David , Contabil 10:20, 6 Martie 2011
buna ziua!o intrebare am si eu;am citit pe un alt forum ca daca venitul brut al unei pfa nu de depaseste limita de 8088 lei,nu mai e obligat sa plateasca nici macar contributia minima de 222 lei.exista o lege a pensiilor(o OG ceva din 1990) care specifica lucrul asta!va sunt recunoscatoare pt raspunsuri!
Asa este, dar ca PFA nu poti sa stii de la inceputul anului care va fi venitul realizat.
Eu aveam o suma mica declarata in contract, am primit de la Casa de pensii o adresa prin care mi se spune ca trebuie sa platesc acesti 222 lei lunar si ca am obligatia achitarii contributiei de asigurari sociale cel putin la nivelul prevazut de noile reglementari.
suciugeorgeta a scris:

Si mai mult decat asta , daca nu a lucrat in perioada 2006-2010 va plati din urma. Asa am patit eu,cu un PFA infiintat in 11.2010 m-a gasit cu o perioada de 6 luni nelucrate intre 2006 si 2010 si a trebuit sa platesc!!!!!!#-o
CAZ CONCRET: La 01.03.2011, cei de la Casa de pensii a mun. Bucuresti au refuzat sa ia in evidenta un PFA, nou infiintat, in a carui Decizie de impunere / 2011 (sistem "real") era mentionat un venit brut de 8.000 lei, pe motiv ca "este sub pragul de 8.088 lei".
Legea spune ca e obligatoriu sa te asiguri daca venitu BRUT este peste 8088 RON; daca PFA-ul are venitul BRUT declarat 8000 RON si omul a vrut sa se asigure, cei de la casa de pensii au gresit "refuzand"; legea nu spune ca daca ai venitul brut sub 8088 nu poti sa te asiguri la pensii, legea spune doar ca esti obligat peste 8088(nu spune ca nu e voie sa te asiguri sub pragul ala)

Alte discuții în legătură

Contributii pfa del_gf del_gf As avea rugamintea sa ma lamureasca cineva: 1) cand trebuie sa platesc contributiile si impozitul, in cazul in care data infiintarii PFA va fi 7 septembrie ... (vezi toată discuția)
Despre cas - administrator la o intreprindere individuala poolmat poolmat ca administrator la o intreprindere individuala ,cum trebuie sa platesc contributiile la pensie , in plus ,m-i s-a spus ,ca la sfarsitul anului , daca nu am un ... (vezi toată discuția)
Noua lege a pensiilor - impact asupra pfa-urilor Popu Popu Dintre cei ce au studiat noua lege a pensiilor cine / ce a dedus din noua lege in ceea ce-i priveste pe cei ce realizeaza venituri din activitati ... (vezi toată discuția)