avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 348 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Contributii PFA
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Contributii PFA

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati si pe mine in urmatoarea problema: Am o cunostinta care a deschis un PFA in 2010 (salon manichiura). Ea zice ca pana in prezent nu a platit contributii la Casa de Sanatate si ar vrea sa stie daca aceste contributii sunt obligatorii. De asemenea, ar vrea sa stie daca, in situatia in care va merge acum la Casa de Sanatate, trebuie sa plateasca si contributiile pentru 2010. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: George David , Contabil 10:20, 6 Martie 2011
Multumesc pentru informatie , o alta intrebare ar fi , in momentul in care imi fac contrat cu casa de sanatate, tinand contul ca PFA-ul il am din luma martie 2010 , mi se pot percepe plati retroactive + penalitati?
Din pacate, cred ca da - dar nu stiu cit de mult in urma - in orice caz, pe 2010 nu ati platit nimic, deci veti plati in mod sigur contributia pe 2010 plus penalitati. Mai mult nu stiu.
Sfatul meu este sa incercati sa va duceti pina la 15 martie, care este ultima zi de plata pentru contributia pe primul trimestru. Duceti-va cu fisa 250 - decizie de impunere anuala pentru venitul realizat pe 2010 si cu fisa 260 - decizia pentru plati anticipate pe 2011. Daca nu aveti fisa 260, macar cu 250.
Mi-am infiintat PFA din 17 ianuarie 2011,un salon de reflexoterapie.Inca lucrez si acum la sta(nu stiu cand voi fi disponibilizata,dar urmeaza).In acest caz mai trebuie sa platesc ceva atata timp cat pana in prezent lucrez cu norma intreaga si contract individual de munca,iar obligatiile sunt platite de angajator.
Probabil ca in aprilie,mai ,voi fi somera...Ce cale am de urmat?De ce se plateste la pensii 222 de lei pe luna,atata timp cat eu am un venit declaratb de 300 lei?!Luna aceasta ,n-am avut nici un client,cum procedez in acest caz?
Va multumesc, doamna lial, pentru informatii si sfaturi.
Ca titulat de PFA si cu CIM datorati contributie sanatate 5,5% si impozit 16% din venitul net, nu si CAS pt pensie.
Daca nu sunteti si salariat pt titularul de PFA conform Legii nr 263/2010, art. 6 (1), lit. d) se prevede asigurarea la pensie de catre persoanele care realizează, în mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel puţin de 4 ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat (8088X4=8088).
Legea pensiilor nr. 263/2010 prevede ca venitul asigurat nu poate fi mai mic decat 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Venitul asigurat nu poate fi mai mic decat 35% x 2022 = 708 lei, iar dupa aplicarea cotei de 31.3%, rezulta o contributie de 222 lei/luna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributii pfa del_gf del_gf As avea rugamintea sa ma lamureasca cineva: 1) cand trebuie sa platesc contributiile si impozitul, in cazul in care data infiintarii PFA va fi 7 septembrie ... (vezi toată discuția)
Despre cas - administrator la o intreprindere individuala poolmat poolmat ca administrator la o intreprindere individuala ,cum trebuie sa platesc contributiile la pensie , in plus ,m-i s-a spus ,ca la sfarsitul anului , daca nu am un ... (vezi toată discuția)
Noua lege a pensiilor - impact asupra pfa-urilor Popu Popu Dintre cei ce au studiat noua lege a pensiilor cine / ce a dedus din noua lege in ceea ce-i priveste pe cei ce realizeaza venituri din activitati ... (vezi toată discuția)