Am si eu o intrebare daca ma puteti ajuta. Am fost implicat intr-un accident de circulatie din care a rezultat vatamarea corporala a celuilalt conducator auto ce a avut nevoie de 12-13 zile de ingrijiri medicale. Acum sunt inculpat in dosarul respectiv si victima a cerut in instanta sa mi se anuleze permisul de conducere. Problema este ca am cerut o expertiza in cauza din care a rezultat ca si eu si victima conduceam cu peste 100 km/h in localitate, iar expertul a scris la concluzii ca accidentul nu putea fi evitat decat daca ambii conducatori auto ar fi circulat cu viteza legala.Mentionez ca accidentul s-a produs pe un drum cu doua benzi pe sens amandoi circulam in aceeasi directie iar intr-o curba ne-am acrosat, exista un martor care declara ca eu am intrat in el, iar expertul sustine acelasi lucru.
Intrebarea este daca mi se poate anula permisul de conducere, pentru ca avand in vedere concluziile expertului rezulta ca a fost culpa comuna si are si victima parte de vina in acest accident chiar daca eu l-am acrosat dupa cum sustine martorul si expertul, si cam care ar fi pedeapsa in astfel de cazuri in insanta. Mentionez ca sunt student la o facultate de stat si nu am antecedente penale, din cate stiu se tine cont si de conduita morala si pozitia sociala a inculpatului, nu?
Nu exista o pedepsa unica pentru culpa comuna care sa se imparta intre cei vinovati. Raspunderea este personala. Fiecare raspunde pentru ceea ce a facut, proprortional cu gradul de pericol social al faptei sale si cu rezultatul ... sa spunem, a accidentului. Instanta poate aprecia, in functie de dovezile existente cat este culpa unuia din participanti la producerea accidentului si cat a celuilalt. In functie de gradul de participare la accident, daca este vorba de consecinte de ordin penal, instanta stabileste pedeapsa concreta pentru fiecare in parte. In ceea ce priveste raspunderea in actiunea civila in caz de acident, care poate fi ... accesorie sau nu procesului penal, instanta poate aprecia in procente cat din paguba trebuie sa suporte fiecare. Se poate, de pilda, ca unul sa fie considerat ca este vinovat in proporite de 75 % din accident si celalat numai 25 %. In functie de aceste procente se imparte raspunderea pentru paguba materiala ( si eventual morala) produsa prin accident.
In ceea ce priveste intrebarea, de ce nu este pedepsita si partea vatamata, raspunsul e ca ca partea vatamata - ca persoana care a suferit prejudiciul - este intr-un fel pedepsita prin insasi vatamarea suferita. Dar nu aste e chestiunea. Partea vatamata, in cazul culpe comune - si-a creat un prejudiciu pentru sine - sa spunem - vatamare corporala grava, s-a ales cu un picior rupt. Ea nu raspune in acest caz pentru vatamare corporala din culpa fata de sine. In raport cu sine, - sa zicem - fapta pietonului - neasigurare la traversarea strazii printr-un loc marcat - asociata unui acciedent produs de un sofer care nu i-a acordat prioritate, nu constituie infractiune. Vatamarea corporala e infractiune numai raporta la soferul care a produs vatamarea, chiar daca si pietonul are o culpa. In cazul acesta, in mod cert, la dozarea pedepsei pentru sofer, judecatorul va tine seama de culpa pietonului.
Pai in cazul de fata in care sunt 12-13 zile de ingrijiri medicale daca instanta retine o vina a victimei de 30% si de 70% a mea rezulta ca eu sunt vinovat doar pentru 9 zile, restul vatamarilor producadu-se din vina victimei, nu ar trebui astfel sa fiu achitat pentru ca sub 10 zile fapta nu mai este infractiune?
Raspunsul este nu. Vatamarea corporala din culpa este socotita infractiune daca numarul zilelor de ingrijiri medicale pentru vindecare este mai mare de 10 zile. Culpa vitimei are relevanta in dozarea pedepsei pentru dvs., instanta putand merge spre minimul special sau pentru inlocuirea raspunderii penale cu o pedeapsa administrativa. Indiferent insa de pedeapsa dispusa de catre instanta, fapta ramne fapta si potrivit Codului rutier savarsirea infractiiunii de vatamare corporala din culpa prin nerespectarea unei reguli de circulatie de catre un conducator de vehicul, atrage, prin efectul legii, anularea permisului de conducere. Exemplul pe care vi l-am dat, cu procentele, e valabil la stabilirea raspunderii civile pentru prejudicii materiale sau morale. Este o diferenta intre raspunderea civila si cea penala, in primul rand de tratament juridic. Raspunderea penala se intemeiaza pe vinovatie in conditiile legii penale, in timp ce raspunderea civila se intemeiaza pe dispozitiile Codului civil unde se stiipuleaza ca cel ce produce un prejudiciu altei persoane va fi tinut sa repare prejudiciul in natura sau platind o anumita suma de bani. In cazul dvs, nu ne aflam numai in fata raspunderii civile, ci si a raspunderii penale iar numarul de zile de ingrijiri medicale pentru videcare nu se stabileste prin prisma culpei comune. Zilele de ingrijiri medicale tin de latura obiectiva a infractiunii, in timp ce culpa, tine de latura subiectiva a infractiunii. Daca in latura subiectiva exista o marja destul de larga de apreciere, in ceea ce priveste latura obiectiva, nu exista acesta posibilitate. 12 - 13 zile de ingrijiri medicale pentru vindecare sunt 12 -13 zile indiferent de culpa partii vatamate. Numarul zilelor de ingirji medicale , insa poate fi cenzurat printr-o expertiza medico-legala in cadrul careia medicii legisti pot stabili un alt numar de zile de ingriji medicale, in cadrul unui proces de reevaluare a vatamarilor suferite de victima.
Ok va multumesc ptr raspuns acum am inteles. Daca voi primi amenda fie ea administrativa, fie penala o sa mi se anuleze permisul si pot sa dau din nou examen de permis dupa 6 luni de la ramanerea definitiva a hotararii. Singura posibilitate sa nu mi se anuleze ramane sa constate instanta ca nu sunt probe clare si suficiente pentru a fi considerat vinovat si atunci conform principiului "in dubio pro reo", dupa cum a zis cineva mai devreme as fi achitat. Sper ca am inteles bine.
Va multumesc.
Nu ati inteles. Permisul de conducere vi se anuleaza daca veti fi condamnat definitiv cu amenda penala. Amenda administrativa nu are caracter penal si se aplica atunci cand procurorul sau instanta constata ca fapta nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni (art. 18 ind. 1 Cod penal). In acest caz se considera ca fapta comisa nu este infractiune si se dispune scoaterea de sub urmarire penala (procurorul) si achiatrae (instanta). Deci, sa concluzionam: permisul de conducere vi se anuleaza doar daca veti fi condamnat definitiv cu AMENDA PENALA.
Mai trebuie precizat ca daca instanta va achita, victima poate face apel/recurs la instanta superioara. Succes.
Accident rutier
rosica
Accident rutier produs acum 2 ani si cateva luni ,cu vatamare corporala care are zile de spitalizare 89,cel vinovat de accident ,nu avea permis ,a mai fost ... (vezi toată discuția)
Accident
maryus_edy
In data de 05.aprilie.2008 am obtinut permisul de conducere..Iar in data de 09.septembrie.2008 ora 21:30 am avut un accident de circulatie pe drum national cu ... (vezi toată discuția)