avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1296 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Vatamare corporala din culpa
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Vatamare corporala din culpa

Am si eu o intrebare daca ma puteti ajuta. Am fost implicat intr-un accident de circulatie din care a rezultat vatamarea corporala a celuilalt conducator auto ce a avut nevoie de 12-13 zile de ingrijiri medicale. Acum sunt inculpat in dosarul respectiv si victima a cerut in instanta sa mi se anuleze permisul de conducere. Problema este ca am cerut o expertiza in cauza din care a rezultat ca si eu si victima conduceam cu peste 100 km/h in localitate, iar expertul a scris la concluzii ca accidentul nu putea fi evitat decat daca ambii conducatori auto ar fi circulat cu viteza legala.Mentionez ca accidentul s-a produs pe un drum cu doua benzi pe sens amandoi circulam in aceeasi directie iar intr-o curba ne-am acrosat, exista un martor care declara ca eu am intrat in el, iar expertul sustine acelasi lucru.
Intrebarea este daca mi se poate anula permisul de conducere, pentru ca avand in vedere concluziile expertului rezulta ca a fost culpa comuna si are si victima parte de vina in acest accident chiar daca eu l-am acrosat dupa cum sustine martorul si expertul, si cam care ar fi pedeapsa in astfel de cazuri in insanta. Mentionez ca sunt student la o facultate de stat si nu am antecedente penale, din cate stiu se tine cont si de conduita morala si pozitia sociala a inculpatului, nu?
Cel mai recent răspuns: racheru , utilizator 19:02, 5 Aprilie 2011
Corect. Insa ar mai fi de spus un lucru. Daca partea vatamata isi retrage plangerea, inainte de se fi pronuntat o condamanre, si de la data savarsirii faptei nu a trecut mai mult de un an, iar fapte se incadreaa in categoria celor pentru care se poate dispunse suspendarea permisului, atunci e posibil ca politia sa intocmeasca pv de constatare si sanctionare a contraventiei si sa dispuna suspendarea permisului de conducere. In Legea contraventiilor, pare-mi-se art. 13, daca nu ma insel, exista o asemenea prevedere in sensul ca daca fapta a fost cercetata initial ca infractiune si s-a dispus o masura de neurmarire penala, - prin retragerea plangerii partii vatamate, de pilda, atunci fapta va fi tratata drept contraventie, daca nu a trecut mai mult de un an de la savarsirea acesteia si se procedeaza ca atare.
A se vedea si art. 103 lit. c din O.U.G. 195/2002 mod.
Va multumesc mult pentru informatii, deci in cel mai rau caz o sa primesc amenda penala care va atrage si anularea permisului si dupa 6 luni fac iar scoala si dau examen, iar in cel mai bun iau amenda administrativa si ma duc la politie si imi iau permisul ptr ca fapta s-a petrecut in decembire 2008 deci a trecut mai mult de un an. Asta daca nu face cineva apel/recurs. Nu cred ca poate sa dea cineva inchisoare cu suspendare pentru 12-13 zile din culpa.
Va multumesc inca o data.
De ce nu incercati o intelegere cu partea vatamata ? Daca aceasta isi retrage plangerea inainte ca instanta sa ramana in pronuntare, instanta va va achita pe acest motiv, al retragerii plangerii prealabile. Poate iesiti mai... ieftin in felul acesta. Faceti o analiza a costurilor - 6 luni fara permis, dupa aceea examen, taxe de scolarizare, taxe de examen ... Partea vatamata ar trebui sa fie un bun crestin, mai ales daca are si ea o culpa. Spuneti-i ca iertarea este omeneasca. Nu se poate sa nu inteleaga un lucru atat de nobil care tine de fiinta umana. Incercati. Va urez succes !
Am incercat acest lucru inca de la al doilea termen. La primul termen a venit doar avocatul victimei si mi-a zis mie si avocatului meu ca victima ar fi de acord sa-si retraga plagerea si sa ne impacam contra sumei de 1000 de euro si am zis ca ma mai gandesc ca nu am banii acestia.La al doilea termen m-am dus la victima l-am salutat si i-am zis de ce am vorbit cu avocatul sau si a inceput sa ma injure si sa ma ameninte ca ce sa faca el cu banii aia si s-a comportat cu mine ca si cum el ar fi buricul pamantului si yo ultimul cersetor. Nici cu un cersetor n-ai dreptul sa vb asa si sa-l ameninti. Am si yo demnitatea mea de om si nu vreau sa-i dau din buzunarul meu nici 1 leu vechi. Oricum nu-mi permit sa dau 1000 de euro si in mod sigur la cum se comporta nu ar vrea pentru ca omu e copil de bani gata are totul pe tava si nu vrea alceva decat sa ma vada pe mine cu permisul anulat. Sase luni nu e asa mult nu m-am nascut cu permis l-am luat o data fara spagi si alte cele il iau si a doua oara ca nu e cine stie ce examen daca inveti n-ai cum sa nu iei. Costuri cam 8 mil cred examenu cu scoala cu analize cu tot.
Ultima modificare: Duminică, 6 Martie 2011
racheru, utilizator

Alte discuții în legătură

Accident cu victima danyell_crystyan danyell_crystyan in 16 decembrie 2015 am acrosat cu masina un pieton care se afla pe mijlocul drumului la 10-15 metri dupa o trecere de pietoni.precizez ca eram in afara ... (vezi toată discuția)
Accident rutier rosica rosica Accident rutier produs acum 2 ani si cateva luni ,cu vatamare corporala care are zile de spitalizare 89,cel vinovat de accident ,nu avea permis ,a mai fost ... (vezi toată discuția)
Accident maryus_edy maryus_edy In data de 05.aprilie.2008 am obtinut permisul de conducere..Iar in data de 09.septembrie.2008 ora 21:30 am avut un accident de circulatie pe drum national cu ... (vezi toată discuția)