avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 145 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... patent de inventie
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

patent de inventie

Sunt posesorul unui brevet de inventie patentat in Romania. As putea sa-l cesionez in strainatate daca mi-as gasi un potential cumparator? Nu cumva firmele straine accepta numai patente care au protectie si pentru zona in care se afla ele?
incalcarea unui brevet in Romania presupune in mod logic ca in Romania titlul la brevet sa fie valabil.

in cazul brevetului de produs incalcarea presupune doua aspecte:
-fabricarea in Romania a produsului de catre altcineva care nu are dreptul la brevet sau nu este titularul unei licente;
-introducerea pe piata romaneasca a produsului, fabricat de catre o alta persoana in strainatate care nu are un drept asupra brevetului romanesc (nb: daca produsul se folosea numai in strainatate, nu era nicio incalcare deoarece brevetul in cauza are efect numai in Romania).

In aceste doua situatii titularul brevetului poate sa-l blocheze :
- pe cel care fabrica produsul in Romania dar care nu are drept ;
-pe cel care desface in Romania produsul fabricat in strainatate de catre o alta persoana care nu detine niciun drept asupra brevetului national.

Platirea anuitatilor se face pentru mentinerea brevetului in vigoare. Neplata anuitatilor face ca brevetul sa nu mai fie in vigoare iar fapta tertului descrisa in situatiile de mai sus nu va mai fi contrafacere.




In legatura cu raspunsul dumneavoastra din 7 martie 2011 va rog sa-mi raspundeti la doua intrebari, daca se poate. Pornesc de la situatia urmatoare: brevet de inventie patentat in Romania, se platesc taxele de protectie anuale; titularul brevetului nu are bani pentru a-si obtine brevet european sau international, deci inventia lui este protejata numai in Romania.
Prima intrebare: este adevarat ca brevetele de inventii pot fi consultate la Osim de oricine doreste din tara si din strainatate?
A doua intrebare : poate o companie straina sa aplice o inventie romaneasca fara acordul titularului sau al OSIM-ului care protejeaza inventia? Se poate intampla o asemenea situatie?
Va multumesc!
Prima intrebare- raspunsul este da. Din moment ce brevetul este deja publicat, oricine doreste, poate consulta documentatia pe in baza de date OSIM, espacenet.

a 2-a intrebare- raspunsul este iarasi da. O companie straina stabilita intr-un stat in care inventia nu e protejata, poate consulta documentatia prin bazele de date pe care le-am mentionat si poate aplica inventia in respectivul stat fara ca titularul de brevet sa se poata opune (ex. fabrica produsul si-l vinde in statul respectiv sau il exporta intr-un alt stat in care brevetul nu este protejat). Ceea ce nu poate face compania straina este exportul produsului in Romania (aici brevetul se bucura de protectie iar titularul brevetului poate bloca compania straina in comercializarea produsului in Romania).

OSIM nu este o institutie care protejeaza inventia. Inventia este protejata prin lege daca respecta cele 3 conditii (noutate, pas inventiv si aplicabilitate industriala). OSIM examineaza doar indeplinirea acestor 3 conditii si acorda titlul la brevet in virtutea legii.

sfatul meu petru potentialii titulari de brevet este sa-si protejeze brevetul in tarile de interes (ex. tara in care se afla productia, tara de comercializare, tarile in care se gasesc concurentii). De cele mai multe ori, nu merita protejarea prin brevet in Romania.

Totodata nu se merita protectia prin brevet in tarile ce au un sistem juridic greoi in sensul ca procedurile in instanta dureaza foarte mult (ex Italia).

Sfatul dumneavoastra este ca titularii de brevet sa-si protejeze brevetele in tarile de interes. Dar eu ca simplu cetatean nu am cum sa aflu daca inventia mea este aplicata undeva, daca se comercializeaza sau tarile in care se gasesc concurentii.
Ideal ar fi ca romanii sa-si obtina brevete europene sau internationale, care cred ca depasesc posibilitatile financiare ale majoriitatii romanilor detinatori de brevete.
Daca totusi cineva ar avea posibitatea de a aplica pentru brevet european sau international, pentru fiecare tara mentionata in cerere trebuie sa plateasca taxe individuale de procesare si mai apoi de protectie?
Va multumesc!
























daca un inventator roman ar aplica pentru un brevet european la OEB (oficiul european de brevete) va plati in general urmatoarele taxe:
- taxa de depunere;
-taxa de cercetare documentara;
-taxa privind revendicarile in cazul in care brevetul are mai mult de 10 revendicari;
-taxa de desemnare;
-in cazul in care se doreste brevetarea si in tarile care nu fac parte la conventie dar sunt parte la protocolul de extindere, se va plati si aceasta taxa pentru tara/tarile de interes;
-taxa de examinare;
-taxa de reinnoire cu privire la al treilea an si fiecare an succesiv calculati de la data depunerii cererii;
-taxa de validare in tarile desemnate (obs brevetul european se acoda de catre OEB dar el trebuie validat in fiecare tara, cu exceptia unor anumite tari).
In mare cam acestea ar fi categoriile de taxe ptr un brevet european.

in cazul unui brevet ce se vrea obtinut pe cale internationala, la OMPI (Organizatia monsiala de proprietate intelectuala cu sediul in Geneva), vor trebui platite urmatoarele categorii de taxe:
-taxa de depunere a cererii internationale care se va plati la oficiul receptor (OSIM in cazul inventatorului cetatean roman cu domiciliul in Romania);
-taxa de cercetare documentara care se va plati la Autoritatea Internationala ce face cercetarea (care poate fi OEBul sau oficiul de brevete din Rusia, depinzand de alegerea inventatorului in cererea de depunere).
-taxa de cercetare suplimentara.
Dupa terminarea procedurii in fata OMPI, se vor deschide fazele nationale unde se doreste obtinerea brevetului, astfel cererea internationala va intra in procedura nationala de examinare in fiecare dintre aceste tari. in acest caz, in fiecare tara in care s-a deschis faza nationala, se vor plati taxele cerute de legea nationala.

Obtinerea unui brevet implica foarte multe cheltuieli care nu pot fi suportate de catre inventatorul roman persoana fizica. In aceasta situatie, este de preferat ca inventatorul sa cesioneze brevetul inca din faza de cerere catre o companie care este interesata de brevet si poate plati aceste taxe. In cele mai multe cazuri, inventatorii persoane fizice, supraestimeaza brevetul si cer sume enorme care nu se justifica din punct de vedere al valorii economice a respectivului brevet. Inventatorul persoana fizica trebuie sa fie constient ca de unul singur nu poate breveta, sau daca breveteaza la nivel national (ex in Romania), obtine un brevet de valoare nula.

In multe situatii nici nu se merita brevetarea, deoarece punerea in executare a titlului la brevet este imposibila.

Alte discuții în legătură

Idee joc online brandon5 brandon5 Buna ziua. Am o idee de joc online, joc care nu este cunoscut nici national, nici international. Cum ma pot proteja fata de un eventual furt de idee, ... (vezi toată discuția)
Acord de nedivulgare a informatiilor si de confidentialitate alinatr alinatr Este sigur sa semnez cu cineva un Acord de nedivulgare a informatiilor si de confidentialitate ? adica ce se poate intampla daca divulga sau fura informatiile? ... (vezi toată discuția)
Cum se poate verifica existenta unui brevet de inventie? Laurentiu_Andronic Laurentiu_Andronic As vrea sa stiu daca pe numele unei persoane a fost scos un brevet de inventie. Pot verifica asta online, cumva, fara a face vreo solicitare celor de la OSIM? ... (vezi toată discuția)