avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 550 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... patent de inventie
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

patent de inventie

Sunt posesorul unui brevet de inventie patentat in Romania. As putea sa-l cesionez in strainatate daca mi-as gasi un potential cumparator? Nu cumva firmele straine accepta numai patente care au protectie si pentru zona in care se afla ele?
De ce este de preferat ca inventatorul sa cesioneze brevetul inca din faza de cerere?
O companie romana sau straina care preia cesionarea unui brevet de inventie din Romania poate mai apoi sa-l transforme in brevet european sau international?
Va multumesc!
ma refer la inventatorul roman persoana fizica care nu are posibilitati financiare pentru a plati obtinerea protectiei. Un astfel de inventator doreste obtinerea unui castig material, castig care este direct proportional cu valoarea economica a brevetului (daca brevetul-la nivel de cerere- prezinta interes, are o valoare economica ridicata, daca- de exemplu este un brevet de brosa care prelucreaza piese intr-un un anumit profil iar aceste piese nu se mai cer in industrie- valoarea lui este practic 0)

In termenul de 12 luni de la data depunerii cererii nationale in Romania, daca inventatorul a cesionat cererea de brevet unei companii in interiorul acestor luni, compania respectiva poate aplica o cerere internationala pe PCT (Tratatul de cooperare in domeniul brevetelor) iar in 30 de luni de la data de prioritate a cererii internationale (care este data depunerii cererii nationale in Romania), compania va deschide fazele nationale in tarile de interes, inclusiv poate deschide faza regionala la OEB.

Precizez inca odata- nu exista notiunea de brevet international. Calea internationala se refera numai la cererea de brevet (practic este un fascicul de cereri care au acelasi obiect), cerere care mai apoi intra in procedura nationala in fiecare din tarile desemnate la deschiderea fazelor nationale. Rezultatul este mai multe brevete nationale ce deriva din aceeasi cerere internationala. s-ar putea ca in unele tari sa nu se acorde brevet.

daca nu se doreste calea internationala a PCT-ului, in acelasi termen de 12 luni, compania va aplica o cerere de brevet european la OEB, revendicand prioritatea cererii nationale in Romania, iar dupa obtinerea titlului, brevetul va fi validat in tarile de interes care sunt parti la conventia brevetului european.

Modul in care se alege calea de brevetare depinde de strategia titularului.


Alegerea caii de brevetare este o intreaga stiinta.

An depus la data de 18.02.2010 o cerere de brevetare la OSIM. As dori sa cesionez cererea unei companii straine. Problema este ca au trecut 12 luni de la constituirea depozitului national reglementar.
Intrebare: as mai putea face demersuri pentru cesionare in strainatate daca s-a depasit termenul de 12 luni? Ce s-ar mai putea face in acest caz?
Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Idee joc online brandon5 brandon5 Buna ziua. Am o idee de joc online, joc care nu este cunoscut nici national, nici international. Cum ma pot proteja fata de un eventual furt de idee, ... (vezi toată discuția)
Acord de nedivulgare a informatiilor si de confidentialitate alinatr alinatr Este sigur sa semnez cu cineva un Acord de nedivulgare a informatiilor si de confidentialitate ? adica ce se poate intampla daca divulga sau fura informatiile? ... (vezi toată discuția)
Cum se poate verifica existenta unui brevet de inventie? Laurentiu_Andronic Laurentiu_Andronic As vrea sa stiu daca pe numele unei persoane a fost scos un brevet de inventie. Pot verifica asta online, cumva, fara a face vreo solicitare celor de la OSIM? ... (vezi toată discuția)