avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1070 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Romani, casatoriti in Romania , divort in ITALIA
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Romani, casatoriti in Romania , divort in ITALIA

BUNA ZIUA
Am o problema mai deosebita spun eu ! Sunt casatorit in Romania cu o romanca si am un baietel de 4 ani , nascut in Romania si el. Din pacate relatia cu mama lui s-a rupt in sensul ca intr-o zi nu am mai gasit-o acasa nici pe ea , nici copilul. Ne aflam in Italia atunci ca si in momentul de fata. Am cautat-o si am gasit-o , am luat copilul de la ea cu acordul ei si momentan baietelul este cu mine. Am deepus in Italia actele in tribunal pt a cere o custodie provizorie pentru cel mic insa am fost defavorizat deoarece judecatorul a decis ca baietelul sa stea la ea iar eu sa platesc 500 de euro pe luna intretinere ( 150 pt ea si 350 pt baiat) in masura in care eu am salariul de la 1000 la 1300 de euro . Decizia nu are o baza deoarece sotia nu are un loc de munca , a parasit domiciliul fara motiv si nu se cunosc conditile in care locuieste . Trebuie sa respect aceasta decizie intr-u totul sau exista vreo lege care ma poate ajuta fiind amandoi cetateni romani , casatoriti in Romania? intre timp am deschis divortul si in Romania. Judecatorul de aici a mai autorizat separarea noastra pe care statul roman nu o recunoaste. Ce trebuie sa respect si ce nu .? Ce ar fi de facut pt a reglementa aceasta situatie?
Va multumesc! George
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 11:15, 7 Iulie 2011
Cred ca trebuie sa renuntati la actiunea deschisa in Italia .... nu stiu ce-o sa faceti cu doua hotarari de divort si chiar nu inteleg parerea ca nu trebuie sa anuntati in tara ca ati deschis actiunea de divort in Italia.

In tara, intr-adevar, desfacerea casatoriei se pronunta mai repede decat in Italia. Daca se pronunta mai repede desfacerea casatoriei in Italia, atunci trebuie sa transcrieti hotararea de divort si in tara.
Am avut un divort in care partile au deschis procese in ambele tari.
Insa instanta de aici a considerat ca daca au deschis proces si in alta tara, inseamna ca acela a fost ultimul domiciliu comun al partilor si a considerat ca nu este competenta sa judece actiunea.

Insa in Italia divortul dureaza mult mai mult decat in Romania.
Si eu zic ca cel mai bine este sa renuntati la procesul de divort din Italia.
Acum cu domiciliul e putin complicat . Eu am C.I romaneasca cu domiciliul in Romania. Dar mai am si o C.I. de aici din italia valabila 5 ani cu domiciliul aici. Cert este ca C.I din italia am facut-o ulterior problemelor si la fel si cea a sotiei. C.I de aici nu este valabila in afara Italiei. In aceiasi situatie este si mama copilului . Are C.I din romania cu acelasi domiciliu ca al meu, in schimb aici in Italia are alt domiciliu.
Am anuntat instanta de aici pt a putea tine legal copilul la mine fara frica ca ar putea ea sa vina sa-l ia. problema e ca desi nu s-au discutat motivele divortului foarte mult , ea nu are un loc de munca , spune ca o intretine familia ei care e aici , eu inca nu am o adresa a ei instanta de aici a decis ca din 15 iunie copilul sa mearga la ea si eu sa platesc 150 de euro pentru ea si 350 de euro pt copil. Totul in masura in care eu am un apartament spatios , copilul aici merge la scoala , este mereu curat si ingrijit (are toate conditile necesare.)
Au venit asistentii sociali si au spus numai de bine. la sfarsit au trantit o chestie cum " copilul va avea probleme de personalitate daca nu va locui cu mama" moment in care eu intreb: daca mama are un accident si moare , inseamna ca baiatul va fi instabil psihic?
adica e singurul lucru in favoarea ei .
eu am facur racurs si s-a suspendat decizia acea dar vreau sa gasesc o portita sa nu se intample acelasi lucru doar pt ca e mama sau pt ca vorbeste in italiana cu baiatu. Eu am fost pus rau de asistenti sociali pt ca vorbesc in amandoua limbi cu baiatul ca si cum ar fi ceva rau. Nu mi se pare corect si pare putin rasist.
Daca mama nu se ocupa de copil si nu ii asigura o educatie corespunzatoare, intr-adevar ar putea avea probleme de personalitate.

Recursul s-a suspendat pana la divort? Asta inseamna ca trebuie sa platiti 500 euro mamei si copilului? Daca aceasta nu are o adresa stabila, unde-i platiti banii?
NU stiu. La noi sunt mai clare treburile: daca tatal are grija de copil, nu mai este obligat sa plateasca pensie de intretinere. Mama beneficiaza de pensie de intretinere doar in situatia in care este in imposibilitate sa se intretina singura, adica este bolnava si nu poate lucra. Daca poate lucra si nu vrea, nu beneficiaza de pensie de intretinere.
Sunt de acord ca copilul are nevoie si de mama, dar daca ea nu este inca sa spunem destul de matura si responsabila pentru ea insusi , cum poate fi pt copil? Aici e problema. Eu m-am hotarat ca in urmatoarea perioada sa duc copilul la un psiholog pentru a face o evaluare a stari lui. Daca mi se confirma ca baiatul are probleme psihice din cauza absentei mamei atunci voi raviziona eu cererea mea si voi incerca sa rezolv situatia in cel mai bun mod posibil pt copil in asa fel incat sa fie mama cat mai aproape. Eu vad copilul foarte vioi, sociabil cu toata lumea fara semne ca ar avea probleme. Dar daca acel psiholog imi da un raport care spune ca baiatul este ok din punct de vedere psihic si ca ,dupa cum se prezinta starea lui nu va avea probleme in viitor , as putea folosi acest act pentru a contesta cea ce au scris asistenti sociali? Intradevar la noi in tara ea nu poate beneficia de pensie de intretinere , in schimb aici exista o lege care obliga la intretinere sotul in cazul in care sotia cere asa ceva. Eu nefiind cetatean , italian, casatorit in romania , domiciliul comun in romania, etc trebuie sa accept aceasta hotarare de ai plati ei pensie de intretinere? Aici i se da copilul pt ca indiferent daca ea are sau nu loc de munca eu trebuie sa o intretin si pe ea si pe cel mic. In Romania banuiesc ca daca ea nu are conditi (un salariu, o casa ) pentru a intretine copilul se decide altfel decat aici. Eu aici in italia urmaresc sa tin copilul legal langa mine , nici decum divortul care oricum ar fi posibil doar dupa 3 ani respectand legile lor , timp in care sigur vom fi divortati in Romania .
Recursul nu s-a suspendat . Pentru ca am facut recurs , s-a suspendat decizia acea care spunea ca eu trebuie sa-i dau copilul in 15 iunie si 500 de euro pe luna.
Vreau sa va mai intreb daca daca stiti ce lege se aplica in situatia noastra pentru obligatia la intretinere?
Adica legea romana care spune max un sfert din salariu sau cea italiana care nu are un procent( se ia dupa ochi).
Legat de ce a spus domnul Elis , ca ar fi mai bine sa renunt la actiunea de aici din Italia. Poate ar fi o idee buna dar daca eu renunt ea poate continua aceasta actiune sau ar trebui sa redeschida alta?
Va multumesc !

Alte discuții în legătură

Divort de comun acord mitrita_luchian mitrita_luchian Buna ziua, O familie au decis sa divorteze dupa 21 de ani de casatorie. Din casatorie sunt rezultati doi copii unul este major iar celalalt este minor. ... (vezi toată discuția)
Casatorie in italia - divort in romania - marian01 marian01 Buna ziua! Am 27 ani si locuiesc in italia unde am facut pasul gresit de a ma casatori cu italianca si unde am inceput un divort care probabil dureaza ani. ... (vezi toată discuția)
Divort de un cetatean italian... rose3003 rose3003 va rog mult sa ma ajutati :( sunt casatorita de 3 ani cu un cetatean italian. casatoria a avut loc in italia dupa care a fost inscrisa si in romania. acum eu ... (vezi toată discuția)