BUNA ZIUA
Am o problema mai deosebita spun eu ! Sunt casatorit in Romania cu o romanca si am un baietel de 4 ani , nascut in Romania si el. Din pacate relatia cu mama lui s-a rupt in sensul ca intr-o zi nu am mai gasit-o acasa nici pe ea , nici copilul. Ne aflam in Italia atunci ca si in momentul de fata. Am cautat-o si am gasit-o , am luat copilul de la ea cu acordul ei si momentan baietelul este cu mine. Am deepus in Italia actele in tribunal pt a cere o custodie provizorie pentru cel mic insa am fost defavorizat deoarece judecatorul a decis ca baietelul sa stea la ea iar eu sa platesc 500 de euro pe luna intretinere ( 150 pt ea si 350 pt baiat) in masura in care eu am salariul de la 1000 la 1300 de euro . Decizia nu are o baza deoarece sotia nu are un loc de munca , a parasit domiciliul fara motiv si nu se cunosc conditile in care locuieste . Trebuie sa respect aceasta decizie intr-u totul sau exista vreo lege care ma poate ajuta fiind amandoi cetateni romani , casatoriti in Romania? intre timp am deschis divortul si in Romania. Judecatorul de aici a mai autorizat separarea noastra pe care statul roman nu o recunoaste. Ce trebuie sa respect si ce nu .? Ce ar fi de facut pt a reglementa aceasta situatie?
Va multumesc! George
NU mi se pare prea grozaza ideea cu psihologul. Si daca rezulta anumite tulburari de comportament (cine este complet normal in lumea asta?), de unde se poate deduce ca acestea sunt provocate de lipsa mamei? Poate ii este dor copilului de tara natala, sau poate e trist pentru ca parintii lui sunt despartiti...
Pentru cunatum-ul obligatiei de intretinere se aplica prevederile Art. 94 din Codul Familiei:
"Intretinerea este datorata potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui ce urmeaza a o plati.
Instanta judecatoreasca va putea mari sau micsora obligatia de intretinere sau a hotari, incetarea ei, dupa cum se schimba mijloacele celui care da intretinerea sau nevoia celui ce o primeste.
Cand intretinerea este datorata de parinte sau de cel care infiaza, ea se stabileste pana la o patrime din castigul sau din munca pentru un copil, o treime pentru doi copii si o jumatate pentru trei sau mai multi copii. "
Buna intrebarea cum se poate deduce motivul tristetii copilului ! atunci ma intreb si eu cum de asistenti sociali au spus lucrul acesta pe langa faptul ca au spus ca este un copil normal, vioi (etc numai de bine) .
Legat de art 94.... stiu cum stau treburile pt ca am cumparat deja cartile ca sa ma documentez. Pt actiunea din Romania nu-mi fac griji foarte mari ca stiu ca legile sunt mai diferite si mai corecte sa spun asa. Eu vreau sa stiu in primul rand daca exista ceva care sa ma ajute aici. Adica o lege care judecatorul ar trebui sa o aplice si nu o face pt ca "e moral " si de parere ca nu exista tati capabili. Daca in cazul meu va trebui aplicata legea noastra(art 94) atunci de ce am eu nevoie sa arat acestiu judecator legea noastra. Intr-o carte de drept international privat am citit si am scris si mai sus ca este scris negru pe alb ca in cazul a 2 romanai casatoriti in romania , aflati intr-o tara straina se aplica legea romana.
cum sa determin eu judecatorul sa faca asta?
Adica ce document oficial as putea duce in instanta?
Potrivit legislatiei romane, exista posibilitatea recunoasterii hotararilor judecatoresti pronuntate in strainatate. Daca exista acord bilateral intre state in acest sens, puteti cere recunoasterea hotararii pronuntate in Romania, respectiv a divortului pronuntat aici, cu celelalte capete de cerere (incredintarea minorului, plata pensiei de intretinere...).
Ok am luat o mica pauza pentru rezolvarea problemei intr-un fel. A trecut timpul si am facut o intelegere in Romania , prin care eu am cedat si am lasat copilul in grija ei , pensie alimentara de 240 de euro pe luna , si toate vacantele copilul sa le petreaca alaturi de mine. E dupa ce s-a vazut divortata fara sa se ceara vina cuiva a spus ca merge inainte cu procesul de aici din italia pentru ca nu ii convine ce s-a stabilit in Romania . Eu vreau sa stiu acum daca decizia aceasta din romania definitiva se poate recunoaste in Italia . Aici in romania decizia e definitiva pentru ca nici unul nu am facut recurs, dar as vrea sa o fac recunoscuta si in Italia sa se termine tot circul asta . Ea vrea sa profite de legea Italiana pentru ca nu au o limita la stabilirea pensiei de intretinere . Ce se poate face? Multumesc !
As dori sa stiu daca doi soti casatoriti in Romania,dar cu ultimul domiciliu in Italia pot sa ceara divortul la o instanta din Italia? Si care va fi legea care va guverna divortul,cea italiana sau cea romaneasca?Multumesc anticipat.