avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... salarii compensatorii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

salarii compensatorii

Buna ziua!

In urma restructurarilor la o societate comerciala s-a acordat salar compensator echivalent cu suma salariilor pe un an. Aceste salarii sunt supuse impozitului statului? Sau mai exact, fostul angajat a contribuit la asigurarile de sanatate, somaj...etc. ? Este asigurat medical?
Are dreptul la ajutorul de somaj? Dupa cat timp?

Va multumesc!
Cristina
Cel mai recent răspuns: Nicoleta Ilea , Consultant resurse umane 09:11, 17 Noiembrie 2009
Va multumesc tuturor pentru raspunsuri.
Acum am punctual urmatoarele intrebari?
Preavizul mi-a expirat in data de 3 noiembrie. Patronul mi-a spus ca imi da banii in ziua de salariu, pe 12. Am primit o parte din bani, insa nu toti, iar salariul compensatoriu refuza sa mi-l dea.X-(
Cand trebuie sa imi dea patronul toti banii? In ziua de lichidare? (3 noiembrie) Cat timp are sa imi dea toti banii si actele de lichidare?
Va multumesc inca o data pentru amabilitate. :)
Pe 12 noiembrie banuiesc ca s-a dat lichidarea pentru luna octombrie si prin urmare este posibil ca restul de bani + salariu compensatoriu sa ii primiti pe 12 decembrie + copia deciziei de incetare si carnetul de munca.
Daca va refuza plata salariului compensatoriu puteti face o cerere in acest sens catre societate, in dublu exemplar pe care obtineti numar de inregistrare de la secretariat sau resurse umane sau o trimiteti prin posta cu confirmare de primire.
Daca tot refuza sesizati Inspectia muncii si / sau chema angajatorul in instanta.
1. Drepturile banesti trebuiau achitate cel tarziu in prima zi de salariu de dupa incetarea CIM (12 nov.)
2. Faceti o scrisoare catre angajator in care ii cereti sa va dea banii intr-un termen anume, scurt (ex: 7 zile) si ii scrieti ca in caz contrar il veti actiona in judecata. Poate devine mai intelegator si primiti banii.
3. Daca nici asa nu se rezolva il dati in judecata pe angajator la Tribunalul din judetul in care averi domiciliul sau resedinta. Fiind litigiu de munca nu platiti taxe.
Tocmai am vorbit cu patronul la telefon si mi-a spus ca restul de bani o sa mi dea la salariul din data de 27 noiembrie, nu si salariul compensatoriu.
In cererea ce o voi face as vrea sa stipulez articolul de lege care imi da dreptul la un salariu compensatoriu, de asemenea as vrea sa stiu ce acte mai trebuie sa primesc de la firma.
1. Din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010:
ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.

2. Trebuie sa primiti: carnetul de munca (adeverinta de vechime), nota de lichidare (daca e cazul), adeverinta tip pentru somaj, decizia de concediere.

Alte discuții în legătură

Intrebare despere salariu compensatoriu!! mosora mosora Acum 2 saptamani mi s-a desfintat postul si am cerut in scris sa mi se plateasca un salariu compensatoriu conform legii. Am facut o cerere in scris la care am ... (vezi toată discuția)
Concediera colectiva mamaadeade mamaadeade sotul lucreaza la o firma de paza in timisoara si a primit preaviz de concediere din 1 noiembrie (impreuna cu toti colegii aprox 30 ),intrebarea este el a ... (vezi toată discuția)
Decizie de concediere individuala lala21 lala21 Sunt in perioada de preaviz, si mi sa incheiat cu articolele 73 alin 1 conform CM si conf art. 74 alin 2 conf contr colectiv de munca pe anii 2007-2010. Oare ... (vezi toată discuția)