avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 424 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Recuperatorii nu-mi dau pace
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Recuperatorii nu-mi dau pace

buna ziua,
problema mea este urmatoarea:
parintii mei au decedat in martie2005.
In anul 2006 am vandut imobilul unde au locuit, iar eu am parasit orasul plecand in alta parte
Noii proprietari m-au anuntat ca pe numele mamei mele a venit o citatie de la un BIROU RECUPERARE DATORII in aprilie 2008, cum ca ar avea de plata catre romtelecom o datorie de 180 lei.
Postul lor telefonic a fost suspendat la cererea mea, la o saptamana dupa decesul lor, in 2005, iar de atunci si pana acum nu s-au primit astfel de somatii.
Mai rau ne ameninta ca fac dosat penal cu dare in judecata si recuperare silita de datorie plus chelruieli de judecata.
Ce trebuie sa fac?
Sa iau legatura cu cei de la aceasta firma care se ocupa de recuperarea banilor?
multumesc
Florin
Cel mai recent răspuns: Gabriel Tudor , Avocat 14:59, 30 Mai 2008
Care era data trecuta pe factura ?
Data pana la care sa efectuati plata ?
Nu data emiterii facturii.

Vedeti ce scrie pe factura.
carmen silva a scris:

Ultima factura a fost emisa pe 20 aprilie 2005.
Eu am primit somatia pe data de 5 mai 2008.
Deci s-a prescris datoria??


Data scadentei este in mai. deci nu este prescrisa suma, somatia este trimisa la limita termenului de prescriptie. Plata facturilor catre operatorii de telefonie se face in termen de 15 zile de la facturare.
carmen silva a scris:

Ultima factura a fost emisa pe 20 aprilie 2005.
Eu am primit somatia pe data de 5 mai 2008.
Deci s-a prescris datoria??

Ca termen nu e prescrisa (cum bine zicea ghola)... dar depinde ce fel de somatie ati primit (daca e apta a intrerupe/suspenda termenul de prescriptie sau nu)... daca ati primit o simpla scrisoare nerecomandata si fara confirmare de primire nu va mai faceti probleme (fraze gen "eu n-am primit nimic" ca ei nu pot face dovada ca v-au somat daca e cazul asta).
ca sa va scutesc de explicatii interminabile. uitati-va pe factura la data scadentei si adunati trei ani; daca s-a implinit termenul respectiv datoria dumneavoastra este prescrisa iar intr-un eventual proces puteti invoca aceasta exceptie (nu este nevoie nici de avocat pur si simplu cand mergeti la instanta invocati prescriptia extinctiva a datoriei) si stiu judecatorii ce inseamna). Daca nu s-a implinit termenul de prescriptie platiti-va datoria pentru a nu ajunge intr-un eventual litigiu pe care il veti pierde.
ATENTIE: NOTIFICAREA FACUTA DE O SOCIETATE DE RECUPERARE DEBITE NU ARE CA EFECT INTERUPEREA/ SUSPENDAREA PRESCRIPTIEI, aceasta s-ar fi intrerupt doar daca va sosea o citatie de la judecatorie.
Referitor la amenintarile cu dosar penal, un singur cuvant si cu asta spun tot pentru aceasta speta: ABERATII.
Succes!;)
Prescriptia nu este intrerupta numai prin simplul fapt al primirii somatiei sau notificarii, ci trebuie sa faci un act de recunoastere a datoriei.
Iar cazul clasic de intrerupere este chemarea datornicului la judecata.
Daca nu ati recunoscut datoria sau daca nu ati fost chemata la judecata si au trecut 3 ani de la scadenta, ati cam scapat.
Binenteles ca va pot ameninta cu penalul sau va pot chema in judecata (desi pt 180 de lei, chiar daca erau in termen, nu v-ar fi deranjat). Cine stie poate va speriati si platiti.

Alte discuții în legătură

Somatia de plata intrerupe cursul prescriptiei ? LuchianSeb LuchianSeb Buna ziua. Am observat ca foarte multe firme ce se ocupa cu recuperarea creantelor au un obicei cel putin ciudat. De altfel sunt sigur ca fiecare a trecut ... (vezi toată discuția)
Cum scap de recuperatori lupulescuvictor lupulescuvictor Buna ziua. Am si eu o problema. Am avut un abonament la o anumita firma de telefonie mobila incheiat in data de 23.07.2007. Intre timp fortat de inprejurari ... (vezi toată discuția)
Prescriptia comerciala Andrei T Andrei T creantele comerciale se prescriu in 3 ani. am o factura emisa in data de 21.08.2006 scadenta in 21.09.2006. acesta factura s-a prescris? care este data la care ... (vezi toată discuția)