Daca nu stim cine doreste sa conteste actul, ne spuneti cu bunicul si mama acelui om...
Apoi, din cele doua relatari reies, pe rand: ca sunt mostenitori mama plus un fiu care... e eliminat de la mostenire cumva, nu intelegem cum; apoi, spuneti ca mama dv. e sora celui care vrea sa conteste, or cum ne intrebati daca fiul (singur mostenitor pe langa mama in primul mesaj) poate contesta, intelegem ca fiul unic are o sora... sau cum?
Apoi, va vad si pe dv. mostenitoare a bunicii, nu numai pe unchi.
Nu conteaza ca se aminteste ori ba, conteaza care e motivul pentru acre a fost declarat strain.
Mergeti la un avocat care va poate clarifica drepturile actuale, caci pe langa legaturi de rudenie e vorba si despre situatii de fapt, acceptari de mosteniri... Etc. E mult, dificil aici.
Nu stiu cat am fost de explicita, poate nu am reusit sa ma fac inteleasa... Bunicii mei (Grigoras Ioan si Grigoras Lucretia) au avut 2 copii: Grigoras Liviu si Grigoras Mariana. Grigoras Mariana (mama mea) s-a casatorit cu Carstoiu Traian (tatal meu), din casatorie rezultand doar eu: Carstoiu Corina. Mama mea a murit cand eu nici nu implinisem 3 ani. La cativa ani a murit si tatal ei (bunicul meu Grigoras Ioan). S-a facut succesiunea dupa el participand doar bunica mea (Grigoras Lucretia) si fiul aceatea -fratele mamei - unchiul meu (Grigoras Liviu). In certificatul de mostenitor apare cu cota 1/1 bunica mea, iar unchiul apare declarat strain de mostenire (repet aici ceea ce am citit in act: "conform art. 700 Cod civil"). Pe mine nu m-au anuntat la acea data ca bunicul s-a stins si ca trebuie sa particip la succesiune (de aceea numele meu nu apare nicaieri in act). Anul trecut in decembrie a murit si bunica mea - mama mamei mele (Grigoras Lucretia). Am fost impreuna cu unchiul meu si am declarat la un notar ca (eu: Carstoiu Corina - o declaratie si fratele mamei mele:Grigoras Liviu - o alta declaratie) acceptam expres succesiunea. Intre timp el s-a razgandit. Vrea sa renunt in favoarea sa. Eu nu vreau. Ma ameninta ca va merge la tribunal si ca va contesta actul de mostenire al bunicii mele (mama sa), sperand ca in acest fel se vor recalcula cotele stabilite la acea data si ca in acest fel va rezulta: 1/2 el, 1/2 bunica la recalculare, iar acum (dupa moartea bunicii) el cu jumatatea sa din apartament (pe care spera sa o obtina in urma contestarii actului bunicii, cel intocmit acum 14 ani) + jumatate din cota bunicii, iar eu doar cu jumatate din cota bunicii. E corect? Se poate face asa ceva?
Roaga-l frumos sa atace actul, ca in aczul acesta... tu iesi in castig, caci aveai si tu un castig dupa bunicul, doar ca au... uitat de tine!
Tu veneai la mostenirea bunicului prin reprezenatrea mamei si luai toata bucatica de mostenire care se cuvenea mamei tale.
Asa incat, hai sa atace actul, cu atat mai bine pentru tine!
In toate cazurile, vezi daca mai ai tu sanse sa ataci actil ala, ca-ti convine! Mergi cu toata povestea la un avocat! Eu nu vad cum sa te elimine, sincer, cred ca ai dreptul acolo si ori il vei avea de bunavoie, ori iol vei castiga in instanta, tot iti va reveni! Si, mai devreme sau mai tarziu, tot ;la avocat vei ajunge pentru asta! Mai bine mai devreme, ca poti evita niste cheltuieli; astfel, o notificare prin care un avocat sa-i prezinte situatia unchiului ar putea sa-l determine sa accepte o negociere corecta pentru tine.
Multa bafta!
Asta ma interesa cel mai mult sa stiu: daca actul incheiat de notariatul de stat Suceava acum 14 ani poate fi atacat. Unde s-ar judeca procesul? (Eu locuiesc cu tatal meu in Bucuresti.) Ce motive pot eu invoca? Merg pe principiul ca adevarul invinge si sper ca instanta sa ia in considerare faptul ca si eu existam la acea data, chiar daca nu am fost chemata la succesiune.
Toate cele bune si numai succese!
Corina
Art. 14 din Codul de procedura civila prevede
in materie de mostenire, sunt de competenta instantei celui din urma domiciliu al defunctului:
1. cererile privitoare la validitatea sau executarea dispozitiilor testamentare;
2. cererile privitoare la mostenire, precum si cele privitoare la pretentiile pe care mostenitorii le-ar avea unul impotriva altuia; 3. cererile legatarilor sau ale creditorilor defunctului impotriva vreuneia din mostenitori sau impotriva executorului testamentar.
Daca in certificatul de mostenitor nu au fost cuprinse toate bunurile si toti mostenitorii, acesta este lovit de nulitate relativa, nulitate ce poate fi invocata de cel interesat din momentul in care a aflat de existenta actului in termenul general de prescriptie de 3 ani. In cazul dumneavoastra, consider ca termenul de 3 ani curge din momentul din care reprezentantul dumneavoastra legal a aflat de existenta actului deoarece la data eliberarii certificatului de mostenitor erati minora.
NU faceti nici o cerere de renuntare! N-are decat unchiul sa va dea in judecata pentru ca o sa piarda cu brio, cel putin asa rezulta din situatia prezentata de dumneavoastra...
Pagina 2 din 5
Du-te la pagina
1
2
3
4
5