Daca va referiti la tatal meu ca reprezentant legal, pe el pana in ziua de astazi nu l-a interesat acel aspect al problemei (cel material, legat de mostenire). A considerat ca nu trebuie sa faca mare zarva pe aceasta tema, sperand ca rudele din partea mamei ma vor trata asa cum se cuvine. Nici eu nu am fost interesata de "partea" mea cat timp a trait bunica. Sunt dispusa chiar sa il las pe unchiul meu sa locuiasca acolo cate zile ii va da Dumnezeu, dar el, sunt aproape convinsa ca, daca s-ar vedea cu putere absoluta asupra aprtamentului, in cel mai probabil caz l-ar vinde, iar eu nu as mai primi nimic. Acest lucru nu mi se pare corect, atata timp cat sunt singurul copil al mamei mele! Asa ca... cei 3 ani amintiti de dvs. cred ca incep sa se scurga din acest moment...
În primul rând, având în vedere că mama dv. a decedat înaintea tatălui ei, la data decesului bunicului dv., aveau calitatea de moştenitori: bunica, unchiul şi dv. în locul mamei care aţi fi cules moştenirea prin reprezentare.
Astfel: din masa succesorală lăsată de bunicul dv., cotele erau următoarele:
- 1/4 din masa succesorală avea bunica, respectiv 5/8, adică 10/16 din toată averea soţilor,
- 3/8 din masa succesorală avea unchiul, respectiv 3/16 din toată averea părinţilor,
- 3/8 din masa succesorală aveaţi dv., ca reprezentant al mamei dv. predecedate bunicului, respectiv 3/16 din toată averea bunicilor.
La decesul bunicii, făcând declaraţia de acceptare expresă a moştenirii lăsate de aceasta, aveţi calitatea de moştenitoare a bunicii, astfel că moştenirea lăsată de bunica va fi împărţită astfel:
- 1/2 din masa succesorală lăsată de bunica avea unchiul, respectiv 10/32 din averea mamei sale, adică 1/2 din averea părinţilor,
- - 1/2 din masa succesorală lăsată de bunica aveaţi dv., ca reprezentant al mamei dv. predecedate bunicului, respectiv 10/32 din averea bunicii, adică 1/2 din averea bunicilor.
Deci, în final, amândoi veţi obţine o cotă de 1/2 parte fiecare din averea bunicilor dv.
Eu zic să contestaţi certificatul de moştenitor şi să motivaţi acţiunea în sensul că nu au trecut cei 3 ani de prescripţie a dreptului la acţiune pentru a vă bucura de acest drept de moştenire şi după bunicul, în caz contrar veţi obţine doar partea de moştenire lăsată de bunica, adică 5/16 din averea bunicilor, iar unchiul ar moşteni 11/16 din această avere.;)
Eu nu pot baga mana-n foc de faptul ca se mai p[oate ataca actul, asta depinde... de muuulte chestiuni de fapt: cand ati aflat de acel act...
Daca ati aflta cu mai mult de 3 ani in urma, nu aveti sanse, caci se va demonstra asta in instanta.
Insa daca unchiul voia sa-l atace, asta spuneam, roaga-l s-o faca! Atunci, daca el ataca actul, era altceva... Dv. erati de acord ca actul nu e legal, dar doreati alta impartire trecuta acolo. Altfel, nu vad sa mearga.
In plus, puteti folosi asta pentru negociere acum. Atata tot. Sincer, sanse sa mai primiti din ceea ce v-a lasat bunica, nu vad, era numai o replica pentru unchiul aceea.
corinacarstoiu a scris:
Ce se intampla in cazul in care intr-un act de mostenitor figureaza 2 persoane (mama si fiu pentru succesiunea sotului, respectiv a tatalui), dar din cauza neprezentarii fiului (nu a fost citat la succesiune, sau nu s-a prezentat) acesta din urma este declarat "strain de succesiune in temeiul art. 700 Cod civil", iar mama devine unic mostenitor? Dupa 14 ani moare si mama celui in cauza - unica mostenitoare. Fiul poate contesta actul de mostenire dupa decesul mamei (la mai bine de 14 ani de la infaptuirea actului)?
Multumesc.
Daca fiul a fost legal citat va pierde procesul.
Daca nu a fost citat se poate anula certificatul de mostenitor.
avocat Claudiu Lascoschi
Când am recomandat contestarea certificatului de moştenitor m-am bazat pe faptul că utilizatoarea poate dovedi că a luat la cunoştinţă de înlăturarea sa de la moştenirea după bunicul la o dată ce nu depăşeşte 3 ani până la data depunerii acţiunii. În caz contrar, munca este în zadar!
lascoschi a scris:
Daca fiul a fost legal citat va pierde procesul.
Daca nu a fost citat se poate anula certificatul de mostenitor.
Pe Corina o interesează situaţia ei şi nu a unchiului.
Dacă puteţi dovedi că vă aflaţi în cei 3 ani de la data când aţi aflat de faptul că aţi fost exclusă de la moştenirea bunicului, ca moştenitor prin reprezentarea mamei dv., introduceţi acţiunea. Dacă nu, nu. ;)
Pagina 3 din 5
Du-te la pagina
1
2
3
4
5