avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 520 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Cuantum daune morale
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Cuantum daune morale

Buna ziua, va rog sa imi spuneti un cuantum al daunelor morale pe care as putea sa le solicit pentru o vatamare corporala din culpa;mi s-a sugerat sa fie consistenta pentru ca instanta oricum "taie" din ele, dar totusi nu as vrea sa fie exagerate si nici prea mici...va rog mult o sugestie rapida...multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: FLORIN RADU , Avocat 17:15, 24 Martie 2011
Asa v-a scris in certificatul medico-legal? Anevrism cerebral?:stunned:
Anevrismul cerebral nu apare ca urmare a unui accident rutier, iar daca aveati ceva grav la cap, in urma loviturii, acum erati operat, nu aveati 12 zile de ingrijiri.
Spitalizarea trebuie sa o plateasca invinuitul, spitalul trebuie sa se constituie parte civila pentru recuperarea banilor. Fiind un accident rutier, stabilindu-se culpa, spitalul nu va poate obliga pe dv sa platiti spitalizarea.
De cealalta parte, faceti un rmn, iar in urma rezultatului, mai solicitati o expertiza medico-legala.

In nici-un caz, daca aveati anevrism cerebral, nu va dadea 12 zile de ingrijiri medicale.Insa anevrismul cerebral nu apare din vina cuiva.
Daca nu se constata ca ati ramas cu urmari, infirmitate, slutire, pierderea unui simt, nu puteti decat sa solicitati obligarea invinuitului la plata spitalizarii si daune morale de 3000 lei, pe langa acestea suportarea cheltuielilor de judecata.
Ultima modificare: Marți, 22 Martie 2011
aly_yoana, utilizator
Cred ca putem inchide subiectul fiinda nu o sa gasesc un raspuns la intrebarea mea initiala...multumesc oricum...o sa apelez la varianta "suna un prieten"...o zi buna
Doamna Luciana, luati-va un avocat competent care stie cat poate sa ceara daune, deoarece acesta se ocupa de dosarul dumnoavoastra si stie ce cheltuieli ati facut pana acum. Puteti cere daune si de 100.000 de euro daca vreti, instanta va va da cat considera de cuvinta si tinand cont si de situatia materiala a inculpatului. Noi nu avem de unde sa stim aceste detalii.
Repet, avocatul trebuia sa stie acest lucru deoarece el va reprezinta in instanta.
Cereti daune morale intr-un cuantum pe care il apreciati dvs. si in masura in care puteti dovedi suferinta - morala - Aratati, in cererea de daune morale, in ce consta suferinta morala. Ganditi-va ca nu este suficient sa spuneti ca " Am suferit" si ca trebuie sa si dovediti suferinta . Aveti nevoie de cel putin un martor care sa poate relata instantei cum si cat a fost suferinta dvs. morala. Daca cereti mult, asa cum v-au sfatuit unii, instanta va aprecia ca cererea este exagerata, neintemeiata, sau chiar neserioasa, ca urmariti o imbogatire fara justa cauza si va poate "sanctiona" prin a refuza sa va acorde daune morale. Dar, la o vatamare corporala de doar 12 zile, de ce va incrancenati atat de mult ... cu daunele morale ? Presupun ca sunteti un bun crestin si ca puteti ierta. Iertarea va va da o satisfactie mult mai mare decat 3 - 4000 de lei. Incercati sa fiti un bun crestin si veti vedea cum va eliberati de suferinta. Veti considera ca ati facut un gest nobil, o fapta buna si in fata propriei dvs. constiinte nu veti avea decat de castigat. Omeneste este ca atunci cand este vorba de vatamari din culpa, partea vatamata sa nu ceara daune morale. Cel care v-a accident nu a vrut sa va faca un rau. S-a intamplat, iar sanctiunea trebuie sa vina de la lege si nu de la dvs. Am vazut victime care pana la urma au devenit prieteni cu vatamatorii lor. E adevarat, cazurile sunt rare, dar sunt si asta insemna ca se poate si altfel.
D-lui Leonte Tudor: sunt deacord cu dvs dar pana la un punct.A ierta e omeneste. Eu nu am inca un avocat dar voi apela la unul, si inca f calificat daca am sa gasesc unul la posibilitatile mele. Nu am pretentia sa ma imprietenesc cu cel cu care m-am tamponat, dar nici nu aveam intentia de a incheia acest stupid accident prin a deveni dusmani. Dar...< si intotdeauna exista un dar...>, in 180 de zile de stat la pat, interesul celuilalt fata de mine s-a rezumat la o vizita atunci cand am iesit din spital si vre-o 5 telefoane ce insumeaza maxim 5 minute de convorbire. Cu o rata la banca ,departe de spital<100km>,cu masina zob, copii la scoala si o iarna grea te astepti ca cel care a provocat un accident sa te bage mai mult in seama mai ales ca-si si permita, si asta chiar daca in final instanta va gasi ca este o culpa comuna. Aceeasi omenie de care vorbiti ar trebui sa actioneze si in cazul lui si sa ajute partea vatamata chiar daca el se considera nevinovat. Si atunci ,cel care sta la pat nu are voie sa spuna "si-atunci pre multi voi raspopi si eu !" Instanta te poate "sanctiona" dar mai este si dreptate pe lume , si intante superioare... E drpt acum ca pt un accident, chiar mai grav de 12-13 zile iml nu trebuie sa omori omul...
Cu respect !:banned:

Alte discuții în legătură

Buna otto29 otto29 Vreau sa stiu si eu cate daune morale ar trebui sa cer pt 22 de zile de spitalizare pt. splina scoasa 4 coaste rupte care au cauzat si apa la plamani toate ... (vezi toată discuția)
Accident auto.vatamare corporala grava. spitalizare 6 luni in coma+1 an Sorin32 Sorin32 Unchiul meu a suferit un accident rutier. Din cercetari a rezultat culpa exclusiva a inculpatului care este trimis in judecata pentru vatamare corporala grava ... (vezi toată discuția)
Accident rutier cu rani si parasirea locului accidentului andreaszekely andreaszekely Buna ziua, in cursul zilei de ieri, bunica mea in varsta de 75 de ani a fost lovita de o masina cand mergea pe jos catre casa si autorii acestui accident au ... (vezi toată discuția)