avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 333 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Nelamurire -Legea 175/2010 - scutire de la plata ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Nelamurire -Legea 175/2010 - scutire de la plata penalitatilor


Conform legii, penalitatile vor fi scutite, indiferent de data/ perioada in care au fost cumulate? Sau se sterg cele cumulate din iulie 2010 pana in prezent?
Care sunt documentele necesare pentru a beneficia de aceasta scutire?
Va multumesc anticipat pentru raspuns!!!
@scrichy
Pai si in cazul asta cine plateste penalizarile impuse de furnizor? Ori le scoate si asociatia si furnizorul, ori niciunul...
"Zazanie intre cine si cine?

Penalizarile catre furnizori sunt repartizate tuturor restantierilor din luna respectiva. Care e problema?

@Armenteros
Legea este utila celor care au venituri mici. Si eu cred ca 1000 / membru de familie e destul de confortabil pentru o familie sa-si plateasca intretinerea si sa nu fie nevoie de scutirea de penalizari. Legiuitorul s-ar fi putut orienta pe o suma ca la ajutorul pentru caldura....dar, asta e! Totusi legea, chiar daca nu e convenabila asociatiilor, totusi populista-nepopulista (si n-as spune intrucat perioada ei de valabilitate nu cade peste o perioada electorala) este facuta sa-i faca pe unii sa se gandeasca sa achite restanta.

Initial am fost furioasa pe aceasta lege pentru ca mi-am inchipuit ca ii va determina pe unii sa ramana restantieri pe o perioada de 1 an de zile fara a-si face griji ca vor plati penalizari. Ei, am vazut ca nu e chiar asa, cine a avut si a vrut sa plateasca a platit, cine nu, n-a platit....ca si pana acum, aceeasi clienti la restante....

Deci legea e destul de clara pentru cine vrea s-o aplice, iar pentru cine nu vrea s-o aplice nici cu norme n-ar fi fost clara.....:ohyes:
Ultima modificare: Marți, 22 Martie 2011
elga50, moderator
@elga50
zazanie intre locatarii din asociatie,unii buni platnici,spun,ca ii tin in carca de ani buni pe ceilalti,pe de alta parte penalizarile de la furnizori raman,nici RADET nici APA NOVA,nu le vor anula in vecii vecilor,nu numai ei,toti furnizorii de utilitati.
@Armenteros
am intalnit asociatii care aveau penalizari combinate,aprobate in adunarea generala,trecute prin instanta,in cadrul infiintarii asociatiei de proprietari;
erau penalizari de asociatie si penalizarile de la furnizori,cu greu i-am convins sa renunte la asa ceva;
din cauza asta multi au intrat in imposibilitate de plata si si-au vandut apartamentul.
Dupa mine e mai bine sa se treca penalizarile doar de la furnizori,atat,daca exista se aplica,fiind cazuri de persoane care au venituri mici,sunt in varsta,etc...
Ultima modificare: Marți, 22 Martie 2011
scrichy, utilizator
Zazanie ar exista si fara aceasta lege intre restantieri si buni-platnici pe motivul "tinutului in carca", dar nu vad de ce aceasta lege sa faca zazanie pentru ca nici inainte penalizarile nu le plateau bun-platnicii, ci restantierii.

Ultima modificare: Miercuri, 23 Martie 2011
elga50, moderator
Din pacate nu am timpul necesar ca sa caut expunerea de motive a proiectului Legii 175/2010 ca sa vad cine au fost initiatorii si avizatorii acestui proiect.

Legea se aplica :
- Proprietarilor si chiriasilor care isi achita integral cotele de contributie la cheltuielile asociatiilor de proprietari pana la 22.07.2011,
- familiilor al caror venit net minim lunar pe membru de familie, respectiv al persoanei singure, nu depaseste suma de 1.000 lei.
In fapt sumele trebuie sa fie incasate de furnizori anterior datei de 23.07.211. deci proprietarii trebuie sa isi achite la un termenul de 21.07.2011.

posibile interpretari ale furnizorilor:
- asociatia isi achita integral facturile la furnizori pana la 22.07.2011 si in acest caz nu percep penalizari
- asociatia nu plateste penalizari pt sumele achitate cu intarziere pana la 22.07.2011 - raman facturi neachitate partial si/sau integral
- si alte posibile interpretari.

In lipsa normelor de aplicare a legii (legea nu stabileste autoritatea care emite aceste norme (logic ar trebui ca ANRSC sa emita aceste norme)), in opinia mea, furnizorii vor stabili penalitati pe care le vor solicita, fara discriminare, asociatiilor.

In lipsa unei notificari a asociatiilor catre furnizori cu privire la plata facturilor in conditiile Legii 175/2010 anteriro datei de 22.07.2011, furnizorii de utilitati (care au compartiment juridic) nu se vor lasa "pagubiti" pur si simplu.

In consecinta, in baza prevederilor legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, va propun sa solicitati ANRSC informatii/clarificari cu privire la aplicarea Legii 175/2010 de catre furnizorii de utilitati.

Alte discuții în legătură

Penalizarile dispuse de instanta - legea175/16.07.2010 Krissia . Krissia . As vrea sa stiu daca penalizarile ce au fost dispuse de instanta prin hotarare judecatoreasca definitiva, ca trebuiesc achitate, pot intra sub incidenta legii ... (vezi toată discuția)
Penalitãþi întreþinere cioarec carmen cioarec carmen La care penalităţi la cheltuielile de întreţinere se referă legea 175/2010? La cele acumulate până la publicarea legii.23.07.2010 ? (vezi toată discuția)
Penalitatile se sterg integral ? ovi47 ovi47 Buna ziua Va rog sa-mi raspundeti daca,in cazul achitarii integrale a restantelor la plata intretinerii(acumulate cam in 2 ani),restantele sunt sterse ... (vezi toată discuția)