avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 810 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Evidenta Persoanelor - Probleme si spete in domeniu
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Evidenta Persoanelor - Probleme si spete in domeniu

Din câte am vazuat pe acest forum se discuta fele de fel de probleme din diferite domeni. Pe linie de evidenta a persoanelor au apraut fel de fel de articole dar nici unul care sa rezolve probleme ale cetăţenilor. Stimaţi colegi eu propun (si cred că domni sau doamnele moderatoare citesc acest mesaj) ca alături de alte titluiri din forum ca de exemplu ,, FUNCTIONARII PUBLICI SI PROBLEMELOR JURIDICE " să apară si un titlu ca de exemplu ,, EVIDENŢA PERSOANELOR - PROBLEME ªI SPEŢE ÎN DOMENIU" - forum unde să discutăm numai probleme profesionale, spete cu care ne confruntăm, să ne dăm cu părerea, să ne sfătuim profesiona ldar... cu rugămintea de a nu discuta divergente privind detasarea sau alte conflicte care ar putea genera discuţii contradictori. Daca se vor ivi astefel de subiecte rog moderatorii să închidă topicul si să steargă mesajele fără explicaţii. Aş dori ca pe acest forum, pe titlul de mai sus, să expunem fiecare speţe cu care ne-am confruntat, să cerem colegial păreri şi soluţii atsfel încît să ne putem rezolva problemele de serviciu, profesionale, numai şi numai legate de evideţa persoanelor şi stare civilă, în mod onorabil şi cu ajutorul nostru al fiecăruia cu experienţa profesională dobîndită, indiferent de structura din care facem parte.
Să nu spună cineva care lucrează în domeniu că nu se confruntă zilnic cu fel de fel de probleme, că solictă sprijinul unora sau altora fără a avea un raspuns corect şi legal. toţi suferim de astfel de informaţii indiferent de cite circulare sau note interne primim - nimic nu se poate rezolva fara a ne consulta noi intrte noi lucrătorii în domeniu.
Vă muţumesc şi astept soluţiile dvs.
deasemeni mulţumesc moderatorilor si sper sa gasim acest titlui pe forum dar cu tot respecrul daca apr discuţii din cele cele contradictorii rog sa fie inchis.
Vă muţumesc!

=D>
Cel mai recent răspuns: dariana42 , utilizator 21:22, 24 Septembrie 2013
Vedeti ca de cand e in vigoare noul Cod Civil curatela se obtine mult mai greu. E mai usor sa obtii o procura de la parinti decat sa obtii curatela.
Asta pentru ca se face de catre instanta de tutela de la locul de domiciliu.
Ma uimeste faptul ca unii au inteles ce-i cu uzufructul si proprietatea nuda cu totul invers.

Uzufructuarul are dreptul de folosinta si de a culege roadele pe care le produce proprietatea respectiva. De aici si denumirea.
Nudul proprietar are doar dreptul de dispozitie asupra proprietatii (il poate instraina, lasa mostenire, si face alte acte de administrare juridica, dar fara a putea afecta dreptul de uzufruct a celui care-l detine).
Uzufructul este un drept netransmisibil (nu se poate vinde, mosteni), si dureaza maxim pe intreaga viata a celui ce il detine (pers juridica - max 30 ani/incetarea existentei). Uzufructuarul poate sa plece dintr-un bun imobil si sa-l inchirieze altcuiva, fara nici o problema.
Uzufructul trebuie intabulat pentru a putea fi opozabil tertilor. Daca uzufructuarul nu-si intabuleaza dreptul, si nudul proprietar vinde repede bunul altuia care nu stie nimic despre dreptul de uzufruct al primului, cumparatorul de buna credinta primeste inclusiv uzufructul.
Este adevarat ca nudul proprietar apare ca proprietar peste tot, pentru ca asa este normal. In caz de neplata a datoriilor la intretinere de exemplu, NUDUL PROPRIETAR este responsabil in relatiile cu tertii, acesta urmand sa se indrepte impotriva uzufructuarului, el fiind obligat sa se foloseasca de acel bun ca un bun proprietar (trebuie sa-i "conserve substanta", nu-l poate distruge, trebuie sa plateasca reparatii de intretinere). Reparatiile mari sunt responsabilitatea nudului proprietar, daca nu sunt necesare din culpa uzufructuarului care nu a efectual reparatiile de intretinere. Daca le face uzufructuarul in locul nudului proprietar, nudul proprietar trebuie sa-l despagubeasca.

Uzufructuraul poate ceda uzufructul altei persoane, fara acordul nudului proprietar, el nemaifiind obligat sa le conserve, ci cesionarul, dar perioada maxima de cesiune este durata de viata a uzufructuarului original.
Nudul proprietar nu-l poate da afara pe uzufructuar sub nici o forma, si nici pe persoanele pe care uzufructuarul le-a luat in spatiu, sau carora le-a inchiriat bunul.
Uzufructuarul il poate da afara pe nudul proprietar.

In caz ca mai multe persoane detin dreptul de uzufruct asupra unui bun, la decesul unuia dintre ei, celalalt/ceilalti uzufructuar(i) preia(u) in totalitate uzufructul, nudul proprietar neintrand in posesia bunului, doar la decesul tuturor (daca nu este cumva stipulat in contractele de V-C altceva).
Uzufructuarul nu poate iesi din indiviziune. Nudul proprietar poate iesi din indiviziune, dar doar cu alti nuzi proprietari.

Pentru a putea lua in spatiu, la semnatura proprietarului TREBUIE sa fie uzufructuarul, nu nudul proprietar!! Tin minte acum cateva zile citeam un caz in care doi frati, la dezbaterea succesiunii unul a preluat uzufructul, altul nuda proprietate. Cel cu nuda proprietate avea familie si copii, si vroia sa-si faca adresa in casa respectiva. Cei de la SPCLEP l-au trimis sa faca rost de aprobarea fratelui cu dreptul de uzufruct. Deoarece familia se afla in alta localitate, fratele a trimis o declaratie notariala cum ca-l ia pe fratele sau in spatiu. Dupa cateva zile, fratele cu familia a vrut sa-i faca buletin sotiei, si a contatat ca nu poate, si ca are nevoie de alta declaratie de la fratele sau pentru sotie. Tin minte ca trecand pe la ghiseul EP intr-o zi am auzit o doamna care detinea locuinta in Cluj, cu fiul student acolo, si vroia sa-i faca buletin. Doamna de la ghiseu, i-a spus ca ea nu-i poate lua declaratie, si ca trebuie ori sa mearga la SPCLEP din cluj, ori sa mearga la notar, si i-a atras atentia sa-i faca procura fiului si sa poate lua in spatiu pe altii, in caz ca o sa vrea sa aiba colegi de camera.

Si eu am fost CRDS si mi-am facut prima CI dupa 18 ani. Mai devreme nu puteam, deoarece parintii erau divortati, eu fiind incredintat mamei, si la 2 luni de sa implinesc 18 ani nu exista procesura suficient de rapida. Cand m-am prezentat la SPCLEP m-au atentionat ca am facut o foarte mare greseala ca am asteptat pana la 18 ani, ca acuma trebuie sa ma amprenteze, etc. M-am prezentat acolo cu tatal si bunicul sa ma identifice, si au mers doamnele sa intrebe pe sefi, etc. Cand au aflat ca am pasaport, au spus ca nu mai trebuie nici o identificare, pentru ca pasaportul e de ajuns. Mi-am facut pur si simplu restabilirea domiciliului in Romania, si mi s-a emis prima CI. Dupaia mi-am mai facut 3 pasapoarte si 3 CI, CIP-CRDS, in decurs de 2 ani, dar asta e alta problema. Ce vreau sa spun cu asta este ca in mod normal pasaportul tine loc de carte de identitate, pe plan national si international. Daca ma opreste politia si-mi cere buletinul, si eu arat pasaportul, ar trebui sa fie perfect OK, indiferent ca sunt CRDS sau cu domiciliul in RO. La fel cu CIP-CRDS resedinta in RO. Cand il aratam la oricine, sareau in sus. "Ce-i asta? Tu esti roman? Unde locuiesti? Nu-i voie sa-ti dau adeverinta de venit, somaj, facultate, abonament de autobuz, cont in banca, contract de V-C (masina), permis de conducere (<-- asta a fost la posta, la serviciu de politie nu am avut problema), etc". La pasaport CRDS era o problema majora ca nu scria adresa de domiciliu in el. "Tu unde locuiesti?". Sa nu mai vorbesc ca proprietarul casei la noi, bunicul, are probleme cu actele. Avem un extras CF in care apar vreo 28 de proprietari, unii in cote nedeterminate, multi morti, si asta doar pe o casa care acum nu mai exista. Pamantul de sub casa si curtea apar pe alt extras, si bineinteles, ala nu-i bun pentru ca nu exista casa. Sa nu mai vorbesc ca fratii lui, renuntatori la mostenire, au facut cerere pe legea 18, si au fost repusi in proprietate. S-au judecat, fratii au pierdut pe fond, au facut recurs, si dupaia au contestat renuntariile la mostenire (ca fiind falsuri). La primul termen din noul proces, bineinteles ca nu s-au mai gasit renuntarile facute la notar acum 40 de ani.

Am facut Anexa 14 la prima CI, la a doua, dar dupaia am facut cu urmatoarele acte. Extrasul CF asa cum este (ala in care apar 28 de proprietari, nu mai vechi de 5 ani), certificatul de mostenitor al bunicului in care apar toti renuntatori (copie conform cu originalul <- prima mi-a luat-o doamna de la SPCLEP, chiar daca acea copie m-a costat 50 de lei, iar cand m-am dus la CI-urile ulterioare si le-am tras la xerox color, nu mi le-a mai luat, ci doar s-a uitat la ea si mi-a dat-o inapoi), si confirmarea de adresa de la primarie, si semnatura proprietarului.

Daca va intrebati de ce se plange lumea cand ajunge la ghiseu si nu are un act, sa stiti cat de complicata poate fi uneori o treaba simpla, trebuie multi ani de studiu in drept, multe drumuri, doar sa-ti dai seama care-i problema, si ce trebuie sa faci in anumite situatii sa le rectifici.

Am auzit si cazuri in care cetatenii nu vor sa-si declare domiciliul, numele parintiilor, CNPul, copiii, starea civila, altii nu stiu sa scrie, alti vin direct cu scandal. Inteleg de ce sunteti cateodata nervosi, mai ales cand cati de cazuri neprevazute in lege sau in radiograme si nimeni nu stie cum sa le rezolve. Cel mai bun caz ar fi schimbarea legilor astfel incat sa se puna mai multa responsabilitate pe cetatean. Dai acolo declaratii, si daca minti, direct 5 ani puscarie, amenzi penale, etc
Nu o sa vedeti dvs. sa se dea declaratii pe proprie raspundere la evidenta si doar atat. In Romania si asa se cred multi destepti si ar da la declaratii de ar sta functionarii numai la panda dupa ei ca sa-i bage la mititica. Oricum e bine ca ne-ati instruit cu privire la uzufructuar si nudul proprietar. E bine sa primesti sfaturi de la cei care se si pricep sa le dea, iar daca exista unele persoane care chiar cunosc despre ce se vorbeste in propozitie, e bine sa impartaseasca din cunostintele lor si cu cei care, inca, nu stiu.
Speta: pentru persoanele cu dizabilitati care sunt netransportabile in cazul in care isi pierd certificatele de stare civila si nu au nici banii necesari pentru a veni notarul la domiciliu in vederea imputernicirii, printr-o procura speciala, a unei persoane care sa-i reprezinte la starea civila, cum se procedeaza? Conform metodologiei vechi, nr.1, se prezenta o alta persoana cu o adeverinta medicala din care sa rezulte ca persoana este netransportabila si cu aprobarea primarului se elibera certificatul. In metodologia noua HG 64/2011 nu se mai prevede acest lucru.:-/
În care cazuri eliberați CIP-lipsa dovadă adresa de domiciliu și în care cazuri folosiți anexa 14 cu verificarea în teren? Pe lângâ anexa 14 solicitați și documente din care să identificați proprietarul&preluați consimțământul?
Ultima modificare: Marți, 24 Septembrie 2013
dariana42, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Eliberarea primului act de identitate Justitiarul71 Justitiarul71 Conf.art.15, alin 2 din OG 97/2005 republicata eliberarea primului act de identitate nu se poate face pe baza de procura speciala. Intrebare: Cum se procedeaza ... (vezi toată discuția)
Obtinere carte de identitate pentru cetatean roman stabilit in serbia AnaLuana AnaLuana Buna ziua, Verisoara mea, nascuta in 1962 in Romania, a trait de la varsta de 2 ani in fosta Iugoslavie, actual Serbia. Parintii ei sunt mama romanca, tatal ... (vezi toată discuția)
Cetatean roman-american cu domiciliul stabil in sua ,c.i. provizorie in romania ili47 ili47 Buna , situatia este urmatoare *cetatean roman-american stabilit de 20 de ani in SUA *cu ocazia dobandirii casa si teren .Notarul cere dovada cetateniei ... (vezi toată discuția)