avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 499 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... acte de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

acte de proprietate

Bunicii mei au cumparat un teren in 1962 si au facut doar o chitanta de mana cum unul vinde si celalalt cumpara, dar, fara martori si chitante cum au dat/primit banii. Aceste "acte" s-au pierdut, existand doar copiii xerox la o parte din ele.
De atunci si pana in prezent toate taxele au fost platite de noi dar pe numele vechiului proprietar.
Fostul proprietar a decedat si de urmasii lui nu mai stim nimic(ultima data erau plecati din tara).Acestia nu stiau ca nu s-a facut acte pe teren.
Cum putem proceda pentru a face actele pe acest teren.Bunicii au decedat.
In urma cu cateva zile un CONSILIER LOCAL s-a interesat de acel teren si de existenta actelor de proprietate.
Cel mai recent răspuns: avTodincaVeronica , utilizator 23:28, 15 Iunie 2008
parerea mea este ca se poate intenta atit o actiune in costatarea dreptului de proprietate prin uzucapiune, posesia si folosinta se pot dovedi si cu martori, dar si o actiune prin care instatnta sa pronunte o hot. care ssa tina loc de contract de v-c, hot, pe baza carora se poate face inscrierea in cartea funciara.
ªi opinia mea este în acelaşi sens cu irijor:
Fiind înscris în cf vechiul proprietar, existând un act sub semnătură privată din anul 1962 încheiat de bunicii utilizatorului cu vechiul proprietar, se poate merge pe 2 variante:
- invocarea uzucapiunii;
- pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de contract de vânzare cumpărare,
cu următoarele precizări:
1. este necesar a fi citat vânzătorul sau moştenitorii acestuia, pentru că trebuie chemaţi în judecată în contradictoriu.
2. Atenţie!, în cazul uzucapiunii trebuie îndeplinite cumulativ nişte condiţii.
3. este absolut necesară angajarea unui avocat care, pe baza actelor prezentate şi a probelor ce se propun de partea interesată a fi administrate ulterior în instanţă, va alege calea cea mai rapidă şi cu sorţi de izbândă.
De asemenea, utilizatorul trebuie să facă dovada că este singurul moştenitor al bunicilor, pentru a avea calitate procesuală activă, în caz contrar - nu s-a dezbătut succesiunea după bunicii cumpărători - acţiunea 8oricare ar fi aceasta) va fi respinsă pentru lipsa calităţii...;)
Actualul Cod civil este in vigoare din 1865.
De atunci si pana in prezent, Ardealul si Bucovina de Nord au fost sub ocupatie straina de mai multe ori, astfel ca, chiar si acum sunt situatii in care, la dobandirea dreptului de proprietate prin uzucapiune se mai aplica Codul Civil Austriac si Cutuma Maghiara. Sistemul de carti funciare tine evidenta imobilului si proprietarii pe care i-a avut de-al lungul timpului, spre deosebire de Registrele de Inscriptiuni si Transcriptiuni, in care este inscris proprietarul si bunurile pe care le-a avut de-a lungul timpului.

In cazul dumneavoastra, pe baza acelui act sub semnatura privata, ar fi fost bine sa mergeti la Primarie si sa fiti inscrisi in Registrul Agricol si sa platiti impozit ca un adevarat proprietar. In cazul in care vanzatorul si cumparatorul din contractul initial sunt decedati, pentru promovarea unei actiuni care sa tina loc de act autentic, se judeca mostenitorii cumparatorului cu mostenitorii cumparatorului. Ar fi bine sa discutati cu acestia din urma inaite sa-i dati in judecta si sa le spuneti ca daca nu se opun actiunii, nu vor plati cheltuieli de judecata.
Insa, in functie de actele concrete pe care le vede si le citeste, avocatul va stabili cum sa va inscrieti dreptul de proprietate.
1) Am verificat pe chitantele de plata a impozitului si, intradevar, pe o parte din ele s-a scris "platit prin ......",dar nu pe toate si mai ales nu pe ultimile de cand chitantele se fac pe calculator ;
2) Chitantele facute in 1962 s-a pierdut, acum mai avem doar niste copii xerox ale lor care nu cred sa aiba valoare;
3) La moartea bunicului s-a facut succesiunea, dar ne existand acte concrete pe acel teren nu a putut fi luat in discutie ca obiect de impartire.Bunica a murit de curand si nu s-a facut succesiunea.Mostenitori actuali sunt trei frati, toti in parte egala, dar pentru acel teren doi dintre ei cedeaza toate drepturile celui de al treilea ;
4) Cum putem chema in judecata mostenitorii vanzatorului daca nu mai stim nimic de ei?

DACA IN MOMENTUL INCEPERI DEMERSURILOR APARE UN "MOSTENITOR" SURPRIZA CARE POATE AVEA ACCES LA MAI MULTE DATE SI ACTE CU PUTIN "AJUTOR"?
Dacă bunicii au cumpărat cât timp erau căsătoriţi, bunul era comun. Dacă bunicul a decedat şi după el s-a dezbătut succesiunea, cine au fost moştenitorii? Dacă bunicii erau căsătoriţi la data decesului bunicului, bunica era moştenitoare, dar a fost singura moştenitoare sau cu descendenţii?
Dacă bunica a fost singura moştenitoare acceptantă a moştenirii, trebuie dezbătută succesiunea după bunica şi moştenitorii legali ai acesteia voe avea calitate procesuală activă în instanţă.
Dacă bunica nu a fost singura moştenitoare a bunicului dv., calitate procesuală activă vor avea şi moştenitorii bunicului.
Dacă vânzătorii au decedat, se va proceda la fel. Se vor face demersuri la Primărie pentru a stabili dacă mai trăiesc, în caz contrar se vor căuta moştenitorii acestora, ca în cazul bunicilor dv. Astfel, vânzătorii sau moştenitorii acestora vor avea calitate procesuală pasivă.
Angajaţi un avocat pentru a nu avea surprize ! ;)

Alte discuții în legătură

Uzucapiune gigelas gigelas Buna seara, Un teren cumparat in 1960 pe baza de chitanta de mana (o am in original). A fost cumparat de un bunic,ce a decedat in 1983. Terenul este lipit ... (vezi toată discuția)
Calitate procesuala liamic43 liamic43 A cumpara un teren in 1990.,cu cv.,teren mostenit de vanzator cu contract succesiune de la sora.In 2005,A face cadastrul si rezulta o suprafata mai mare decat ... (vezi toată discuția)
Dobandire act de proprietate sebastianSud sebastianSud As avea nevoie de ajutorul cuiva in legatura cu dobandirea actului de proprietate pentru un teren intravilan pe care s-a construit si o casa. Terenul a fost ... (vezi toată discuția)