avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... credit- fidejusor
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

credit- fidejusor

sotii a si b au contractat un credit de la o banca. pentru incheierea contractului a fost necesara si aducerea unui fidejusor (c). in acelasi timp, imprumutatii a si b au adus si o garantie imobiliara, imobilul lui d, asupra caruia s-a constituit o ipoteca.
la un moment dat, imprumutatii nu au mai achitat ratele, iar d (cel cu imobilul ipotecat) a inceput sa achite obligatiile de plata de teama sa nu isi piarda casa. precizez ca nu s-a ajuns la stadiul inceperii executarii silite pt neexecutarea contractului de credit.
in acest moment d doreste sa isi recupereze banii platiti in locul imprumutatilor. care ar fi actiunea pe care ar trebui sa o promoveze: o actiune in regres, o actiune pe imbogatire fara justa cauza?
in alta ordine de idei, in contractul de credit, fidejusorul (c) a renuntat la beneficiile de discutiune si de diviziune.
d se poate indrepta si impotriva fidejusorului sau doar impotriva celor 2 titulari de contract, a si b?
Cel mai recent răspuns: ContSters22096 , utilizator 16:52, 15 Aprilie 2011
Actiunea in regres sau sau actiune personala intemeiata pe gestiunea de afaceri si nu pe plata lucrului nedatorat, fiindca nu exista o plata facuta din eroare, ci una voita.
Ultima modificare: Marți, 12 Aprilie 2011
ContSters181996, utilizator
emma_woodhouse a scris:

Fidejusorul care a platit intreaga datorie are o actiune in regres ,atat contra debitorilor principali cat si impotriva cofidejusorului, care nu este tert ci este obligat in acelasi raport juridic ca si C si alaturi de acesta.
Potrivit art. 1674 Cod civil, "Cand mai multe persoane au garantat pentru unul si acelasi debitor si pentru una si aceeasi datorie garantul ce a platit datoria are regres contra celorlalti garanti pentru portiunea ce priveste pe fiecare".
Deci d va putea pretinde partea sa de datorie achitata de la c, fiind o actiune divizibila.
Beneficiul de diviziune nu se poate invoca in raporturile dintre cofidejusori, ci numai in raporturile dintre creditor si fidejusori.

Aceste prevederi ale art.1674 isi au aplicabilitate numai in cand plata garantului este facuta in conditiile de la art.1673 (cele 4 conditii). Ori daca creditul nu este declarat scadent, (singura din cele 4 conditii, care poate fi luata in considerare in speta prezentata, dar care nu exista nici ea, daca platile s-au facut inainte de scadenta, iar fidejusorul nu a platit intreaga datorie ), este cel putin discutabil acest drept de regres, iar intemeierea unei eventuale actiuni pe acest motiv, la fel de discutabila. Bineinteles ca "speta" trebuie cunoscuta in detaliu, cu inscrisurile corespunzatoare ce dovedesc orice tip de act juridic efectuat, de fiecare dintre protagonisti, conditiile si momentul efectuarii, insa eu vad speta, generic vorbind, in felul indicat de mine initial.
Ultima modificare: Marți, 12 Aprilie 2011
ContSters36411, utilizator
emma_woodhouse a scris:

Actiunea in regres sau sau actiune personala intemeiata pe gestiunea de afaceri si nu pe plata lucrului nedatorat, fiindca nu exista o plata facuta din eroare, ci una voita.

Nu prea sunt de acord nici cu administrarea (gerarea) intereselor altuia (art.986 si urm. C.civ.), administrarea in sine, ca "fapt licit si voluntar" se refera la o gestiune de afaceri, care poate cuprinde si plata unor credite, ca parte a administrarii, dar nu cred ca poate fi aplicata in speta de mai sus, deoarece plata voluntara facuta de garant, ca act voluntar, are caracterul unui act juridic, si numai obligatia de restituire a celui ce a primit se naste in temeiul unui fapt juridic. Plata garantului este voluntara ca plata, dar facuta din eroare asupra calitatii sale, considerandu-se un obligat la plata anterior daclararii scadente a intregului credit de catre banca,eroare care, subliniez, ii si determina plata!!! Repet, este parerea mea si ...tin la ea.:)
Ultima modificare: Marți, 12 Aprilie 2011
ContSters36411, utilizator
ar trebui trimisa vreo notificare celor care au contractat creditul anterior sesizarii instantei de judecata?
este vorba despre persoane fizice
In sensul art.720 indice 1 C.pr.civ., pentru convocare la conciliere prejudiciara, nu. O notificare in sensul in care doriti sa demonstrati instantei buna credinta si intentia unei rezolvari amiabile a litigiului, desi nu este obligatorie, nu cred ca ar fi daunatoare.(dar nici extrem de folositoare :)). Eu va sfatuiesc insa sa o faceti, prin posta cu confirmare de primire, cu indicarea punctului dvs. de vedere, a temeiurilor de fapt si a pretentiilor fata de cei pe care ii notificati. Dar si cu specificatia ca asteptati un raspuns in termen de 3 zile de la primirea notificarii. Repet, nu este obligatoriu.

Alte discuții în legătură

Lamuriri contract fidejusiune Nafets Nafets Buna ziua, Va rog mult, explicati-mi ce inseamna urmatorul paragraf: Fidejusorul are dreptul de a invoca beneficiul de discuţiune, beneficiul de ... (vezi toată discuția)
Fidejusori getuta getuta Buna seara . Pot fi numita fidejusor daca nu am domiciliul in teritoriul jurisdictional al tribunalului judetean la care trebuie sa se dea obligatia ? (vezi toată discuția)
Urmarire avalist CORINA CONSTANTIN CORINA CONSTANTIN Buna ziua!Am calitatea de fidejusor intr-un contract de imprumut contractat de un SRL.In contractul de credit, la cap. Garantii, apar eu cu o garantie ... (vezi toată discuția)