avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 196 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... distanta intre case
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

distanta intre case

BUNA, SUNT NOUA PE AICI .A-SI VREA SA INTRE , DACA STIE CINEVA CARE ESTE DISTANTA LEGALA INTRE 2 CASE, SAU MAI BINE ZIS , DISTANTA INTRE GARDUL CURTII MELE SI CASA VECINULUI
DE CE VA INTRE ASA CEVA...PARINTII MEI SI-AU FACUT O CASA , IN IASI, SI-AU FACUT FOSA, DEOARECE NU ESTE CANALIZARE, SI VECINUL LOR ARE CEVAS CU EI:BA CA S-AU SUPARAT CA SI-AU FACUT AI MEI GARD SI NU MAI VEDE NIMIC LA NOI IN CURTE, BA CA FOSA E PREA APROAPE, DAR EI AU CASA ASEZATA EXACT SUBT GARDUL ALOR MEI, NU AU LASAT NICI MACAR O PALMA DE PAMANT INTRE CASA LOR SI GARDUL ALOR MEI, SI CAND FAC FOCUL IESE TOT FUMUL IN CURTE LA NOI
VREAU DECI SA STIU CARE ESTE DISTANTA PE CARE TREBUIA SA O LASE INTRE CASA LUI SI GARDUL MEU, MAI ALES CA ARE SI 2 GEAMURI CARE DAU IN CURTE LA MINE , PENTRU CA NOI NU LE-AM ZIS NICIODATA NIMIC, DAR EL UMBLA PE LA PRIMARIE CA NE-AM FACUT NOI FOSA
VA ROG SA-MI RASPUNDA CINEVA
MULTUMESC MULT:D
hornea alina a scris:

Parerea mea este ca e mult prea mult sa postam toata legea aici. Nu mai intelege nimic edisor.Sa nu uitam ca nu are studii de specialitate si nu stie sa interpreteze legea.


Am incercat si eu un subiect asemanator, vizavi de distantele pe care trebuie sa le respectam in cazul unei constructii cu toate ca : "de drept ", cei ce trebuiesc sa ne dea mai multe relatii cu privire la aceste aspecte sunt arhitectii si cei din primarie /urbanism . Dupa cum stim legile se schimba de la an la an si nefiind juristi nu stam sa vedem ce HG,OG,O......au mai aparut pe domenii si suntem pusi in situatia de a afla dupa ca defapt ce era nu mai este.
Dupa primirea raspunsului din partea consilierului , am solicitata mai multe date , insa pana la urma mi-am raspuns singur (dupa o indelunga cautare a normativelor si a legii , de nu sunt de meserie sa ma duc direct la lege)
In codul civil am gasit :

Distanta minima pentru fereastra de vedere
Art.633 - (1) Este obligatorie pastrarea unei distante de cel putin doi metri între fondul, îngradit sau neîngradit, apartinând proprietarului vecin, si fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrari ce ar fi orientate catre acest fond.
(2) Vederile piezise spre fondul învecinat sunt interzise la o distanta mai mica de un metru.
(3) Distanta se calculeaza de la punctul cel mai apropiat de linia de hotar, existent pe fata zidului în care s-a deschis vederea sau, dupa caz, pe linia exterioara a balconului, pâna la linia de hotar.

O seara buna
Doamna ,conform art.612,613,614 cod civil,distanta dintre gardul (linia de hotar) si zidul vecinului pe care se afla ferestre trebuie sa fie de minim 19 decimetri. Nimeni nu poate avea vedere in curtea vecinului de nu va fi o distanta de cel putin 19 decimetri intre zidul pe care are ferestre si linia de hotar ce desparte cele doua propietati ( citez din memorie).In acest sens,promovati actiune civila ,solicitati admiterea probei cu expertiza,avand drept scop masurarea distantei dintre zidul vecinului pe care are ferestre si linia de hotar ce desparte cele doua propietati.Solicitati instantei de judecata obturarea ferestrelor de pe zidul vecinului care se afla la o distanta mai mica de 19 decimetri de gard.In mod cert veti avea castig de cauza.Am reprezentat in instanta in doua asemenea situatii,si am castigat.
Ultima modificare: Duminică, 9 August 2009
andymaurul, utilizator
Distanta dintre doua cladiri alaturate este reglemeentata de ORDINUL 119/04.02/2014 al Ministerului Sanatatii pentru aprobarea Normelor de igiena si sanatate publica privind mediul de viata al populatiei
ART. 1
Se aprobă Normele de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei, prevăzute în anexa
care face parte integrantă din prezentul ordin.
ART. 2
Normele de igienă şi sănătate publică sunt obligatorii, potrivit legii, pentru toate unităţile din sistemul
public şi privat, precum şi pentru întreaga populaţie.
ART. 3
Nerespectarea normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei atrage
răspunderea disciplinară, administrativ-materială, civilă ori, după caz, penală, în sarcina persoanelor vinovate
de abaterile săvârşite.
ART. 4
La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă Ordinul ministrului sănătăţii nr. 536/1997 pentru
aprobarea Normelor de igienă şi a recomandărilor privind mediul de viaţă al populaţiei, publicat în Monitorul
Oficial al României, Partea I, nr. 140 din 3 iulie 1997, cu modificările ulterioare.
ANEXA 1
NORME
de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei
ART. 1
În înţelesul prezentelor norme, următorii termeni se definesc astfel:
a) încăpere de locuit - încăperile cu funcţii de cameră de zi şi dormitoare;
CAPITOLUL I
Norme de igienă referitoare la zonele de locuit
ART. 3
(1) Amplasarea clădirilor destinate locuinţelor trebuie să asigure însorirea acestora pe o durată de minimum
1 1/2 ore la solstiţiul de iarnă, a încăperilor de locuit din clădire şi din locuinţele învecinate.
(2) În cazul în care proiectul de amplasare a clădirilor evidenţiază că distanţa dintre clădirile învecinate este
mai mică sau cel puţin egală cu înălţimea clădirii celei mai înalte, se va întocmi studiu de însorire, care să
confirme respectarea prevederii de la alin. (1)
.

Se adauga restrictiile sau limitarile din Regulamentul general si local de Urbanism (vedeti PUD constructie vecin -se solicita la Primarie)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anularea certificatului de urbanism si a autorizatiei de construire socrate111 socrate111 buna ziua.Ce proceduri potrivit legii pot initia in vederea anularii certificatului de urbanism emis precum si autorizatiei de construire de catre primarie, in ... (vezi toată discuția)
Urbanism - emitere autorizatii de constructie editaama editaama intr-o institutie publica se poate ca o persoana angajata ca muncitor intr-un alt compartiment decat cel de urbanism fara o dispozie data de primar, sa ... (vezi toată discuția)
Certificat de urbanism maria isabela maria isabela Se poate elibera certificat de urbanism pentru o cladire deja construita? (vezi toată discuția)