avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 380 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Acciza la gaze
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Acciza la gaze

Am constatat dupa postarile unor utilizatori ca unii nu au acciza pe factura de gaz.

Aveti trecute cumva rubrica separata acciza pe factura de gaz?

Si daca aveti sau nu la ce furnizor se intampla sa fie sau nu si ce suma ca la unii vad ca este trecuta dar este 0.

Multumesc.
Ultima modificare: Joi, 14 Aprilie 2011
w_v_w_v, utilizator
Da domnisoara se pare ca aveti dreptate.Se iau din a 31 dar trebuia sa ia 0.04%pe zi si mie mi-au luat 0.05% pe zi si nici acciza nu trebuia sa mi-o incaseze pe factura asociatiei.

Daca stiam ca fac asta ramaneam in continuare cu gazul pe "persoana fizica".Inca nu am aflat cum se calculeaza acciza in functie de ce?Procent fix? Daca ma poate ajuta cineva.Ca parca vad ca pe langa faptul ca mi-au pus-o pe factura au calculat-o si gresit.
Ultima modificare: Marți, 19 Aprilie 2011
unlocatar, utilizator
La aproape 30 zile am primit raspuns de la ANRE.
Solicitarea suna asa

1 Procentul de penalizari aplicat in facturi este de 0.05% procent care nu este corect intrucat a fost modificat de anul trecut la 0.04% conform codului de procedura fiscala
Art 120 Dobanzi alinetul 1 si 7.

Link direct catre articolul 120(va trebui sa asteptati citeva secunde dupa deschidere)
[ link extern ]

2 Acciza
Spre deosebire de ceilati furnizori care nu aplica acesta ACCIZA intrucat Asociatiile de Proprietari intra la categoria scutiri Gaz Sud aplica acesta ACCIZA.

Link direct catre Codul Fiscal art

ART. 206,60Scutiri pentru produse energetice şi energie electrică
(va trebui sa asteptati citeva secunde dupa deschidere)
[ link extern ]


3 Numarul de zile de la care se calculeaza penalizarile

data scadenta este calculat din momentul emiterii de catre Gaz Sus si nu dupa cum spune in legea 51/2006 Legea serviciilor comunitare de utilităţi publice 15 zile de la data primirii iar zilele socotite trebuie sa fie lucratoare.


Legea 51/2006 Legea serviciilor comunitare de utilităţi publice gasim urmatoarele:

SECTIUNEA a 4-a

Furnizarea/prestarea, contractarea şi facturarea serviciilor de utilităţi publice
Art. 42. - (1) Furnizarea/prestarea unui serviciu de utilităţi publice se realizează în una dintre următoarele modalităţi:
[...]
(9) Factura pentru serviciile furnizate/prestate se emite cel mai târziu până la data de 15 a lunii următoare celei în care prestaţia a fost efectuată. Utilizatorii serviciilor de utilităţi publice, persoane fizice sau juridice, sunt obligaţi să achite facturile reprezentând contravaloarea serviciilor furnizate/prestate în termenul de scadenţă de 15 zile lucrătoare de la data primirii facturilor; data emiterii se înscrie pe factură. Termenul de scadenţă privind plata facturii se ia în calcul începând cu data primirii facturii.
(10) Neachitarea facturii de către utilizator în termen de 30 de zile de la data scadenţei atrage penalităţi de întârziere stabilite conform reglementărilor legale în vigoare, după cum urmează:
a) penalităţile se datorează începând cu prima zi după data scadenţei;
b) penalităţile sunt egale cu nivelul dobânzii datorate pentru neplata la termen a obligaţiilor bugetare;
c) valoarea totală a penalităţilor nu va depăşi valoarea facturii şi se constituie în venit al operatorului.
(11) Dacă sumele datorate, inclusiv penalităţile, nu au fost achitate după 45 de zile de la primirea facturii, operatorul poate întrerupe furnizarea/prestarea serviciului cu un preaviz de 5 zile lucrătoare şi are dreptul să solicite recuperarea debitelor în instanţă.
(12) Reluarea furnizării/prestării serviciului se face în termen de maximum 3 zile de la data efectuării plăţii; cheltuielile aferente suspendării, respectiv reluării furnizării/prestării serviciului, se suportă de utilizator.

Iar undeva mai sus la articolul 2

b) autoritati de reglementare competente - Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice, denumita in continuare A.N.R.S.C.,Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei, denumita in continuare A.N.R.E., Autoritatea Rutiera Romana, denumita in continuare A.R.R., sau autoritatile administratiei publice locale, dupa caz;


La realizarea contractului cadru pentru furnizorii de gaz nu trebuia ca ANRE sa tina cont de acesta lege unde este trecut ca autoritate de reglementare?

Am observat ca in cazul electricitatii se respecta aceasta lege. in care sunt acordate 15 zile perioada de scadenta socotite de la data primirii +30 zile de gratie de la scadenta si in caz de neplata nici in a 46 zi de la primirea facturii se percep penalizari din prima zi de dupa scadenta adica din a 16 zi.


iar raspunsul il gasiti aici.
1
[ link extern ]
2
[ link extern ]

Impreuna cu doamna w_v_w_v am rezolvat toate problemele.Problema legata de zile respectiv solicitarea nr 3 a fost rezolvata prin incadrarea gresita la consumatori noncasnici de catre GAZ Sud.

Acum eu astept indreptarea situatiei de cei de la Gaz Sud doamnea de la furnizorul sau.
Ultima modificare: Miercuri, 11 Mai 2011
unlocatar, utilizator
Pana sa primesc mult asteptatul raspuns de la Gaz Sud ,
Intre timp m-am adresat din nou ANRE cu inca 2 probleme observate.

4 Data Scadenta in zi nelucratoare


Conf Ordin nr. 77/10.09.2009 VII Răspunderea contractuală art 10 alin (2), daca data scadenta este in zi nelucratoare, trebuia sa se prelunageasca pana la prima zi lucratoare ceea ce nu se intampla la Gaz Sud conform facturii aferenta lunii martie emisa la 1 Aprilie 2011.
Aceasta greseala o gasim si pe toate facturile emise pentru aceasta locatie pana la data trecerii contractului pe asociatia de proprietari cat si pe facturile individuale ale locatarilor.

5. Incasarea greita a taxei la semnarea contrcatului de 100lei +tva(124 lei)

Aceasta taxa ne-a fost luata la semnarea contractului intrucat am fost incadrati gresit la consumatori non casnici datorita necunoasterii prevederilor legale de GAZ SUD.



Anre mi-a rspuns din nou

[ link extern ]

Gaz Sud imi emite raspuns cu intarziere si spune ca sa imi iau adio de la bani iar oficial imi zice ca sa merg asa aiurea sa cer eu banii la stat.
Pag 1
[ link extern ]
pag 2
[ link extern ]
M-am enervat si am cautat pe net la ANRE pe site la legislatie si am gasit standardele de performanta unde scrie ca trebuia sa imi dea raspuns in 15 zile in caz contrar trebuie sa imi dea despagubiri(Ord. 37 din 2007 privind aprobarea Standardului de performanta pt activitatea de furnizare a gazelor naturale.pdf)
[ link extern ]

si se pare ca vor sa imi dea 240 lei despagubiri.

Nu vor insa sa imi dea acciza desi au vrut initial da le-am spus ca au calculat gresit.Ulterior au vazut ca o calculasera gresit dar refuza sa mi-o dea ei cica sa merg la stat.
ANRE spune ca sa stau linistiti ca GAZ SUD trebuie sa imi dea toti banii pana la 30 iunie.

Vreo idee???
Ultima modificare: Vineri, 24 Iunie 2011
unlocatar, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalizari furnizori direct din a 16 zi(la gaz cei cu puncte cardinale in denumire)) unlocatar unlocatar Buna ziua E normal ca un furnizor sa aplice penalizari direct din a 16-a zi? Nu ar trebuis sa fie 15+30 zile si apoi sa calculeze din a 16 zi ?Ei ... (vezi toată discuția)
Abuz gdf suez abhramovici abhramovici Locuiesc cu chirie intr-un bloc din Brasov.In data de 1 aprilie cei de la GDF Suez mi-au facut o \\"pacaleala\\" sigilandu-mi contorul de gaz pt neplata unei ... (vezi toată discuția)
Afisare intretinere mnmgfd mnmgfd Va rog sa imi spuneti cate zile trebuie afisata intretinerea la vizier? Multumesc! (vezi toată discuția)