avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 634 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Actele necesare pentru introducerea unei actiuni de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Actele necesare pentru introducerea unei actiuni de divort

Buna ziua,
Ptr deschiderea actiunii de divort ce acte ar trebui sa prezint ?
Cam cat ar dura pana la pronuntarea divortului daca suntum de acord cu toate punctele in privinta copilului, pensie, nume dupa divort, etc ... ?
Multumesc.
In cazul unei anchete sociale unde trebuie sa ma adresez?
La directia ptr protectia copilului ?
nu dumneavoastra va adresati. Instanta va dispune efectuarea anchetei sociale de catre autoritati in timpul procesului
Cand formulati actiunea de divort va fi chemata in calitate de parata si Autoritatea tutelara- Primaria
Ultima modificare: Miercuri, 20 Aprilie 2011
ContSters82289, utilizator
Va multumesc mult
Deasemenea se poate divorta rapid si prin procedura medierii, in conformitate cu prevederile Legii 192/2006, dupa cum urmeaza:
ART. 64
(1) Pot fi rezolvate prin mediere neîntelegerile dintre soti privind continuarea casatoriei, exercitiul drepturilor parintesti, stabilirea domiciliului copiilor, contributia parintilor la întretinerea copiilor, precum si orice alte neîntelegeri care apar în raporturile dintre soti cu privire la drepturi de care ei pot dispune potrivit legii.
(2) Întelegerea sotilor cu privire la desfacerea casatoriei si la rezolvarea aspectelor accesorii divortului se depune de catre parti la instanta competenta sa pronunte divortul.
ART. 65
Mediatorul va veghea ca rezultatul medierii sa nu contravina interesului superior al copilului, va încuraja parintii sa se concentreze în primul rând asupra nevoilor copilului, iar asumarea responsabilitatii parintesti, separatia în fapt sau divortul sa nu impieteze asupra cresterii si dezvoltarii acestuia.
ART. 66
(1) Înainte de încheierea contractului de mediere sau, dupa caz, pe parcursul procedurii, mediatorul va depune toate diligentele pentru a verifica daca între parti exista o relatie abuziva ori violenta, iar efectele unei astfel de situatii sunt de natura sa influenteze medierea si va decide daca, în asemenea circumstante, solutionarea prin mediere este potrivita. Dispozitiile art. 54 sunt aplicabile în mod corespunzator.
(2) Daca, în cursul medierii, mediatorul ia cunostinta de existenta unor fapte ce pun în pericol cresterea sau dezvoltarea normala a copilului ori prejudiciaza grav interesul superior al acestuia, este obligat sa sesizeze autoritatea competenta.
Astfel incat, Acordul de mediere care rezulta in urma intelegerii d-voastra va fi depus in instanta, iar instanta va da o hotarare in acest sens.
In sensul celor prezentate, inclusiv partajul se poate solutiona pe aceasta cale, astfel ca odata cu divortul poate fi terminat si partajul.
Informarea cu privire la mediere este gratuita conform legii, iar mediatorii se gasesc pe pagina www.cmediere.ro in Tabloul mediatorilor,
Ultima modificare: Miercuri, 20 Aprilie 2011
ContSters202274, utilizator
Multumesc ptr raspuns,
eu stiam ca nu pot apela la un mediator daca din casatorie exista un copil.
In cazul in care noi vrem sa divortam si in urma medierii, va trebui sa ne adresam instantei judecatoresti.
Problema mai complicata a fost ca din cauza unui proces, la care eu si sotia suntem parte parata. In urma apelarii la un mediator singura solutie care am gasit-o a fost sa divortam,eu am fost cel care a zis, singura care n-a fost de acord a fost sotia, fapt ce a afectat chiar si pe mediator. Este o problema mai delicata la care am gasit singura solutie, mediatorul fiind foarte afectat de cele intamplate, ne-a oferit inca o sedinta gratuita pentru a avea timp, mai ales noi sa ne gandim bine asupra divortului .
Va multumesc ptr solutie si chiar cred ca mediatorul are o parte importanta in litigiile aparute

Alte discuții în legătură

Divort culpa comuna marinescucorneliu marinescucorneliu buna ziua, sotia mea a depus actele de divort din culpa comuna. Pe instiintarea de divort e trecut la probatoriu ancheta sociala,( avem un copil impreuna) ... (vezi toată discuția)
Divort nucusor nucusor se poate divorta la notar??cit dureaza,cit costa ,si ce acte sunt necesare?se poate face un fel de \"imparteala a lucrurilor la notar daca cei doi sunt de ... (vezi toată discuția)
Divort daniela70 daniela70 Buna ziua! Sotul meu doreste sa-i dau acordul pentru depunerea cererii de divort. Mentionez ca avem un copil minor , un apartament si o masina, dobandite ... (vezi toată discuția)