avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 188 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Kitsch
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Kitsch

Kitsch-ul e destul de greu de definit pentru ca trebuie ca definitia sa fie astfel conceputa incat sa dobandim o unealta prin care sa putem desparti cu usurinta arta veritabila de oroare. E dificil, pentru ca adeseori suntem tentati sa definim tot ceea ce nu ne place ca fiind kitsch.
Ce caractere ar trebui sa aiba o anumita productie ca sa o definim ca fiind kitsch?
- kitsch-ul nu face niciodata apel la emotie ci la reguli, adica kitsch-ul va respecta cu strictete si cu totul fara sens niste reguli de forma, continut, prezentare, etc.,
- kitsch-ului nu-i veti putea niciodata aduce critici in privinta regulilor, pentru ca kitsch-ul porneste de la ideea gresita ca arta este legata de un set de reguli ce se poat invata, consecinta fiind ca tehnica este absolutizata;
- chiar daca nu face apel la emotie, kitsch-ul face apel la sentiment, fiind un fel de "arta sentimentala".
- kitsch-ul nu numai ca pune forma inaintea fondului ci absolutizeaza forma ignorand fondul.
Primul exemplu de kitsch care-mi vine acum in minte este haiku in limba romana #-o .
1. Haiku este o forma de poezie in japoneza care se caracterizeaza prin:
- suprapunerea a doua idei sau imagini din care macar una este observata direct sau se intampla/apare adesea;
- e compus din 17 mora NU 17 SILABE pentru ca limba japoneza pune mare importanta asupra morei, folosind morele iar nu silabele ca bazaa sistemului fonologic.
- contine o referinta la anotimpuri
2. Kitsch-ul apare din faptul ca un haiku in limba romana va avea 17 silabe chiar daca IN ROMANA acesta regula e o simpla forma fara fond si fara sens. Mora e altceva decat o silaba iar daca in japoneza respectarea regulei 5-7-5 more in cele trei strofe aduce o muzicalitate aparte haiku-lui, in romana devine doar o maimutareala.
Dar, cum spunea prietenul Seneca: " Longum iter est per praecepta, breve et efficax per exempla" sa dam cuvantul maestrilor kitsch-ului numit "haiku romanesc"

Primul ghiocel -
Colind bucuroasă pe
Calea Lactee

:O
Am incercat si eu un haiku ceva mai plin de sens si a iesit:
Broasca din balta
Scoate limba roz iar
Musca e papa

:P
Daca ati auzi vreodata de o doina de catanie cantata gatuit in japoneza: "Doina lui Shinmen Musashi-no-Kami Fujiwara no Genshin" cred ca v-ati sparge de ras. Bun, ati prin ideea, nu-i asa?
oare arta este emotia cuiva? este toata lumea de acord cu afirmatia asta? dar ce ne facem cu arta conceptuala ...? daca mergem pe ideea ca arta este o emotie, atunci tocmai am exclus o parte buna din arta contemporana.
in ceea ce priveste cazul manzoni nu stiu daca intentia incipienta a fost o gluma (sau mai degraba o ironie) in masura in care incontestabilul duchamp a fost ferm hotarat sa faca o gluma expunand fantana si cu toatea asta a revolutionat arta sec.20..pornind de la ideea unei anti-arte si a intrebarii ce face ca o opera de arta sa fie considerata arta? nu se pune problema aparitiei unui al 2-lea manzoni, ar fi total absurd ..
so, daca dintre artă şi non-artă este tot mai greu de trasat, dacă nu cumva lipsită de sens...atunci parerea mea personala se indreapta catre concluzia lui goodmann...in momentul in care cautam o definitie a artei sau a operei de arta, problema este rau pusa, rezumand astfel la a recunoaste deci, ca un obiect functioneaza ca opera de arta in anumite circumstante si inceteaza de a mai functiona in altele..cred ca problema kitsch necesita o discutie mai ampla ca nu sunt convinsa daca o combinatie hilara de culori este kitsch sau este doar hilara...
@ livedreams
Pentru mine, care expun oricui vrea sa ma asculte doctrina emotionista, arta inseamna un singur lucru: unica modalitate de comunicare a emotiei. Arta conceptuala imi aduce aminte de Richard Dawkins si de mimetica. Arta conceptuala imi aduce aminte de un banc rasuflat:
La un ospiciu toata lumea stia toate bancurile asa ca nu mai ziceau bancul ci, deoarece bancurile erau numerotate, ziceau doar numarul prin care era identificat un banc. Un vizitator il intreaba pe medicul sef de ce rad pacientii cand unul din ei zice un numar iar medicul ii explica mecanismul. "Incercati si d-voastra!"il indeamna medicul pe vizitator. Acesta zice un numar si toata lumea, inclusiv medicul si asistentii lui rad cu pofta. "E chiar atat de bun?" intreaba vizitatorul. "Nu, insa pe asta nu l-a mai auzit nimeni pana astazi!" zice medicul.

Arta conceptuala are aceeasi natura cu bancul cel nou: nu face doua parale dar atrage publicul.
Sigur ca nu e arta insa asta conteaza prea putin in lumea contemporana. De fapt acesta era mesajul lui Manzoni: "C...lui asta ii zice-ti voi arta?" Atunci na, unul proaspat! (Mesajul e pe conserva)
Ultima modificare: Duminică, 22 Mai 2011
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
Arta si kitsch... Nu-s ”cunoscator” in ale artei - stiu doar ce-mi place si ce nu-mi place...
Kitsch-ul - din ce-am dedus - nu poate fi definit (in adevaratul sens al termenului) asa cum nici arta nu poate fi definita. Se spune, insa, ca frumosul este o conditie in arta sau, ca arta exprima emotia artistului... Ori, daca frumosul este - pana la urma - o emotie (care altul ar fi ”mecanismul” care declanseaza ”frumosul” in ochii privitorului?) si ”uratul” ar trebui sa fie tot o emotie... Si, atunci, de ce sa numim kitsch ”emotia urata” pe care unul sau altul o exprima intr-un anume mod? Poate e nevoie si de ”talent” pentru a exprima emotii - pentru ca emotii au toate fiintele umane, doar ca nu toate au talentul de a le ”reproduce” in... obiecte, versuri, proza etc...
Se mai spune ca arta imita natura... Atunci, kitsch-ul sa fie ceva... contra naturii?

Dupa toate cele de mai sus...
”Tabloul” intitulat ”Frumusete la Piatra Neamt” - ministrul turismului in bratele primarului din localitate - este, cred, expresia clara a kitsch-ului...
Pana si portile termopan ale cetatii incep sa para firesti pe langa... pe langa chestia mentionata.

”Cat despre resorturile interioare care au indrumat intuitia artistica, pictorul a marturisit ca a vazut in cele doua personaje universalul politicii romanesti, intr-o ipostaza a fericirii. Cele doua personaje sunt arhetipale, intr-o ipostaza a fericirii. Pot fi orice persoane, insa privitorul se duce cu gandul la anume oameni concreti. Ca lucrare fundamentala, ea face recurs la arhetipuri, simboluri si personaje reprezentative", a explicat pictorul
(ziare.com)

Personaje reprezentative? :hm: Mai sunt deschise granitele?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

A murit poetul adrian paunescu rosu gheorghe rosu gheorghe Incepand de astazi Flacara poeziei lui ADRIAN PAUNESCU nu mai palpaie, dar ne va lumina neincetat. Odihna vesnica neobositului poet! (vezi toată discuția)
Vreti sa schimbam imnul romaniei? cerda cerda AM FOST CONTEMPORANI CU ....EL,NE-A FACUT COMUNISMUL MAI USOR DE SUPORTAT,NU VRETI CA UNA DIN POEZIILE LUI SA DEVINA IMN NATIONAL? IMPOSIBIL SA NU GASIM CEVA ... (vezi toată discuția)
Regulament scolar Blues Blues Buna. Problema pentru care va solicit un răspuns este următoarea: sunt elev, in cls. a XII-a, iar recent am participat la olimpiada de Lb. si Literatura ... (vezi toată discuția)