avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 486 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Kitsch
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Kitsch

Kitsch-ul e destul de greu de definit pentru ca trebuie ca definitia sa fie astfel conceputa incat sa dobandim o unealta prin care sa putem desparti cu usurinta arta veritabila de oroare. E dificil, pentru ca adeseori suntem tentati sa definim tot ceea ce nu ne place ca fiind kitsch.
Ce caractere ar trebui sa aiba o anumita productie ca sa o definim ca fiind kitsch?
- kitsch-ul nu face niciodata apel la emotie ci la reguli, adica kitsch-ul va respecta cu strictete si cu totul fara sens niste reguli de forma, continut, prezentare, etc.,
- kitsch-ului nu-i veti putea niciodata aduce critici in privinta regulilor, pentru ca kitsch-ul porneste de la ideea gresita ca arta este legata de un set de reguli ce se poat invata, consecinta fiind ca tehnica este absolutizata;
- chiar daca nu face apel la emotie, kitsch-ul face apel la sentiment, fiind un fel de "arta sentimentala".
- kitsch-ul nu numai ca pune forma inaintea fondului ci absolutizeaza forma ignorand fondul.
Primul exemplu de kitsch care-mi vine acum in minte este haiku in limba romana #-o .
1. Haiku este o forma de poezie in japoneza care se caracterizeaza prin:
- suprapunerea a doua idei sau imagini din care macar una este observata direct sau se intampla/apare adesea;
- e compus din 17 mora NU 17 SILABE pentru ca limba japoneza pune mare importanta asupra morei, folosind morele iar nu silabele ca bazaa sistemului fonologic.
- contine o referinta la anotimpuri
2. Kitsch-ul apare din faptul ca un haiku in limba romana va avea 17 silabe chiar daca IN ROMANA acesta regula e o simpla forma fara fond si fara sens. Mora e altceva decat o silaba iar daca in japoneza respectarea regulei 5-7-5 more in cele trei strofe aduce o muzicalitate aparte haiku-lui, in romana devine doar o maimutareala.
Dar, cum spunea prietenul Seneca: " Longum iter est per praecepta, breve et efficax per exempla" sa dam cuvantul maestrilor kitsch-ului numit "haiku romanesc"

Primul ghiocel -
Colind bucuroasă pe
Calea Lactee

:O
Am incercat si eu un haiku ceva mai plin de sens si a iesit:
Broasca din balta
Scoate limba roz iar
Musca e papa

:P
Daca ati auzi vreodata de o doina de catanie cantata gatuit in japoneza: "Doina lui Shinmen Musashi-no-Kami Fujiwara no Genshin" cred ca v-ati sparge de ras. Bun, ati prin ideea, nu-i asa?
Plastica exprimarea:)
Pe mine ma sperie acelasi lucru. Schimbarea brusca a unei situatii materiale precare, printr-un castig, in urma mostenirii unei averi fabuloase a unei matusi decedate, sau un castig la jocul acela 49 din 6:slap:...poate scoate la iveala multe!

1.Fotografia aceea a unui tablou de Grigorescu, care statea cuminte intr-un colt al casei, va fi inramata (si nu oricum) intr-o rama masiva din lemn de o calitate proasta dar bine lacuit;

2.Casutei modeste i se vor atasa turnuri si turnulete, ii va creste o veranda in cel mai nepotrivit loc. La balcon va atarna negresit un Mos Craciun gonflabil.
Fatada aceea zugravita curat va fi acoperita de culoare (cel putin doua) si ii vor fi atasate placi de gresie cu model in relief (de vreo patru feluri);

3.Gradina din jurul casei va fi pustiita. Parul acela care facea doua pere, care putea fi altoit, va fi taiat pe modelul: unde i-a stat radacina acolo ii vor sta si perele, in locul lui crescand un gazon de un verde kitsch:((plin de pitici, ciupercute si alte asemenea ...

4.Baia...ahhh, baia...dar sa lasam asta imaginatiei...

Intr-un cuvant, in casa aceea in care daca aveai vreodata treaba si trebuia sa intri, ba chiar te scuzai ca deranjezi, te vei simti ca intr-un carusel neasigurat din care te astepti oricand sa iasa un monstru cu un candelabru imens pe cap....si cu siguranta o vei ocoli, chiar daca aceasta presupune sa iei alt tramvai!

:coffee:
Ultima modificare: Duminică, 8 Mai 2011
ContSters167247, utilizator
Am inceput sa iubesc kitsch-ul. Imi poate dezvalui multe lucruri!

Kitsch-ul e o adevarata filozofie.

Filozofia omului care devoreaza tot ceea ce este frumos in jurului lui (ca unde altundeva si ce altceva...:slap:) si adapteaza acest frumos "noului lui necesar".

Sa fiu mai explicita:
- am nevoie de asta...indiferent de fond (forma si scopul conteaza);
- vreau sa expun o idee despre ceva care probabil nu ma pasioneaza, si despre care nu am reusit sa citesc prea multe (nu conteaza forma, scopul conteaza)
- dau un copy paste...nu conteaza modul...poate nu am inteles nimic din toata discutia ...indiferent care ar fi ea...(trebuie sa ma remarc cu ceva)

Ehheii...putem lua aranjamente, permutari, combinatii... conform formulelor matematice...
Asta da demonstratie pentru kitsch...unul adevarat!


:hm:Am inteles in sfarsit...scopul conteaza!

:luck:
Ultima modificare: Duminică, 15 Mai 2011
ContSters167247, utilizator


Kitsch-ul e o adevarata filozofie.


O fi. Putem zice ca ORICE e o adevarata filosofie batand cu gratie campii. Relativizam totul pentru ca in felul acesta: "Totul e relativ, fiecare e masura sa, fiecare om face-drege-si-alege intr-un mod unic si valoros, bla-bla-bla" nu mai exista kitsch, urat, imoral, etc.
Da, am auzit de Einstein. Insa relativitatea despre care vorbeste el se refera la faptul ca in ceea ce priveste spatiul nu putem sa avem un sistem de referinta preferential. Cand discutam despre relativitatea aceea "trenul se misca fata de sine" = "sinele se misca fata de tren".
Cand e vorba desre stiinta, arta ori morala, relativitate = absurditate. Aici avem intotdeauna un sistem de referinta preferential, un singur sistem la care ne raportam chiar daca evitam canoanele.

Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Mai 2011
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
"Filosofia kitsch-ului"!
E tare ...
Maine , conform "gandirii" unora am putea discuta si despre "frumusetea" kitsc-ului.
"Subiectivism" , lipsa de pregatire , ignoranta ?
Poate...
A discuta despre "filosofia" uratului , lucrului de mantuiala , a operei pocite , masluite , a lipsei de gust , a surogatului , a universului lipsit de profunzime , dupa parerea mea inseamna , fie ca (iertat sa fiu !) ,ori suntem "plecati" , ori "vorbim discutii"
Probabil ar trebui sa discutam si despre "filosofia lipsei de filosofie".
Cu scuzele de rigoare !
Ultima modificare: Duminică, 15 Mai 2011
Radu Gabrian, Mediator
Da, e filozofia prostului gust. Are adepti. Are principii. Are reguli, culori, marimi si nu in ultimul rand are un scop!

[ link extern ]

O critica e constructiva daca nu pierde din vedere nici unul din adevaruri (alindividului sau al comunitatii) si urmareste lucrarea unora asupra altora intr-un proces ce nu-ti ofera comoditati interioare si nu te scuteste de erori:"creatia mea place maselor, implicit e proasta; place artistilor - neaparat ebuna". Principalul beneficiu al procesului amintit este apararea fanteziei siindividualitatii, cea mai amenintata dintre valorile secolului acesta: "in fata aceea ce am facut eu, oamenii intirzie privind: deci exist


:luck:
Ultima modificare: Duminică, 15 Mai 2011
ContSters167247, utilizator

Alte discuții în legătură

A murit poetul adrian paunescu rosu gheorghe rosu gheorghe Incepand de astazi Flacara poeziei lui ADRIAN PAUNESCU nu mai palpaie, dar ne va lumina neincetat. Odihna vesnica neobositului poet! (vezi toată discuția)
Vreti sa schimbam imnul romaniei? cerda cerda AM FOST CONTEMPORANI CU ....EL,NE-A FACUT COMUNISMUL MAI USOR DE SUPORTAT,NU VRETI CA UNA DIN POEZIILE LUI SA DEVINA IMN NATIONAL? IMPOSIBIL SA NU GASIM CEVA ... (vezi toată discuția)
Regulament scolar Blues Blues Buna. Problema pentru care va solicit un răspuns este următoarea: sunt elev, in cls. a XII-a, iar recent am participat la olimpiada de Lb. si Literatura ... (vezi toată discuția)